Clarusov portalBlogFotobiomodulacija v ustih

Fotobiomodulacija v ustih

23.01.2022

Precej sem že pisal o tem in tudi predaval, vendar se potem ob novih primerih, ki jih dobimo v našo ordinacijo, vsakič znova zavem, da se določena stanja ali pa bolezni dogajajo konstantno in da je ravno zaradi tega o tem potrebno pisati konstantno in se ponavljati. Repetitio est mater studiorum oziroma "Ponavljanje je mati študija" in dril je osnova medicine. Osveščanje in ozaveščanje, poučevanje ljudi in pomagati ljudem, pa naša naloga. Zdravnikov in zobozdravnikov. 

Jeseni sem predaval v Portorožu na temo fotobiomodulacije kot podporne terapije pri zdravljenju raka v ustni votlini z obsevanjem. Takrat sem predstavil primer, kjer je pacient celotno terapijo z obsevanjem glave in vratu prešel v zelo dobri kondiciji ter brez večjih in zelo bolečih stranskih učinkov, ki se ponavadi zgodijo pri takem zdravljenju. Največkrat gre za karcinom jezika, lahko pa tudi katerikoli drugi karcinom ustne votline, žrela ali grla. Naj spomnim, da močna radioterapija (obsevanje) v predelu vratu in glave povzroči destrukcijo precejšnjega dela tkiva na telesu. Povzroči opekline in vnetja na koži (radiodermatitis), ter vnetja v ustni sluznici, ki mu strokovno rečemo oralni mukozitis. Manifestira se lahko na raznovrstne načine, večinoma pa izgleda kot ogromne afte in razjede, ki so še bistveno bolj pekoče in boleče. Vsa ta boleča in pekoča stanja v ustih ter na obrazu in vratu pripeljejo do zelo otežkočenega požiranja hrane in pijače, kar že tako oslabelemu telesu in imunskemu sistemu povzroči še dodatno škodo. 

Zato v izogib težkim potekom oralnega mukozitisa v ustih in radiodermatitisa na vratu in obrazu priporočamo vsakodnevno terapijo s fotobiomodulacijo. Le-to pri nas izvajamo z laserjem, lahko pa se uporabljajo tudi za to izdelane LED luči s točno določeno valovno dolžino svetlobe.

Razlog , zakaj spet pišem o tem,  je nedavni prihod gospe, ki je prišla k nam v ordinacijo po pomoč, ker je bila obsevana pred dvema letoma ravno zaradi raka v ustni votlini. Takrat je bil potek oralnega mukozitisa ob zdravljenju po njenih besedah zelo boleč, fotobiomodulacije ustne votline in vratu pa ob terapiji ni bilo prisotne. Gospa je danes zdrava, optimistična in zelo pozitivno naravnana. Vendar pa se ji od obsevanja dalje pojavljajo pekoče afte po vseh ustih praktično na tedenski bazi. Posledica celjenja ustne sluznice po radioterapiji je tudi močna zabrazgotinjenost lica z notranje strani. Gospa zelo težko odpira usta več kot dva centimetra, zmanjšala se ji je sposobnost žvečenja in prehranjevanja, dostopnost do predelov, kjer se ji pojavljajo afte pa je težka. To je pomembno tudi za samo zdravljenje aft z laserjem, ker po mojih izkušnjah boljše terapije za afte trenutno ni na razpolago. Kljub temu, da je minilo že dve leti od bolezni same, smo se skupaj z gospo odločili, da vseeno poleg zdravljenja aft naredimo še biostimulacijo žvečnih mišic in jezika. Skupaj z vajami za odpiranje ust smo za nekaj milimetrov celo izboljšali odpiranje ust. S temi terapijami bomo nadaljevali, dokler bo napredek viden. Z biostimulacijo lahko večkrat dosežemo čudovite rezultate, je pa večkrat potrebno bistveno več kot samo nekaj terapij. Včasih se rezultati opazijo takoj, predvsem tisti protibolečinski. Protivnetni in rehabilitacijsko regeneracijski učinki pa se vedno pokažejo na dolgi rok, po deset in več terapijah. 

Niso pa samo raki ustne votline tisti, ki povzročajo oralni mukozitis. Praktično pri katerikoli kemoterapiji je oralni mukozitis eden izmed najpogostejših stranskih učinkov terapij. Pri presaditvi kostnega mozga se uporablja kemoterapija, ki celo v več kot štiridesetih procentih povzroča oralni mukozitis. Vsi oralni mukozitisi ne izgledajo tako agresivno in boleče, vendar pa, če vemo, da se lahko vnetja zelo dobro celijo s pomočjo svetlobne terapije, zakaj ne bi o tem toliko pisali, razglabljali, informirali, da bodo o tem čivkali tudi vrabci na vejah?

Želel bi si, da je pacientov s težavami v ustni votlini kot posledica drugih sistemskih stanj ničelno. Vendar se v ustni votlini votlini lahko odrazi več kot petsto bolezni. Če dobro pomislim, dejansko vsako bolezensko stanje lahko vidimo tudi v ustih. Manifestira pa se na zelo različne načine, od suhih ust do pekočega jezika, razjed ali oblog na sluznicah. Mogoče je to ravno največje poslanstvo nas zobozdravnikov, da lahko že s pogledom v ustno votlino določimo stanje telesa in duha človeka. In morda na ta način v dovolj zgodnji fazi preprečimo nadaljnji razvoj bolezni. 

Namen današnjega članka je predvsem ozaveščanje in informiranje naših obstoječih in tudi novih strank o tem, kakšne so možnosti zdravljenja, kaj vse se da, predvsem pa to, da se da. Lasersko zdravljenje ni magično, ima pa širok spekter možnosti, in zakaj jih ne bi izkoristili, če nam je vse to dano, meni, vam, vsem nam. Zato mi ne preostane drugega kot da vas povabim v naš center, kjer bomo z veseljem pogledali, preučili, se pogovorili in skupaj našli strategijo za optimizacijo zdravja vaše ustne votline in posledično tudi vaše splošno zdravje in počutje.

Lepo nedeljo vam želim.

Avtor:

Mihael Vrčkovnik, dr.dent.med.

zobozdravnik in lastnik Dentalnega centra Clarus

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.