Blog

Kaj so lepi zobje?

Objavljeno dne, 10.07.2017

Kaj so lepi zobje?

Estetsko zobozdravstvo, kozmetično zobozdravstvo, lepotno zobozdravstvo. Vse to so pridevniki za zobozdravstvo, ki je v zadnjem času precej in vedno bolj popularno. Žal največkrat ljudje, ki si želijo lepših zob ne vedo kaj sploh določa lepoto zobem, kateri so parametri, ki jih je potrebno upoštevati pri izdelavi umetnih zob in katere so biološke zahteve našega organizma, da lahko takšne in drugačne rešitve sploh integriramo v naša usta.

Ljudje si bolj in bolj želijo lepega nasmeha, največkrat bi po koncu terapije radi tudi malo bolj bele, a ne ameriško bele. Res je, kar vidimo na televiziji iz ameriških filmov, počasi sicer prihaja tudi k nam, vendar se vseeno še kopalniško bela nekako ni vsidrala v naše možgane. Moramo vedeti, da so zobje v Združenih državah Amerike statusni simbol in zato jih potem tudi radi pokažejo. Vidni pa so najbolj takrat, če so belo beli.

Pri nas je sicer na prvem mestu pri pacientih še vedno zdravje ustne votline in žvečna funkcija in sama belina ni v ospredju. Vsaj v začetku totalne ustne rehabilitacije ne. Vendar pa je to potrebno nujno v začetku terapije pri vsakem posamezniku preveriti, saj se zacementiranih končnih prevlek, mostičkov, lusk in tudi protez ne da več barvati v ustih.

V skoraj polovici primerov so ljudje bolj zadovoljni že po rednih higienskih fazah, ko jim očistimo zobni kamen ter preostale mehke zobne obloge. Če na koncu zobe še spoliramo, je lahko takojšen efekt zelo učinkovit. Nekaterim to še vedno ni zadosti in so jim zobje še vedno preveč rumeni, takrat jih seveda lahko pobelimo. Beljenje je škodljivo le, kadar so belilna sredstva preveč kislega ph-ja, čemur se izognemo tako, da kupimo preverjeno belilno sredstvo pri licenciranih prodajalcih. Beljenje lahko poteka z visoko koncentracijo vodikovega peroksida v ordinaciji, kjer za aktivacijo belila potrebujemo laser ali kakršnekoli druge aktivacijske lučke. Lahko pa izberemo tudi katerega izmed nizkoprocentnih peroksidov, s katerim si potem sami belimo zobe doma s pomočjo belilnih opornic. Tega zadnjega načina se vedno več poslužujemo, ker si z njimi pacienti sami določijo belino do katere želijo priti. Belilne opornice se nosi nekaj ur dnevno ali pa najbolje preko noči in vsak pacient pride v nekaj dnevih do beline, ki si jo sam želi. Beljenje ni trajno, zato je treba zobe vsake nekaj let osvežiti z belilnim gelom in v primeru belilnih opornic uporabimo že izdelane opornice izpred nekaj let, dokupimo samo belilno pasto in spet dobimo na želeno belino.

Vedeti moramo, da samo belina zob ne pomaga kaj dosti, če imamo napredovalo parodontalno bolezen z izgubo kosti in dlesni. Takrat se nam črni trikotniki med zobmi lahko močneje izpostavijo in efekt beljenja v takih primerih ni tako efektiven, a vseeno izgleda lepše, če so zobje enakomerne svetle barve kot pa vsak drugačnega rumenega tena.

Kar se tiče nasmeha je besedna zveza rdeče-bela estetika, ki ponazarja korelacijo bledo rožnatih zdravih dlesni z belo sklenino tista prava, s katero najboljše opišemo kaj določa lepoto nasmejanih ust. Z rdeče belo estetiko mislimo poleg dlesni tudi še na ustnice in njihovo rdečino. Čeprav se zdi, da mogoče zobje naj ne bi imeli neposrednega vpliva na ustnice, pa vendarle temu ni čisto tako. Dolžina zgornjih sprednjih zob točno določa potek linije smeha od sredine spredaj na obe strani navzad. Če je linija lepa, smejalna, torej če so ustnice lepo konveksne in gredo navzgor, potem so zobje postavljeni lepo in nasmeh je perfekten. Če pa so naprimer zobje pojedeni oziroma pri stiskačih in bruksistih uničeni, potem bo tudi linija smeha oziroma ustnic ravna ali pa obrnjena navzdol.

Pri ljudeh, ki skrivajo zobe zaradi različnih razlogov ( manjkajoči zobje, nevšečnost zaradi plomb, zlomljeni in počeni zobje, zabarvanost, krivost,..) večkrat opazimo, da njihovemu ravnemu ali obratno obrnjenemu nasmehu sledi celotna mimika obraza. Tako večkrat takim osebam, ki niso nujno slabovoljni ali pa nezadovoljni pripisujemo prav to. Vendar je treba vedeti, da smo ljudje bitja, ki smo sposobni neverjetnega prikrivanja. Tako isto zakrivamo tudi naš nasmeh in skrivamo zobe ali prazne prostore med njimi in za njimi, nezavedajoč se, da z leti in leti skrivanja nehote prilagajamo mimiko obraza nasmehu.

Če povzamem, gube na obrazu so lahko izraz veselja in takrat gube niso problem. Če pa je obraz slabovoljen in je tak zaradi skrivanja zob in ne zaradi slabovoljnosti osebe, ki te zobe nosi, potem se lahko hitro zgodi, da presodimo človeka napačno. Se pa dogaja tudi, da so se ljudje z veselim nasmehom in zelo krivimi zobmi odločili za zobni aparat in so posledično začeli zakrivati zobe z ustnicami. S tem se jim zgornja ustnica tanjša, namesto da bi uživali v podpori aparata ustnicam, saj jih lahko le-ta malo bolj popolni in naredi veliko privlačnejše.

Velika večina ljudi, ki prihajajo k nam v ordinacijo zato ker so ostali brez zob, se ni pripravljena vdati v usodo nošenja totalnih niti delnih protez, če jim je kaj zob še ostalo. Tukaj bi povdaril, da je ravno nadomestitev vseh zob naenkrat s totalno protezo lahko največje mojstrstvo, ki so si ga na področju zobne estetike in funkcionalnosti sploh lahko izmislili. Pod pogojem, da je ta proteza nosljiva in uporabna, seveda. Če pa pogoji niso izpolnjeni nam vsaj danes zobni vsadki lahko zelo dobro pomagajo pri ponovni vzpostavitvi žvečne funkcije in estetike.