Novice

Stres v ustih

Objavljeno dne, 29.12.2017

Ne samo bolezni zob, ki pridejo zaradi slabe higiene ali dednih lastnosti, včasih se bolezni v ustih pokažejo tudi zaradi stresa. Zato je za zdravje ustne votline najpomembnejši zdrav življenjski slog.

Kako stres vpliva na vaš nasmeh?

Eden od učinkov stresa na posameznika je njegova večja dovzetnost do škodljivih vsakdanjih navad, ki na ustno zdravje vplivajo negativno. Te navade so hkrati rizični dejavniki za razvoj vnetja obzobnih tkiv, ki je povezano z mnogimi drugimi boleznimi, med drugim tudi z boleznimi srca in sladkorno boleznijo. Poleg tega na povezavo med stresom in obolelimi dlesni vpliva tudi hormon kortizol, ki se v telesu izloča v stresnih situacijah. Naloga kortizola je povišanje krvnega tlaka in krvnega sladkorja ter utišanje imunskega odziva na vnetje. Telo pripravi na akcijo, da se lahko odziva stresni situaciji primerno. Pri kroničnem stresu je raven kortizola višja, prisoten pa je tudi dalj časa. Povečana količina kortizola v krvnem obtoku lahko vodi do bolj destruktivne oblike vnetja obzobnih tkiv.
Najpogostejši bolezni žvečnega sistema sta zobna gniloba in parodontoza. Vzrokov za to je veliko. Na ti bolezni vplivajo tudi stres in slabo obvladovanje tega, nosečnost, psihične težave, neustrezni robovi prevlek in zalivk, slab ugriz in neustrezna (nezdrava) prehrana (sladka hrana in pijače, beli kruh).Poleg zdravega načina življenja in pravilne prehrane so raziskovalci ugotovili, da redno vsakodnevno uživanje zelenega čaja lahko pomaga tudi pri podpori za bolj zdrave zobe in dlesni. In kako lahko zeleni čaj pomaga pri ohranjanju parodontalnega zdravja? To sposobnost mu gre pripisati zaradi antioksidanta katekina, ki ga vsebuje. Protibakterijsko, protivirusno, protivnetno in antioksidantno delovanje so samo nekatera od mnogih, ki jih pripisujejo flavonoidom, kamor spada tudi katekin. Zaradi pozitivnega vpliva tudi na zdrave dlesni (oziroma na ustno zdravje) je vsaj ena skodelica zelenega čaja na dan zelo dobrodošla.

Če ste zaskrbljeni zaradi svojega ustnega zdravja, obiščite zobozdravnika. V Dentalnem centru Clarus je prvi pregled brezplačen. Prijavite se lahko na info@clarus-dental.si ali pa nas pokličete po telefonu na 051 252 787.

Zadnje novice


29.12.2017 | Stres v ustih
18.12.2017 | Rak ustne votline
Vse novice