Novice

Motnje v izločanju sline

Objavljeno dne, 09.01.2018

Pri vzdrževanju zdravja trdih in mehkih tkiv v ustni votlini ima ključno vlogo slina, ki je poleg redne in pravilne ustne higiene odločilna za zdravje ustne votline.


V zdravih ustih je dnevna količina izločene sline med 0,5 l in 1,5 l. Funkcija sline ni le vlaženje hrane, ampak tudi sodelovanje pri celoviti mehanski in kemični zaščiti mehkih in trdih tkiv ustne votline. Slina pomaga pri govoru, poleg tega pa omogoča tudi normalno okušanje hrane. Pomembno vlogo ima tudi pri prebavi hrane, saj se razgradnja ogljikovih hidratov s prisotnostjo amilaze v slini začne v ustni votlini. Antimikrobno delovanje sline je učinkovito predvsem takrat, ko so bakterije v ustih prisotne v majhnem številu. Poleg tega, da slina navlaži hrano, tudi čisti ustno votlino ostankov hrane in ščiti zobe pred demineralizacijo. Če je sline premalo, zobje postanejo krhki in v nekaj mesecih dobesedno razpadejo. Največ sline se iz ust odstrani s požiranjem. To je tudi način odstranjevanja oralnih mikroorganizmov in škodljivih snovi iz ust. Pri zmanjšanju izločanja sline poraste število bakterij v ustni votlini. Čezmerno izločanje sline najpogosteje povzročajo nevrološke spremembe, katerih vzrok je motna požiranja in s tem zastajanje sline v ustni votlini.

V Dentalnem centru Clarus so prvi pregledi BREZPLAČNI. Prijavite se lahko preko elektronske pošte na info@clarus-dental.si oziroma po telefonu na 051 252 787.


Zadnje novice


29.12.2017 | Stres v ustih
18.12.2017 | Rak ustne votline
Vse novice