Družinsko zobozdravstvo

V Dentalnem centru Clarus želimo razvajati tudi vaše najmlajše člane družine. Sodobno zobozdravstvo temelji na preventivi, zato ne čakajte več let, da bodo otroka začeli boleti zobje. Vsaj enkrat pred drugim letom starosti ga peljite k zobozdravniku, potem pa naj mu redni obiski preidejo v navado. Izredno pomembno je, da ne odlašate z obiskom, ker ko se pojavi bolečina, je že prepozno. Prizadet je zobni živec, luknja v zobu je velika in vrtanje žal nujno zlo.

Prepričani smo, da se še spomnite vašega prvega obiska zobozdravnika in pri večini je prva asociacija najbrž povezana z bolečino in posledično z begom. Zato pomislite na vaše malčke in jim prihranite nepotreben stres, saj boste s pravilnim pristopom tudi sebi olajšali nepotrebne skrbi. Ker nas že dobro poznate in nam zaupate, imate lažjo nalogo, kako otroka pripraviti na prvi obisk pri nas. Da postane obisk zobozdravstvene ordinacije zabava, je največ odvisno od vašega pristopa, za čimbolj prijetno izkušnjo vašega malčka pa bo poskrbela celotna ekipa dentalnega centra Clarus.

Zato smo se odločili, da staršem, ki ste naši pacienti in nam zaupate skrb za vašo ustno votlino, nudimo brezplačne storitve otroškega zobozdravstva. Vaši otroci do 12. leta bodo pri nas lahko deležni brezplačnih storitev preventive in kurative, tako da od zdaj dobi vaša družina kompletno oskrbo na enem mestu.

Nekaj zanimivosti o ustni higieni naših malih nadobudnežev.


Nekako pri dveh letih in pol bo otrok imel že vse mlečne zobe, po deset v spodnji in deset v zgornji čeljusti. V tem obdobju postane čiščenje zelo pomembno. To, da otroka pripravite oziroma navdušite za čiščenje zob, od vas zahteva kar precej domišljije in potrpljenja. Za začetek otroka seznanite z zobno ščetko in naj vas redno opazuje, kako vi čistite svoje zobe. Pri naslednjem koraku mu dajte v roko manjše ogledalo in naj tudi sam opazuje, kako mu čistite ustno votlino. Po vsej verjetnosti bo hotel sam prevzeti kontrolo nad ščetko in to mu tudi pustite. Verjetno bo hotel tudi vam očistiti zobe, dovolite mu, ker je vse to le del igre. Pomembno je, da čiščenje dokončate vi, ker otrok še nima razvitih motoričnih spretnosti do te mere, da bi si lahko sam temeljito oskrbel svoje zobke. Še sami se boste precej namučili, da mu jih boste dosledno očistili. Ko čiščenje zob postane otroku rutina, ga počasi seznanite tudi z zobno nitko in medzobnimi ščetkami. Vendar ne pozabite, poskušajte to speljati kot del igre.

Otroku boste do petega leta umivali zobe vi, potem bo verjetno želel sam. Do desetega leta ga redno kontrolirajte, da ne bo kaj zamujeno. Čiščenje naj postane jutranji in večerni ritual.

Za začetek vzemite manjšo mehko zobno ščetko in ne pretiravajte z zobno kremo. Po možnosti naj bo gel, brez fluora, ker otrok pri dveh letih še nima občutka in se lahko zgodi, da del zobne kreme konča v njegovem želodčku.
Bo pa prišel tudi dan, ko otroka ne boste uspeli pripraviti do čiščenja. Vendar nikar ne obupajte. Zapomnite si, otroka nikoli ne silite k ščetkanju, saj boste v tem obdobju naredili več škode kot koristi. Če ste dosledni pri hranjenju z zdravo hrano in nesladkano pijačo, zaradi neumitih zob ne bo večje škode, saj se v enem dnevu ne bo naredil karies. Verjemite mi, naslednji dan bo popolnoma drugačna situacija in otrok si bo brez večjih problemov pustil umiti zobe. Poskušajte navaditi otroka, da bo po vsakem obroku spil malo vode, tako si bo splaknil usta in nepotrebne kisline in sladkorji ne bodo delali škode zobovju. Mlečni zobje so namreč zelo neodporni proti kariesu, zato bo splakovanje ust izredno dobrodošlo. Mlečni zobje pa so tudi izredno pomembni, ker varujejo prostor za stalne zobe in pripomorejo, da se čeljusti pravilno oblikujejo. Zato se za te biserčke potrudimo kar se da korektno in čim manj stresno.

Veliko uspeha in domišljije vam želimo pri navajanju otrok na ustno higieno.

Vaš Dentalni center Clarus