Novice

Kdaj zamenjati amalgam?

Objavljeno dne, 04.01.2018

Kako naj ravnajo ljudje, ki še imajo veliko amalgamskih zalivk? Naj jih gredo čim prej zamenjat ali šele takrat, ko izpadejo same?

»Za zamenjavo zalivk se odločimo vedno, kadar so zalivke počene ali kako drugače neustrezne. Najpogostejši razlog za zamenjavo amalgamskih zalivk so špranje, ki z leti nastajajo med zalivko in zobom. Amalgamske zalivke se namreč krčijo in raztezajo bolj kot zobna substanca. Skozi špranje bakterije lažje prehajajo do zdrave zobovine in tako nastaja zobna gniloba (sekundarni karies). Zaradi raztezanj in manjše elastičnosti amalgama nastajajo tudi napetosti, ki v zobni substanci povzročijo poke. Te poke lahko posledično vodijo v izgubo zoba. Prisotnost amalgamskih zalivk in hkrati drugih kovinskih protetičnih nadomestkov v ustni votlini lahko botruje nastanku galvanskih tokov. To so električni tokovi nizkih napetosti, ki povzročajo kovinski občutek v ustih. Ne nazadnje pa je pomemben tudi videz zalivk. Amalgamske zalivke lahko zamenjamo tudi zaradi estetskih razlogov,« pojasni dr. Vid Gjurin, zobozdravnik Dentalnega centra Clarus.


Pred desetletji je bil amalgam po vsem svetu material izbire za izdelavo zalivk. Poleg zlata je veljal za najustreznejši material. V tem času je prišlo do izjemnega razvoja drugih dentalnih materialov (kompoziti, keramika) in tehnik rokovanja z njimi. »Tako se lahko amalgamu danes popolnoma izognemo, saj ne ustreza več našim funkcionalnim in estetskim zahtevam,« še pravi dr. Vid Gjurin. Pravzaprav je uporaba amalgamov že prepovedana v nekaterih državah, na primer na Norveškem, Švedskem, Danskem, v Rusiji in na Japonskem.

Današnji kompozitni materiali dosegajo in presegajo obstojnost amalgamov, v kolikor so bele zalivke izdelane ustrezno in natančno. Sodeč po študijah pa življenjsko dobo belih zalivk še vedno presegajo porcelanski inleji/onleji. To so porcelanske plombe, ki se izdelajo v laboratoriju. Pri veliki poškodbi zoba se zato raje odločimo za porcelanski inlej/onlej, pri endodontsko zdravljenih zobeh pa za tako imenovano porcelansko endodontsko krono. 

Vas zanima več? Z veseljem vam odgovorimo. V Dentalnem centru Clarus je prvi pregled BREZPLAČEN. Prijavite se lahko TUKAJ.

Zadnje novice


29.12.2017 | Stres v ustih
18.12.2017 | Rak ustne votline
Vse novice