Nasmeh meseca

Romantična avantura

Romantična avantura

Objavljeno dne, 28.11.2017

Lahko bi rekli, da ste preobrazbo nasmeha zaključili sanjsko. S poroko in čudovitim videzom neveste. Kako pa ste se vi počutili na ta dan?

Počutila sem se več kot fenomenalno. Ni besed, da bi znala opisati.

Poročni videz zahteva veliko priprav. Kako dolgo so potekale priprave?

Na poroko sem se pripravljala zadnjih 14 dni, na videz pa zadnja dva dni. Dobro obleko sem imela izbrano že februarja. Glede frizure sem si dva dni pred poroko premislila, na poizkusno ličenje pa nisem utegnila iti, zato sem se prepustila mojstrici ličenja. Zaupala sem ji samo svoje želje, ki so bile: »Manj je več«. Aja, pa zadnjih 10 dni pred poroko sem bila trikrat pri zobozdravniku — vse za lep nasmeh.Kakšne spremembe vam je življenju prinesel nov nasmeh?

Hehe, v času, ko sem nosila aparat, sem se večkrat vprašala: »ZAKAJ ga imam?« :) Ker me je dolgo časa motil. V ponedeljek, 4. 9., torej 5 dni pred poroko, ko so mi ga sneli, pa sem si rekla: »Vredno je bilo«. Tako da se sedaj še bolj smejim.

Kakšni so bili odzivi vaših najbližjih in prijateljev?

Fenomenalni, vsi so bili navdušeni.

Kaj vas je najbolj motilo pred preobrazbo nasmeha?

Zobek — ni bil na svojem mestu. Potem je strokovnjakinja za ortodontijo v Dentalnem centru Clarus ugotovila, da ni samo en zobek.

Kako je potekala rehabilitacija? Ste se soočali s kakšnimi posebnimi težavami, bolečinami?

Čas je načeloma hitro minil. Seveda sem se soočala z različnimi problemi oz. bolečinami, ampak niso bile hude in niso trajale dolgo. Bolečina je bila prisotna dan ali dva po obisku ortodonta. Potem je pa minila.

Poznate strah pred zobozdravnikom?

Poznam ga, verjetno zaradi slabe izkušnje iz osnovnošolskih dni. Ampak sem ga sedaj, v času rehabilitacije (če lahko tako rečem), premagala in se navadila na zobozdravnika in že prav pogrešam ekipo v Ljubljani.

Kakšen pa je sicer vaš odnos do zobozdravnika?

Mislim, da imava dober odnos, se noben od naju ne pritožuje.

Kako skrbite za svoje zdravje?
Odlično. Zdrava prehrana (kolikor se da), šport, »malo« stresa in veliko smeha.

Kaj bi svetovali vsem, ki se odločajo za preobrazbo nasmeha?

Naj ne premišljujejo predolgo, ker je vredna.


Športnik po duši

Športnik po duši

Objavljeno dne, 03.05.2017

V naši rubriki NASMEH MESECA tokrat predstavljamo Mateja Jugovarja. Pozitiven in uspešen nekdanji športnik svoje strasti iz mladih let nikakor ne more potisniti na stranski tir. Treniral je košarko, vendar je dal v ključnem trenutku prioriteto študiju. Kot vodja športnega programa na priljubljenem pohorskem smučišču, na malenkost višjem od 1500 metrov nadmorske višine, je danes gostitelj športnih reprezentanc, ki na Roglo prihajajo zaradi priprav pred pomembnejšimi tekmovanji. Matej nas je povabil na svojo čudovito posest, ki bi mu jo zavidal vsak mestni človek.

Zobozdravnika marsikdo enači z neznansko bolečino in zato se ga mnogi izogibajo. Kakšen je vaš odnos do zobozdravnika?

Že od majhnega nisem čutil nekakšnega odpora in strahu do zobozdravnika. Ko pa so se pred leti začele težave in s tem povezane neznanske bolečine, sem zobozdravnika začel dojemati kot nekoga, ki mi bo poskušal pomagati in s tem seveda odpraviti težave.

Kakšna je po vašem mnenju razlika med dobrim in slabim zobozdravnikom?

Iz izkušenj lahko povem, da je razlika velika. Slab zobozdravnik pri malce kompleksnejših težavah, katerih se ne zavedamo ne sami in ne zobozdravnik, lahko recimo zgolj trenutno omili bolečino, da ta preneha, in te odpravi iz ordinacije. Čez nekaj časa se ta bolečina spet pojavi in stanje lahko postane kompleksnejše. Dober zobozdravnik pa na zadevo gleda širše in predvsem na dolgi rok. Bolečinskega stanja se ne loti na koncu, ampak pri jedru problema, in ugotavlja, zakaj je do takšnega stanja sploh prišlo, ter pacientu daje nasvete za naprej.

Zakaj ste se odločili za zasebnega zobozdravnika v Dentalnem centru Clarus in kdo vam ga je priporočil?

Dentalni center Clarus oz. Miho (Mihael Vrčkovnik, dr. dent. med., lastnik in vodja Dentalnega centra Clarus op. a.) mi je priporočil prijatelj, s katerim se poznava že dolgo in ki je bil seznanjen z mojimi težavami v zadnjih letih in obiski zobozdravnikov. Ne morem reči, da sem obiskoval zgolj slabe zobozdravnike, ampak tiste, ki mojim težavam niso bili kos. Prijatelj mi je povedal, da v Ljubljani obstaja klinika, kjer deluje več strokovnjakov in kjer težav ne odpravijo čez noč, saj to ni mogoče, ampak se težav lotijo na začetku.

Kako se je z novim nasmehom spremenilo vaše življenje?

Moje življenje se je definitivno spremenilo na bolje. Kot dan in noč. Menim, da sem bolj samozavesten, bolj sproščen sem v družbi in službi , definitivno se tudi več smejim.

Kakšen je vaš odnos do estetike nasploh in koliko pomembna vam je v življenju?

Nisem neki estetski frik, ampak estetike ne jemljem kot nek tabu. V kolikor ima nekdo nekaj, kar ga moti, ali če s čim ni zadovoljen in lahko to z estetskim posegom odpravi — naj, hvala bogu.

Menite, da se ljudje še vedno premalo zavedamo, kako je pravzaprav pomembno vzdrževanje ustne higiene in ustno zdravje nasploh?


Iz lastnih izkušenj lahko rečem, dase. ljudje pomembnosti tega začnemo zavedati šele, ko nastopijo težave. Običajno pa je takrat že prepozno.

Kaj bi priporočili vsem, ki imajo strah pred zobozdravnikom?

Rekel bi, da ni zobozdravnik nič takšnega. Da je dobro redno obiskovati zobozdravnika, tudi če danes nimamo težav. Kot sem omenil že pri prejšnjem vprašanju, je zelo pomembno redno vzdrževanje ustne higiene. Tistim, ki imajo strah pred zobozdravnikom, pa bi priporočal obisk Dentalnega centra Clarus, kjer ga bo osebje najprej toplo sprejelo, nato pa bodo njihovi strokovnjaki s pogovorom odpravili strah, še preden bo sploh sedel na stol.


Vse najboljše, Miha!

Vse najboljše, Miha!

Objavljeno dne, 26.02.2017

Miha je skrajšano ime Mihaela Vrčkovnika. Zobozdravnika in lastnika Dentalnega centra Clarus. Pred štirimi leti je zbral veliko poguma in se podal v podjetniške vode. Zgradil je kliniko in zbral ekipo, ki skupaj z njim uresničuje svoje sanje in vsak dan pomaga ljudem. Da tudi oni lahko brezskrbno živijo svoje sanje. A medtem se dogaja še bistveno več. Nove ambicije, izobraževanja, tehnike in kadri ter hkrati še številne intelektualne aktivnosti, ki rezultirajo s številnimi novimi gradivi in brošurami, ki ozaveščajo prebivalstvo o pomenu ustnega zdravja. In vse to je Miha. Človek vedno novih idej, nekaterih sicer zelo norih, velikokrat tudi zelo drznih. Vendar imajo vse dober namen. Miha je tudi vedno nasmejan. Njegov nasmešek marsikomu polepša dan. Spada med izumirajočo vrsto gentlemanov. Skratka, Miho pač moraš imeti rad. In s tem se bodo strinjali tudi vsi njegovi pacienti, ki poleg kartoteke v Tininem predalniku dobijo tudi njegovo osebno telefonsko številko. Miha je po duši športnik. Zanimal ga je nogomet, a se je vseeno odločil za študij dentalne medicine. In vmes se je še vedno navduševal za nogomet. In tudi za druge stvari. A nekako ga je pot peljala v zobozdravstvo in nikoli ne daje občutka, da se je odločil narobe. Če boste v Google vpisali njegovo ime, ga boste prej kot zobozdravnika našli kot kuharja (op.a. zaenkrat).

Špela Blažič, ustna higieničarka:
Miha, si direktor in oseba, ki se znajde v vsaki situaciji. Si pozitiven in svoje delo opravljaš z veliko mero veselja in predanostjo. Svojim sodelavcem vedno puščaš vso svobodo pri uvajanju pametnih novosti. Delo, ki ga opravljaš kot zobozdravnik temelji na perfekcionizmu, kar mi je pri tebi še posebej všeč. Tvoje rokodelske sposobnosti so vrhunske. Tvoja strpnost do sodelavcev pa še bolj. Z veseljem 
sledimo tvojemu tempu informacij, čeprav ti je včasih težko slediti. Sposoben si se vživeti vsakega izmed nas in vedno se trudiš razumeti vsa naša stališča. Torej si tudi zelo empatičen. Predstavljaš jasno sliko prihodnosti in tudi vlogo vsakega izmed nas. Hvaležna sem ti za vse dane priložnosti v tvojem podjetju, ker verjameš v moje delovne sposobnosti, ker me pohvališ in seveda grajaš, ko si to zaslužim. Zjutraj z veseljem vstanem in se odpravim novim delovnim izzivom naproti. Hvala!

Tina Karaibrahimović, organizatorka dela:
Miha želim ti, da bi bil velikokrat na dopustu! Prilagam škatlico Bilobila, da ne boš pozabili na regres in božičnico :D. V življenju pa naj te ne zavedejo kratke poti, ker so brez konca. Izberi le najboljše.

Vid Gjurin, dr.dent.med:
Miha je poln idej in energije. Brez strahu se venomer poda na pot k uresničitvi svojih ciljev. S tem nas vse motivira in navdihuje. Kljub popolni predanosti delu pogosto najde čas, da nas od srca nasmeji. 

Mirjam Zaletel, asistentka:
Po mnogo letih z veseljem prihajam v službo. Si dober šef, predvsem sem se ob tebi naučila veliko novega. Hvaležna sem tudi za sproščeno vzdušje v tvoji ordinaciji.

Elizabeta Okorn, asistentka:
Ker sem v Dentalnem centru Clarus povsem nova, težko povem veliko. Sem pa vesela, da sem se ti pridružila v ordinaciji, saj me vsak dan naučiš kaj novega. In to z veliko pozornostjo in potrpežljivostjo. 

Slavko Brkič, zobotehnik:
Res ga že dolgo poznam in vam povem, da je Miha vedno nasmejan. Bojda dobro kuha in vam povem, da me še ni nikoli povabil na večerjo. Pa še tole vam povem, da jaz nikoli nimam časa. Tudi za večerje ne. Tako pač je. Vse najboljše Miha!

Petja Kamenšek Segula, štipendistka in bodoča zobotehnica:
Prvo leto svečka ena, tretje leto svečke tri, danes pa - poglej, poglej, na tvoji torti kres gori.

Vera Varšnik, zunanja sodelavka:
Nikoli nisem prepričana, ali misli resno. Vse najboljše, Miha!

Nina Jerančič, marketing & PR:
Naj te nikoli ne zanese in odnese iz uvodnih vrstic tega prispevka.


Od mikrofona do škarij

Od mikrofona do škarij

Objavljeno dne, 12.12.2016

Med največje življenjske uspehe zagotovo lahko štejemo pravo izbiro poklica. Ko se vsak dan znova vračaš na svoje delovno mesto in ustvarjaš tisto, kar čutiš in kar najbolje znaš. Ko te tvoje delo sprošča in v katerem neznansko uživaš. To je uspelo Evi Breznikar.

Kot majhna deklica se je zaljubila v plavanje. Še vedno je lastnica nekaj državnih rekordov, na televizijskih zaslonih pa smo jo kasneje spremljali kot članico popularne skupine Makeup2. Eva je uspešno glasbeno pot nadaljevala kot solo pevka in sodelovala s številnimi svetovno znanimi skupinami, med drugim tudi z Laibach. Dokončno se je našla v svojem hobiju, ki je postal tudi njen poklic. Ustvarja neverjetne kreacije iz naravnega usnja. Nakit, torbice, denarnice, pasovi in še mnogo več ponuja v svoji trgovini Evil Eve v osrčju Ljubljane, na Židovski ulici številka 3, kjer tudi nastajajo njeni čudoviti izdelki. Vsi imajo svojo zgodbo in vsi so unikatni. Tako kot Eva sama. Pred letom dni je v Milanu prejela eno največjih priznanj na področju ročnih del na svetu in nič nenavadnega ni, da se v njeno trgovino stranke vedno znova vračajo.

Nedvomno si posebna ženska s svojo življenjsko vizijo in mnogimi izkušnjami. Kako pa ti vidiš sebe?

Brez lažne skromnosti imam o sebi najboljše mnenje. Vem, da sem dober človek in oseba, na katero se lahko zaneseš, prideš po nasvet brez zavijanja v celofan. Ponosna sem, da se stvari nikoli ne lotim na pol, da ne odneham kar tako in da sem imela v življenju možnost početi veliko takih stvari, ki so mi res všeč, od športa do glasbe in zdaj ustvarjanja unikatnih usnjenih izdelkov. Imam zelo dolg jezik, ki me včasih tepe, ampak tako je že od malih nog, ko se me je prav zaradi nabrušenega jezika prijel vzdevek EvilEve.

Kaj je največji navdih za tvoje kreacije?

Nimam posebnega navdiha, ne sledim modi, ne gledam, kaj delajo drugi. Preprosto se usedem za mizo in roke začnejo »same delat’«. Potem delam, dokler mi izdelek ni všeč. Gre za podobno muzo kot pri ustvarjanju glasbe in pisanju besedil – je ali pa je ni. Svojemu notranjemu občutku v celoti zaupam in res ustvarjam z največjim veseljem, navdušenjem in srcem, to pa prepoznajo in začutijo tudi moje stranke. Moji kosi so preprosto drugačni. Sama naredim vse, od začetne ideje do končne realizacije, vmes ni tretjih oseb.

Kako prezentiraš svoje kreacije in na kakšen način jih prodajaš?

Največ se zgodi od ust do ust, dobra beseda in priporočilo veliko štejeta v današnjem času, ko smo preplavljeni z vrhunsko oglaševanimi povprečnimi ali celo slabimi izdelki. Pri prodaji pa delam po lastni presoji in če vidim, da komu nek izdelek ne pristoji, mu ga ne prodam. Stavim na svojo brutalno iskrenost.


Nedvomno si velik estet in stvari vidiš kot celoto. Če se osredotočimo na današnjo temo, tudi zobje imajo enega najmočnejših vplivov na naše življenje. S kakšnimi tegobami si se ti spopadala?

Posebnih tegob nisem imela, sem pa od vsega začetka v celoti zaupala nasvetom Mihe Vrčkovnika, ki ga na srečo poznam še iz študentskih časov. Že takrat je pridobil moje zaupanje in ga je v letih sodelovanja v celoti upravičil. Tako mi je že pred leti svetoval zobni aparat z besedami, da je bolje urediti stanje takoj, kot pa čakati 15 let, da se bo poslabšalo. Sprva sem bila namreč zmotno prepričana, da je aparatprimeren samo za tiste z velikimi težavami, vsi mi ostali pa smo z majhnimi nepravilnostmi lahko mirno zadovoljni in naj ne kompliciramo, ko je vendarle toliko ljudi s hujšimi tegobami. Predvsem me je prepričalo to, da pravilna postavitev zob pomeni neprimerno boljšo higieno ustne votline. Morda se to zdaj komu zdi majhna stvar, a verjamem, da pri 50. ali 60. letih vse to zelo šteje in se pozna na vsem, kar si »pridelal« prej. Da je v estetskem smislu zdaj moj nasmeh lepši, mi je bilo sicer sekundarnega pomena, ker na prvi pogled niti ni velike razlike, kot jo recimo lahko opazimo pri tistih, ki imajo resne in velike težave s postavitvijo zob, je pa seveda tudi to zelo prijetna in dobrodošla sprememba za vsakogar. Bližnji razliko opazijo in so bili, tako kot jaz, navdušeni. Spoznala sem, da se splača redno hoditi k zobozdravniku in tudi sproti upoštevati male nasvete, četudi nimaš nobene velike nepravilnosti – čakanje na zadnji hip se ne izplača. Zobozdravnik ni samo za tiste, ki jih nekaj boli, ali za tiste, ki se jim že na kilometer vidi, da imajo krive zobe.

Kdo ti je priporočil Dentalni center Clarus?


Miha Vrčkovnik.

Koliko časa je potekalo zdravljenje?

Zdravljenje je potekalo dobri dve leti, vendar odtlej hodim k zobozdravniku redno, tudi samo na higieno.

Kako je sprememba vplivala na tvoje življenje?

Sprememba je zelo vplivala na moje življenje. Poleg veselja ob lepšem nasmehu sem tudi opazila, da odkar imam v celoti urejene zobe, ne zbolim več. Prej sem bila po nekajkrat na sezono v postelji z gripo ali angino, zadnja leta pa sem zdrava kot riba in verjamem v to, da se vse začne pri ustni higieni, da je prav ustna votlina lahko žarišče za razne bolezni. Če zobje niso lepo v liniji, kot morajo biti, določenih kotičkov z ničemer ne dosežeš in ne moreš v celoti sčistiti – in laično predvidevam, da se tam nabere marsikaj, kar neugodno vpliva na zdravje. Naj poudarim, da nimam medicinskega znanja in so zato to zgolj moja laična opažanja in predvidevanja. Kakorkoli, zadovoljna sem, da sem se odločila za zdravljenje.

Kako skrbiš za ustno higieno?


Po nasvetu že dlje časa uporabljam električno zobno ščetko, sicer pa mi ustreza ustna voda brez alkohola. Vedno pa upoštevam vse nasvete, ki jih dobim v Dentalnem centru Clarus ob terminu za ustno higieno.

Kaj bi sporočila vsem, ki so nezadovoljni zaradi stanja v svoji ustni votlini?

Res se splača vse, kar je povezano z zobmi, urediti takoj. Razlike med zobozdravniki so velike in iščite vse dokler ne najdete nekoga, ki vam ustreza. Jaz sem to našla v Dentalnem centru Clarus, zato sem kot oseba, ki se je nekoč bala zobozdravnika in je obenem zahtevna stranka, ki ni zadovoljna s povprečnim, prepričana, da ga boste zagotovo tu našli tudi vi.

V Dentalnem centru Clarus je prvi pregled BREZPLAČEN. Prijavite se lahko tukaj.Andreja Repar : Zdaj podarjam nasmehe

Andreja Repar : Zdaj podarjam nasmehe

Objavljeno dne, 19.10.2016

Mesec oktober je za nas poseben mesec. V povsem novi rubriki NASMEH MESECA premierno predstavljamo našo prvo zadovoljno pacientko, ki je v Dentalnem centru doživela preobrazbo.Z velikim zadovoljstvom vam bomo v vsaki izdaji revije Dentalist predstavili enega izmed naših pacientov, s katerimi smo skupaj prebrodili tako najhujše trenutke kot tudi trenutke zadovoljstva in novega življenjskega zagona.

Tokrat, prvič vam predstavljamo gospo Andrejo Repar. Na srečanje je prišla nasmejana in pozitivna, a vseeno ni skrivala zadrege pred novo avanturo. Povabili smo jo na druženje s frizerko, vizažistko in fotografom. Prva napetost je popustila, ko jo je na stol povabila Anita. Kot res dobre frizerke znajo, je pogovor nanesla na bližnjega znanca in kramljanje je steklo samo od sebe. Postriženi lasje in čudoviti kodri so izstopali in na vrsti je bila umetnica ličenja, ki je poudarila Andrejino lepoto.


In kdo je pravzaprav Andreja? Mladostna in ponosna mama dveh otrok, ki sta si že ustvarila svoje življenje. Dvaintrideset let je žena svojemu soprogu, za katerega je nepogrešljiva, čeprav mu hišna opravila niso tuja. Dela v podjetju, ki proizvaja računalniško tehnologijo. Zelo pogosto se smeje in včasih se še vedno zaloti, da si pred usta postavlja roko. »Tako sem se smejala včasih. Z rokami pred usti. Moja hči Tina me je ves čas opozarjala, naj tega ne počnem, ker ti hitro pride v navado,« pripoveduje. Pogovor zaide na prosti čas in Andreja brez pomisleka pove, da rada bere in sanjari o Škotski. Njena kultura jo navdihuje in nadvse rada bi si škotsko pokrajino posuto z gradovi enkrat v življenju ogledala na lastne oči. Rada ima tudi sprehode in naravo.

Odzivi po končanem lepotilnem postopku so bili dobri, vendar Andreja ni imela časa, da se osredotoči na rezultate svoje lepotne preobrazbe, saj je fotograf že vihtel svojo opremo okrog naših glav in nastale so fotografije, ki jih pravkar gledate.


Andreja Repar je že pred nekaj leti spoznala, da ima parodontalno bolezen. Še bolj kot spoznanje o neozdravljivi bolezni, so jo zabolele besede zobozdravnika, ki ji je precej ravnodušno povedal, da naj ne komplicira preveč, saj ima vendar to bolezen že skoraj vsak! »Težko se je sprijazniti in hudo je,« pove Andreja, ki je bila zaradi stanja v svoji ustni votlini zelo potrta. »Sam sebe moraš iz dneva v dan dvigovati,« se spominja, kako se je včasih tolažila zaradi skelenja in bolečin. Hči jo je nagovorila, naj obišče privatno zobozdravstveno ordinacijo in tako je Andreja prišla v Dentalni center Clarus.

Že po načrtovani sanaciji se je Andreja počutila bolje. »Res so mi znali svetovati, predvsem pa so me obravnavali kot človeka in ne kot številko,« še doda. Kirurški posegi v ustni votlini so bili boleči, a šele ko je bil narejen temelj za dobro protetiko, se je začela prava preobrazba. V laboratoriju je naš zobotehnik Slavko Brkič izdelal protetiko za zgornjo čeljust in po dokončanem delu je bil dr. Mihael Vrčkovnik zelo zadovoljen. »Zaradi parodontoze sem po 34. letih prenehala kaditi«, še ponosno pove in pravi, da ne more primerjati svojih dni, ko je bila zaradi svojih zob popolnoma nesproščena. »Iskreno bi se rada zahvalila vsem, ki so mi to preobrazbo omogočili, še posebej pa hčerki Tini in dr. Vrčkovniku. Vse bolečine so pozabljene, v spominu so mi ostale samo pozitivne stvari,« še doda Andreja, ki mora zaradi svoje bolezni zdaj redno hoditi k ustnemu higieniku.

Kljub tremi ob preobrazbi, ki je vse do konca ni uspela povsem prebroditi, je Andreja s svojo preprostostjo naše srečanje izpeljala tako, da smo se vsi počutili zelo prijetno. »Vsakomur bi svetovala, naj poišče zasebno ordinacijo, kjer vas bodo obravnavali povsem drugače. Zobje naredijo človeka in dokler jih imaš, se ne zavedaš, kako pomemben dejavnik so v našem vsakdanjiku,« za konec priporoča Reparjeva.

Potek preobrazbe:


Po parodontalnem zdravljenju in potrebnih ekstrakcijah.


1 mesec po dograditvi kosti v področju prvih dveh zgornjih desnih sekalcev.
6 milimetrov incizalnega previsa levega prvega sekalca.


Minimalno invazivna preparacija