Clarusov portalInfodentIzguba zob ni del starosti

Izguba zob ni del starosti

21.05.2020

Med splošno populacijo je uveljavljeno prepričanje, da s starostjo izgubljamo vid, dobimo sive lase in počasi izgubimo vse zobe. Zobje naj bi s starostjo zgnili ali pa se omajali in izpadli. Ta mit je popolnoma napačen, saj lahko z redno ustno higieno zdrave zobe obdržimo tudi do pozne starosti. 

Danes ima vedno več starostnikov še vedno lastne zobe, kar pomeni, da se je ustno zdravje zadnjih 30 let vsekakor izboljšalo. Ustno zdravje je izredno pomembno, saj lahko nesanirani zobje in delna ali popolna brezzobost vodijo v motnje prehranjevanja, izgubo dobrega počutja, izgubo samospoštovanja in pomanjkanje socialnega življenja. Starostniki morajo skrbeti za zobe, dlesni in tudi vso preostalo sluznico v ustni votlini. 

Z leti lahko zobje postanejo občutljivejši na zunanje dražljaje, saj pogosteje prihaja do umika dlesni od zob (recesija dlesni). Izpostavljeni zobni vratovi so lahko občutljivi in povzročajo bolečine pri uživanju vročih in hladnih jedi ali pijač. Pri nekaterih so zobje občutljivi do te mere, da se skelenje pojavi že pri vdihavanju mrzlega zraka ali pri okušanju sladkih ali kislih jedi. 

Izpostavljeni zobni vratovi so tudi bolj dovzetni za pojav zobne gnilobe, posebno ob slabši higieni in zadrževanju mehkih oblog na teh mestih. Pri starejših je zato pogostejša zobna gniloba na površinah zobnih korenin ob dlesnih. V starosti se lahko pojavljajo tudi ustne bolezni, ki niso povezane le z zobmi, ampak tudi z nošenjem zobnih protez, jemanjem zdravil in kroničnimi boleznimi. 

Zelo pogosto se starostniki srečujejo tudi s suhimi usti ali tako imenovano kserostomijo. Vzrok za to so lahko tudi nekatera zdravila. Suha usta lahko povzročijo povečano tveganje za pojav kariesa, saj imajo starostniki pomanjkljivo količino sline, ki je eden od dejavnikov zaščite pred kariesom.

Starostniki so še posebno občutljivi za bolezni dlesni, zato je nujna tudi skrb zanje. Ob nezdravljenem gingivitisu (zgodnja faza vnetja dlesni) se lahko zgodi, da zdravi zobje v starosti zaradi napredovalega gingivitisa v kronično parodontalno bolezen tudi izpadejo.

A staranje zob ne prinaša le negativnih plati. Med staranjem vaša zobna sklenina zori. To pomeni, da poteka proces raztapljanja manj odpornih kristalov in nastajajo močnejši kristali (fluoroapatita). Velika večina med čiščenjem zob uporablja fluoridne zobne paste. Fluor, ki se nahaja v teh pastah, se lahko vgrajuje v zobe in jih dela močnejše ter s tem bolj odporne. Starejši so zobje, bolj so odporni na kisline in karies nastaja počasneje. 

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.