Blog

Želite tudi lepše in svetlejše zobe?

Objavljeno dne, 03.05.2017

Želite tudi lepše in svetlejše zobe?

Estetika je danes velikokrat uporabljen izraz, še posebej, kadar govorimo o različnih posegih na obrazu, vratu, koži ali delih telesa, ki so vidni oz. bi lahko bili vidni. Zahteve ali želje pacientov so, da je kakršnakoli oblika posega v njihovo telo ali na kožo vsaj kanček tudi estetsko naravnana. Ni nujno, da je rezultat najlepši, ampak, da je sprejemljiv in nikakor ne grd. Tako se tudi v zobozdravstveni ordinaciji vedno znova srečujem s pacienti, ki se k nam zatečejo v upanju na rešitev njihovih težav, povezanih z zobmi, čeljustnimi sklepi, zadahom ali boleznimi dlesni. Nekateri sploh nimajo zob ali jih kar precej manjka. Kadar se soočajo s sramom in strahom, da ga zobozdravnik ne bo spet ošteval in še dodatno obtoževal, želja po estetiki in hollywoodskem nasmehu nikoli ni na prvem mestu. Želja vsakega je na začetku vedno le ta, da se njegovo zobovje uredi do te mere, da lahko normalno žveči in se prehranjuje. Estetika v fazi, ko človek išče pomoč zaradi bolečine ali hudega nelagodja, ni bistvenega pomena.

Kljub temu svojim pacientom na začetku postopka postavim vedno enako vprašanje . Ali morda želite po koncu terapije tudi bolj lepe in svetle zobe? Načeloma jih “ne potrebujejo”, hkrati pa tudi kategorično ne zavračajo. Želje pacienta po estetiki so bistvene že na začetku, čeprav lahko izdelamo “samo” totalno protezo ali mostičke “tam nekje zadaj”. Vprašanje je pomembno predvsem zaradi tega, ker je v fazi načrtovanja zdravljenja in izdelavi finančne konstrukcije terapije pomembno, kako se bo odločil pacient. Ni nujno, da se na koncu postopka ne bo dalo česa spremeniti, posvetliti ali pobeliti, vendar je odločitev pacienta za bolj svetle zobe na začetku postopka že v osnovi garancija za manj slabe volje na koncu zdravljenja za vse vpletene — pacienta, zobozdravnika in zobnega tehnika. Bolj svetle tone zob lahko dobimo že z dobro osnovno higiensko fazo. Če ta ni zadostna, potem se lahkoodločimo še za beljenje in šele takrat izbiramo barvo zobnih protetičnih nadomestkov (prevlek, lusk, keramičnih plomb ...). Najpogostejši odgovor pacientov je, da si ne želijo “ameriško” belih zob, vseeno pa si želijo malo svetlejše. V tolažbo naj povem, da “ameriško” beli zobje pašejo malo komu oziroma mora biti ta res težek frajer, ki jih zna nositi, kot jih nosijo hollywoodski igralci.

Kadar govorimo o estetiki ust, se moramo zavedati, da to niso samo lepi beli zobje, pač pa skladnost rdeče in bele barve ustnic, dlesni in zob. Na estetiko ust vplivajo tudi razmerja in dolžine, širine, zlati rezi, kot jih poznajo fotografi in arhitekti, in ogromen prispevek srca, iz katerega pride iskren ali pa zagrenjen nasmeh. Nekje sem prebral, da se po petdesetem letu starosti na obrazu vidi, kakšno življenje smo živeli. Če smo ga brez zob, potem z obraza sije ena sama žalost. Žal je videti tako, pa čeprav vedno ni res.