Estetika

Preobrazba nasmeha

Dentalni center Clarus ima bogate izkušnje z ekstremnimi zobnimi preobrazbami. Tudi primere, ko ima pacient močno tesno stanje zob, sesuto zobovje ali nasmeh z večimi in hudimi estetskimi težavami, lahko v našem centru uredimo v zdrav in privlačen nasmeh v najkrajšem možnem času.

Preobrazba nasmeha
prej
Preobrazba nasmeha
potem

Poravnava zob

Položajne nepravilnosti zob lahko popravimo z ortodontskimi postopki ali s porcelanskimi luskami, ki so primerne samo za manjše nepravilnosti. Kombinacija obojega pa je idealna za zdravljenje položajnih nepravilnosti zob, ki so hkrati močno obrabljeni, obarvani ali imajo poke v sklenini.

Poravnava zob
prej
Poravnava zob
potem

Porcelanske prevleke

Porcelanske prevleke se uporabljajo za povrnitev moči polomljenim (prej zdrobljenim) in skrhanim zobem. Naše prevleke sopo večini iz čistih porcelanov, saj izgledajo najbolj naravno in ne puščajo črnih črt na nivoju dlesni, kot se to lahko pojavi pri kovinsko-porcelanskih prevlekah. Vse vrste prevlek pri nas so rezkane in narejene s pomočjo CAD/CAM sistema. Tudi provizorične.

Prevleke so zelo vsestranske in se lahko uporabljajo za uskladitev izrinjenih ali vbočenih zob, tesnih stanj, vrzeli ali za posvetlitev barve zob. Moč in videz naše zobozdravstvene porcelanske prevleke je primerljiva naravnim zobem in se uporabljajo za izdelavo dolgotrajnih sprememb v vašem nasmehu.

Zobne porcelanske prevleke se lahko uporabljajo za prekritje enega temno obarvanega zoba, bolj pogosto pa se uporabljajo kot del preobrazbe nasmeha v celoti. Kako preobraziti nasmeh se v Dentalnem centru Clarus odločimo ob prvem obisku in po posvetu, kjer izvemo česa stranke ne marajo glede svojih zob in kakšne vrste nasmeha si želijo. Za oblikovanje nasmeha in za izpopolnitev pacientovih potreb po obliki in barvi zob uporabljamo računalniško podprto načrtovanje nasmeha.

Porcelanske prevleke
prej
Porcelanske prevleke
potem

Beljenje zob

Zdravi zobje, ki so porumeneli s starostjo ali so obarvani zaradi kave, rdečega vina ali kajenja, se običajno dobro odzivajo na beljenje. Lahko se odločite za beljenje Zoom, ki je številka 1 pri izbiri beljenja v ZDA ali pa za bolj ekonomično beljenje s kitom za domov, katerega učinek je prav tako dober.

Beljenje zob
prej
Beljenje zob
potem

Preoblikovanje dlesni

Za dosego maksimalnega estetskega efekta je večkrat potrebno preoblikovati dlesni. Odlične rezultate v teh primerih največkrat dosežemo kar z laserjem. Kljub temu, da so estetske zahteve pacientov pretežno vezane na sprednje zobe, lahko s preoblikovanjem dlesni na stranskih in zadnjih zobeh močno pripomoremo k boljšemu končnemu izgledu. Kar 14% žensk in 7% moških ima preveč vidne dlesni ali tako imenovani "gummy smile".

Preoblikovanje dlesni
prej
Preoblikovanje dlesni
potem

Estetska dograditev zob

Najbolj je ta postopek primeren za manjše spremembe kozmetične narave. Lahko zapolni vrzeli, prekrije manjše poke in skrije manjše predele zabarvanj.

Lepljenje je proces, pri katerem se uporabljajo lakom podobni materijali in kompoziti. Lahko se uporabljajo za obnovitev manjših pok in zapiranje manjših razmikov med zobmi ali pa za popravke okruškov in manjših odlomov na zobeh in vedno več tudi na prevlekah. To se navadno reši z enim obiskom pri nas.

Najnovejši materijali in tehnike so revolucionarno vplivali na razvoj estetskega dograjevanja zob s kompozitnimi lepili in materijali. Zaradi sodobnih materijalov in tehnik lahko dosežemo naraven izgled zob, prosojnost in teksturo zoba.

Postopek je običajno končan v eni seji.

Estetska dograditev zob
prej
Estetska dograditev zob
potem

Kozmetično oblikovanje, poliranje, remodeliranje

To je hiter in enostaven način za preoblikovanje in ureditev vašega nasmeha. Kozmetično oblikovanje in poliranje dobro deluje na manjše poke, preoblikovati je mogoče koničaste zobe ali redefinirati zobe, ki imajo ravne površine.

Kozmetično oblikovanje in remodeliranje je lahko hiter in relativno preprost postopek estetskih popravkov že obstoječih prevlek. Manjše oblikovanje in obdelava kontur ter poliranje lahko nemoteno pomaga odpraviti nezadovoljstvo z estetiko pri novih, lahko tudi starejših prevlekah in mostičkih.

Kozmetično oblikovanje vključuje minimalno nelagodje in čeprav je to le manjši postopek, ima lahko včasih najmanjša sprememba velik vpliv. V kombinaciji z beljenjem zob je pogosto odličen način kako pomladiti svoj nasmeh.

Kozmetično oblikovanje, poliranje, remodeliranje
prej
Kozmetično oblikovanje, poliranje, remodeliranje
potem

Bele zalivke

V Dentalnem centru Clarus imamo dovolj izkušenj in znanja, kako združiti različne napredne zobne tehnike, ki so potrebne za ustvarjanje belih zalivk, ki izgledajo bistveno boljše kot sive in so tudi bolj zdrave, funkcionalne in kompatibilne z našo ustno votlino ter so obstojne vrsto let.

Sodobne bele zalivke so kombinacija smole in steklenih nano delcev. Bele zalivke se lahko uporabljajo kot nadomestilo za propadel zob ter za zamenjavo srebrnih oziroma amalgamskih plomb, ki so estetsko manj privlačne in tudi toksične.

Glavna prednost belih zalivk je lep esteski in naravni videz. Mnogi ljudje so upravičeno zaskrbljeni zaradi morebitnih tveganj ob vsebnosti živega srebra pri amalgamskih plombah in se zato velikokrat odločijo za menjavo stare zalivke za novo belo plombo. V povprečju naj bi bila življenska doba belih zalivk od 7-10 let. Bele zalivke vam svetujemo v primeru, ko je votlina, ki jo moramo zapolniti ali zamenjati stare zalivke, majhne do srednje velikosti. Ko je potrebna večja nadomestitev zoba, se je veliko bolje odločiti za porcelanski vložek (inlej) ali porcelanski onlej.

POMEMBNO: Odstranjevanje starih sivih zalivk pri nas poteka z zaščitno opno in posebnim vakumskim sesalcem, tako da absolutno izključimo možnost vdihavanja ali požiranja amalgamskih ostankov.

Bele zalivke
pred
Bele zalivke
po beljenju

Porcelanski inlej / porcelanski onlej

Porcelanske zalivke (inleji) ali onleji so polnila iz porcelana, ki se prilegajo v ali na zob. Te svetujemo, kadar je premalo zobne strukture za predvidljivo podporo bele zalivke, vendar pa je še dovolj zoba, da še ni potrebno izdelati porcelanske prevleke, ki je indicirana pri bolj uničenem zobu.

Porcelanski inlej / onlej se največkrat dokonča v dveh do treh sejah. Pri prvem obisku se odstrani gniloba ali stara plomba. Odvzame se natančen odtis zoba in vstavimo začasno belo zalivko oziroma začasen cement. Naš zobotehnik nato s pomočjo računalniškega skeniranja in izdelave 3D modela ustvari po meri izdelan porcelanski inlej ali onlej v laboratoriju. Druga seja je nekaj dni kasneje, ko inlej ali onlej samo še prilepimo na zob. Porcelanski inlej/onlej se popolnoma prilega zobu, natančnost izdelka je do 40 mikronov in tesni z vseh strani.

Velika prednost porcelanskih inlejev in onlejev je, da so veliko bolj trpežni kot bele zalivke in so obstojni tudi do 30 let. Zalivke večkrat zmanjšajo moč zoba, medtem ko lahko inlej/onlej praktično moč zoba poveča.

Porcelanski inlej - porcelanski onlej
prej
Porcelanski inlej - porcelanski onlej
potem

Endodontska krona

Vse večkrat se namesto klasičnih kovinskih in tudi sodobnih kompozitnih zatičkov za dokončno oskrbo zoba po endodontskem zdravljenju uporablja endodontska krona. Strokovnjaki po svetu svetujejo, da se čim manj obvrtava notranjost že tako oslabljenega zoba zaradi koreninskega zdravljenja in da se čimprej zob dokončno restavrira. Endodontska krona je tehnično gledano kombinacija onleja, zatička in prevleke, narejena pa je lahko iz kompozita, porcelana ali mešanice kompozita in porcelana. Za materijal se odločimo na podlagi prizadetosti kronskega dela zoba in korenine.

Endodontska krona
prej
Endodontska krona
potem

Nadomestitev zob

Manjkajoče zobe se lahko nadomesti z vsadki ali mostički. Odlične rezultate je mogoče doseči z združevanjem najnovejših naprednih materialov in tehnik ter oblikovanjem dlesni. Tako izgleda nadomeščen zob kot da je izrastel iz dlesni in ima videz naravnega zoba.

Mostički so lahko podprti bodisi s pomočjo okoliških zob ali z vsadki. Mostovi so izdelani razmeroma hitro in poceni, njihova pomanjkljivost pa je, da je potrebno zobe, ki se uporabljajo za podporo mostu, obrusiti in narediti prostor za most. Mostovi imajo povezane zobe med seboj, tako z zobno nitko ne moremo med njimi in posledično ne čistimo medzobnih prostorov. Moramo pa s posebno zobno nitko čistiti prostor pod mostički. Še vedno pa zobe in mostičke normalno ščetkamo, kot smo to opravljali do sedaj.

Maryland bridge - Inlej mostovi so hibridi med klasičnimi mostički in keramičnimi inleji. Narejeni so iz cirkonija, njihova prednost pred klasičnimi mostovi pa je, da nam ni treba obrusiti celotnega zoba, pač pa največkrat izkoristimo praznino, ki nastane na zobeh zaradi odstranitve stare plombe

Vsadki so sodoben način nadomestitve manjkajočih zob. Vsadek je postavljen v kost na mesto, kjer je bil predhodno izgubljen zob. Ko se vgradi v kost, se lahko prazen prostor zapolni s posameznimi prevlekami ali pa na vsadke vežemo mostove. Vsadki se lahko uporabijo tudi za podporo proteze. So relativno dragi in zahtevajo čas, saj se morajo povezati s kostjo. Vendar pa tvorijo zelo dobro osnovo za podporo. Kadar se uporabljajo za zamenjavo enega samega manjkajočega zoba ali več zob z ločenimi prevlekami, boste z zobno nitko zlahka prišli med njih, tako kot pri naravnih zobeh.

Nadomestitev zob
prvotno stanje
Nadomestitev zob
provizorična modelacija v ustih

Tradicionalne totalne zobne proteze so pogosto ohlapne in pokrivajo velika območja - celotna usta. To vpliva na govor, okus in uživanje hrane. Pri nas se zavzemamo za z vsadki podprte proteze. Te proteze so precej manjše in ne pokrivajo ust v celoti. Za tak snemni most na implantatih je izraz proteza postal popolnoma neprimeren, saj je stabilnost bistveno boljša.

Porcelanske luske

S porcelanskimi luskami estetsko rešujemo zobe, kadar so ti premajhni ali pa je njihova zunanja površina toliko uničena, da se je na da več zadovoljivo popraviti na bolj konzervativne načine. Porcelanske luske so lahko pri lažjih oblikah krivih zob odlična rešitev za ravnanje nasmeha namesto ortodontskega aparata. Za izdelavo porcelanskih lusk je potrebna izredna natančnost ter usklajenost zobozdravstvenega in laboratorijskega tima, saj z njimi ohranimo precej zdrave zobovine, ki bi jo naprimer odbrusili pri izdelavi porcelanskih prevlek.

Porcelanske luske
prej
Porcelanske luske
potem