Clarusov portalInfodentPreveč fluora?

Preveč fluora?

04.09.2018

Dovoljena meja fluoridov v zobnih kremah je od 0,4 do 1,5 mg fluoridov na gram zobne kreme. Za otroke od 6 mesecev do 2 let naj bi zobna pasta vsebovala fluoride v koncentraciji 500 ppm, za otroke od 2 do 6 let pa 1000 ppm. Otroci, starejši od 6 let, in odrasli pa naj bi uporabljali zobne paste s koncentracijo fluoridov 1450 ppm. 

Kaj se zgodi, če zaužijemo preveč fluora?

»Če nenadzorovano zaužijemo preveliko količino fluoridov, lahko pride do stanja, ki ga imenujemo fluoroza, ki se kaže v prisotnosti majhnih belih madežev na stalnih zobeh. V hudih primerih fluoroze so zobje rjavo obarvani in razbrazdani. Razvoj fluoroze je odvisen od količine fluoridov, trajanja vnosa in starosti otroka. Akutna zastrupitev s fluoridi se lahko pojavi pri vnosu 3–5 mg fluora na kg telesne teže. Znaki in simptomi zastrupitve se pojavijo zelo hitro: slabost, bruhanje, prekomerno slinjenje, solzenje, potenje, glavobol, driska,« je povedal Vid Gjurin, dr.dent.med., zobozdravnik v Dentalnem centru Clarus. Po njegovem mnenju so fluoridi učinkoviti v vseh življenjskih obdobjih, tudi pri odraslih, saj zobe okrepijo bolj kot kalcij in učinkujejo tudi na zmanjšanje preobčutljivosti zobnih vratov. »Zaradi vseh pozitivnih učinkov fluoridnih preparatov ne vidim možnosti, da bi bila njihova uporaba v prihodnosti prepovedana. Prav nasprotno, saj se EAPD (Evropska akademija otroškega zobozdravstva) s svojimi smernicami zavzema, da se začne otrokom čistiti zobe z ustrezno majhno količino fluoridirane zobne paste takoj, ko v ustno votlino izrastejo prvi zobje. « še pojasnjuje dr. Vid Gjurin. (Članek je dostopen na naslovu: http://www.eapd.eu/dat/6E2FA8E1/file.pdf).

Dovoljena meja fluoridov v zobnih kremah je od 0,4 do 1,5 mg fluoridov na gram zobne kreme. Za otroke od 6 mesecev do 2 let naj bi zobna pasta vsebovala fluoride v koncentraciji 500 ppm, za otroke od 2 do 6 let pa 1000 ppm. Otroci, starejši od 6 let, in odrasli pa naj bi uporabljali zobne paste s koncentracijo fluoridov 1450 ppm. V kolikor vas evropske in svetovne smernice o uporabi fluoridov ne prepričajo, so na voljo tudi zobne paste brez fluoridov. Na žalost je na tržišču veliko zobnih krem brez fluoridov, ki imajo zelo nizek pH in so zato škodljive za zobe. Za dodatne informacije in pomoč pri izbiri ustreznih pripomočkov za ustno higieno se lahko pozanimate v v našem Dentalnem centru Clarus.

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.