Bolezni dlesni

Pri branju naslednjih vrstic se boste zagotovo zamislili:

Nekega lepega jutra se počasi predramite, vstanete in si pripravite jutranji obrok. Potem se odpravite v kopalnico, si umijete zobe, moški se obrijete, ženske naličite. Nato sledi še urejanje pričeske in naenkrat ugotovite, da vam krvavi lasišče. Ampak to še ni vse. Ko bolj natančno pogledate svoj glavnik, opazite tudi sledi gnoja ... Mislimo, da bi takoj obiskali zdravnika, kajne? Kako to, da krvavitev dlesni ne sproži enakega odziva? V resnici sta primera enako resna oziroma zastrašujoča. Razvita parodontalna bolezen povzroči rano, ki presega 30 cm. Zamislite si, da bi imeli takšno rano od zapestja do komolca.Kaj je parodontalna bolezen?


Parodontalna bolezen je vnetje obzobnih tkiv. Dokler je vneta samo dlesen, to imenujemo gingivitis, ko pa se vnetje razširi tudi na druga obzobna tkiva (koreninski cement, pozobnico in alveolno kost), govorimo o parodontitisu.Večina ljudi, ki ima parodontalno bolezen, se tega ne zaveda. Še posebej v zgodnji fazi je bolezen zelo redko boleča. Ko pa se pojavijo bolečine, je večinoma že prepozno, da bi lahko rešili zob.

Kaj je glavni vzrok za parodontalno bolezen?

Glavni vzrok je nalaganje zobnih oblog na zobe. Gre za lepljiv, prozoren film, sestavljen iz hrane in bakterij, ki nenehno nastaja na naših zobeh. Dnevna nega, ki obsega natančno ščetkanje, nitkanje in uporabo medzobnih ščetk, je namenjena preprečevanju nastanka zobnih oblog. Če jih ne odstranimo, pa zaradi sestavin, ki so v slini, v manj kot dveh dneh poapnijo. To trdo snov imenujemo zobni kamen. Bakterije, ki so v zobnih oblogah, izločajo strupe. Ti pa v povezavi z imunskim odzivom povzročajo vnetje in propad obzobnih tkiv. Poškodujejo se koreninski cement, pozobnice in čeljustne kosti, ki sicer učvrščajo zob v čeljusti. Z napredovanjem bolezni pride do izgube zob in sistemskega vpliva tudi na urejenost glikemije pri sladkorni bolezni.

Kakšne so posledice parodontalne bolezni?

Večino zob izgubimo je ravno zaradi parodontalne bolezni in dejstvo je, da obzobna tkiva zelo vplivajo na vaše zdravje. Zato sem mora naša in vaša pozornost preusmeriti od zob k dlesnim. V Dentalnem centru Clarus najprej posvetimo vašim dlesnim in šele nato zobem. Zobje so vsekakor pomembni, a tudi najlepša zalivka ali mostiček nima nikakršnega pomena, če krasi zob, ki bo izpadel. Pomemben je vrstni red obravnave bolezenskih stanj v ustih.


Parodontalna bolezen je zahrbtna bolezen. V večini primerov namreč poteka na začetku in tudi v napredovali fazi povsem brez jasnih simptomov in opozoril, ki bi jih lahko dojeli kot skrb vzbujajoče. Simptomi, ki opozarjajo, da mogoče z vašimi obzobnimi tkivi ni vse v najlepšem redu, so:

• boleča, otečena in rdeča dlesen
• krvavitve ob ščetkanju in nitkanju
• premiki zob
• povečana majavost zob
• slab zadah
• odmik dlesni
• vse daljši zobje
• skelenje, občutljivost zob
• kronične bolezni brez jasnega vzroka

Vse omenjene znake odkrijete, ko je parodontalna bolezen že napredovala in je vašemu telesu in zdravju že storjena precejšnja škoda.

Paradontalno bolezen povezujejo s številnimi boleznimi in tveganji. Naj naštejemo najpogostejše:

Sladkorna bolezen pomembno vpliva na stanje v ustni votlini, predvsem na obzobna tkiva, njeni znaki pa se v ustni votlini kažejo kot suha in pekoča usta, izguba okusa, slab zadah, glivične infekcije, slabo celjenje ran, krvavenje dlesni in majavost zob.

Srčni infarkt, možganska kap. Ste vedeli, da imate s parodontalno boleznijo kar dvakrat večjo verjetnost za srčni infarkt ter trikrat večjo verjetnost za možgansko kap, saj neposredno vpliva na razvoj srčno-žilnih bolezni? Bakterije, ki povzročajo parodontalno bolezen, vdirajo v telo in vplivajo na razvoj arteriosklerotičnih plakov, poleg tega pa s tvorbo strupov sprožijo vnetni odziv celotnega telesa.

Prezgodnji porod in nizka porodna teža otroka. Nosečnostni gingivitis ali nosečnostno vnetje dlesni (pordele, otekle, krvaveče, občutljive dlesni) se lahko pojavi na začetku drugega ali tretjega meseca nosečnosti in se stopnjuje vse do osmega meseca. Nosečnice morajo še bolj skrbeti za dobro ustno higieno ter tako preprečiti, da bi se vnetje dlesni razvilo v napredovalo obliko parodontalne bolezni. Med nosečnostjo moramo biti pozorni na vsako okužbo, tudi parodontalno. Pri nosečnici z napredovalo obliko parodontalne bolezni je verjetnost za prezgodnji porod in prenizko porodno težo novorojenčka sedemkrat večja kot pri nosečnici z zdravimi dlesnimi.
Manjkajoči zobje povečujejo tveganje za razvoj parodontalne bolezni. Velikokrat je ravno to razlog, da so zobozdravniki izpulili zdrave zobe.

Stres
povzroča vnetno stanje v ustni votlini. Obrambne sposobnosti so zmanjšane in tako se parodontalna bolezen razvije prej in v hujši obliki.

ZAKAJ TOREJ POTREBUJEM CELOSTEN PREGLED USTNEGA ZDRAVJA?

Ker brez natančnega pregleda ne moremo ugotoviti, kako zdrava ali prizadeta so obzobna tkiva. Dejstvo je, da za celovit pregled ustne votline ni dovolj pet minut, kolikor traja povprečen pregled v zobozdravstveni ordinaciji. To je skrb zbujajoč podatek, a lahko vas pomirimo. V našem dentalnem centru:

• ugotovimo stanje dlesni, kako globoki so žepi, kako poškodovana je kost, kje so mehke in trde zobne obloge
• ugotovimo, kje je vnetje in njegovo stopnjo
• ugotavljamo dejavnike tveganja in povezavo ustnega zdravja s telesnim

Parodontoza ni ozdravljiva bolezen, lahko pa jo uredimo do te mere, da zelo upočasnimo njeno napredovanje. Za to so potrebne redne kontrole plaka, odlična ustna higiena in treba se je držati navodil naših strokovnjakov. Ob tem vam nudimo tudi vsa podporna zdravljenja od klorheksidina do kirurške in laserske terapije, praktično vse kar je potrebno.

Če ste zaskrbljeni zaradi ustnega zdravja in bi želeli svoje zobe obdržati vse življenje, če želite spremeniti in polepšati svoj nasmeh, vas vabimo, da nas spoznate. Edini način, da obdržite zobe vse življenje, je, da se obravnave ustnega zdravja lotite celostno.

Prijavite se na brezplačni prvi pregled.


Kontaktni podatki

Clarus dental in partnerji d.o.o.
Šmartinska cesta 152
1000 Ljubljana

T: 01 810 90 30
M: 051 252 787
E: info@clarus-dental.si

Brezplačni prvi pregled

 
 
 

V mesecu DECEMBRU bomo ob začetku akcije vsem prijavljenim upoštevali 15% POPUST pri storitvi:

  • Merjenje obzobnih tkiv
  • Ocena stanja
  • Osnovna higienska faza čiščenja
  • Svetovanje

Redna cena = 160 EUR
Cena s 15% popustom v mesecu decembru = 136 EUR

bolezni dlesni
prej
bolezni dlesni
potem