Clarusov portalInfodentŽe diši po Božiču...

Že diši po Božiču...

12.12.2021

V naši ekipi je splošno znano, da se čisto vsak na svoj način ukvarja tudi s kuho ali pripravo sladic. Zato smo za vas zbrali nekaj receptov in idej, kaj lahko za sveto noč ali za silvestrovo pripravite zase in svoje najbližje.

Tretja adventna nedelja je skoraj že za nami, to pomeni samo še deset delovnih dni in božič bo tu. Z božičem pa seveda vse lepe želje, čimveč sreče, ljubezni in miru. Tudi, če včasih ni vse tako lepo kot bi si želeli, ima božič vseeno tako močno praznično noto in že genetsko ponotranjeno pričakovanje nečesa lepega, svetega, da se že vse zdi lepše. K čutom, ki pripomorejo, da je vse še bolj slavnostno in praznično pa sodita tudi zaznavi, ki sta še posebej v zadnjih dveh letih bili na preizkušnji: vonj in okus.

V naši ekipi je splošno znano, da se čisto vsak na svoj način ukvarja tudi s kuho ali pripravo sladic. Zato smo za vas zbrali nekaj receptov in idej, kaj lahko za sveto noč ali za silvestrovo pripravite zase in svoje najbližje. Tako kot so lahko delo, šport, sprehodi, glasba, dober film ali pogovor sproščujoči, tako lahko peka peciva ali priprava večerje marsikomu predstavlja meditacijo in sprostitev na najvišjem možnem nivoju. Uživajte v pripravi, v druženju in lepoti praznikov, ki jih je letos še ekstra začinila narava s snegom ravno ob pravem času. Naj bo pristno in kičasto, vse to in še več vam želimo vsi iz ekipe Dentalnega centra Clarus.

Sam za predjed najraje pripravim tatarski biftek, ki pa je tudi malo drugačen od vseh, ki jih prav tako lahko kupimo že pripravljene v naših delikatesah. Za pravi tatarski biftek je pljučna govedina še vedno najbolj zaželeno meso. Sam večkrat uporabim tudi dobro uležano goveje stegno, ki je zadosti mehko in okusno. Tako kot pri francoski solati tudi meso narežem na kockice do pol centimetra in kot tak ne bo tatarski biftek toliko mazljiv, bo pa posebno noto dalo meso. Če želite res pravo, tudi mazljivo obliko tatarskega biftka, potem ga z nožem nastrgajte, vendar zahteva čas in vztrajnost, da potem še vsako malo belo kitico mesa ekstra odstranite. Definitivno je vredno truda.

 

Za 300 gramov mesa zmešajte v blenderju ali s paličnim mešalnikom:

- eno srednje veliko čebulo 

- pet kislih kumaric 

- tri velike žlice kaper 

- nekaj vejic sesekljanega peteršilja 

- dva inčuna 

- šilce konjaka 

- eno ali dve trdo kuhani jajci 

- dva pekoča feferona 

- tri žlice majoneze

- eno žlico gorčice

 

Lahko dodate tudi pol žličke sladke rdeče paprike, ki bo zelenju dodala malo rdečine, je pa seveda tudi sladkast okus tisti, ki bo dodal svoj ton. Vse sestavine iz blenderja dobro vmešajte v meso in dosolite, po potrebi. Priporočam, da biftek pred serviranjem počiva v hladilniku vsaj pol ure. Kako servirati tatarski biftek je stvar domišljije, največkrat ga enakomerno v debelini enega do dveh centimetrov razporedimo po servirnem krožniku, lahko pa tudi nekaj centimetrov debelo plast nadevamo v manjšo skledico, ki jo potem zvrnemo na servirni krožnik. Okoli mesa okrasimo z maslom, majonezo, vejicami peteršilja, spet kakor želite. Ne pozabite na opečene kruhke, ki so kar standard pri tatarskem bifteku.

Tatarski biftek à la Miha
Tatarski biftek à la Miha

Najbrž bi po močni predjedi pričakovali nekaj še bolj mesnatega in močnega, pa vendar smo vam pripravili presenečenje, glavno jed, na katero najbrž sploh ne bi pomislili. Zato med predjedjo in glavno jedjo naredite premor, kjer boste z odličnim vinom in mogoče kockami sira nekako pripravili okušalne brbončice na nekaj lažjega, a vseeno polnega. Vid se je odločil, da nam razkrije kako on morskega divjaka, ki je po mojem mnenju precej podcenjen, pripravi v pečici. Oslič je riba z odličnim malo bolj sladkim okusom in primerna za vse tiste, ki se jim z ribjimi kostmi ne da ukvarjati in kot tak še posebej primeren za otroke. 

 

Za pripravo osliča à la Vid, potrebujemo:

6 filejev osliča

  • 150g masla

  • 1 por

  • 6 korenčkov

  • 0,5 l sladke smetane 

  • 3 trdo-kuhana jajca

  • 250g zelenih špargljev.

 

In kako ga pripravimo?

Najprej na veliki količini masla prepražimo 1 por in 6 korenčkov, ki jih narežemo na majhne trakce ali kolobarje. Zelenjavo začinimo in nato dodamo 0,5l sladke smetane. Fileje ribe posušimo in zložimo na pekač, začinimo s poprom in soljo ter damo za 15 min v pečico na 200 stopinj. Nato ribe prelijemo z omako, ki smo jo pripravili ter v pečici pečemo še 30 min. 10 minut pred koncem dodamo še na polovico narezana jajca in šparglje. Še Vidov namig? K jedi se odlično poda pire krompir. 

Oslič à la Vid
Oslič à la Vid

Pri nas se točno ve, kdo je tisti, ki se redno trudi, da bi razveseljeval sladkosnede okoli sebe, eksperimentiral z barvami in sladkimi okusi. Sladice izpod veščih Mijinih rok so resnično nekaj posebnega in tokratni recept je nalašč za zaključek praznične večerje. Če vas ne bodo nasitili tatarc, francoska ali oslič, vas bodo zagotovo nasitile Cimetove rolice à la Mia. Zagotavljam, da se jim ne bo mogel upreti nihče, zato podvojite maso, ziher je ziher. 

 

Za kvašeno testo potrebujete:

  • 500 g bele gladke moke

  • 2 žlici sladkorja v prahu

  • 1 rumov sladkor 

  • 1 vanilijev sladkor

  • 250-300 ml mleka

  • 1 suhi kvas

  • 2 rumenjaka

  • 100 g masla

  • pol žličke soli

 

Za premaz potrebujete:

  • 70+30 g masla

  • 80-100 g kvalitetnega rjavega sladkorja

  • 1 žlička vanilijeve paste BAM

  • 5 žličk cimeta v prahu

 

Postopek priprave kvašenega testa:

  1. Ker je končno testo zelo mehko, je najlažje, če za pripravo uporabimo kuhinjskega robota. Na roke moramo gnesti vsaj 20 minut.

  2. V posodo stresemo moko in sladkor, na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo mlačno mleko.

  3. V mleko stresemo suhi kvas, malo premešamo in počakamo 10 min, da se kvas aktivira.

  4. Dodamo še rumenjaka, stopljeno maslo in po robu moke posujemo sol.

  5. Gnetemo dokler nimamo gladkega in mehkega kvašenega testa, ki ga oblikujemo v hlebček.

  6. Testo pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in ga v toplem prostoru vzhajamo približno 45 min, da se količina podvoji.

 

Postopek priprave cimetovih rolic:

  1. Vzhajano testo razvaljamo v obliko pravokotnika, debeline 0.5 - 1 cm. Celotno površino premažemo s 70 g zmehčanega masla.

  2. Sladkor zmešamo s cimetom in vanilijevo pasto ter ga potresemo po celotni površini.

  3. Testo na tesno zvijemo v rolado in ga razrežemo na 3 cm široke rolice, ki jih polagamo v namaščen pekač.

  4. Rolice prekrijemo s čisto kuhinjsko krpo in jih v toplem prostoru vzhajamo še 45-60 min 

  5. Nato raztopimo še 30 g masla in z njim premažemo vzhajane cimetove rolice.

  6. Pečemo jih približno 25 minut na 180 °C

  7. Mehke cimetove rolice so najboljše še tople, ko so sveže pečene oziroma prvi dan peke.

Rolice à la Mija
Rolice à la Mija
Rolice à la Mija
Rolice à la Mija

Julija bo za praznično večerjo pripravila kar nekaj dobrih jedi. Jed, ki pa bi jo izpostavili je sicer klasična, pripravljena na malce drugačen način. Francoska solata, ki lahko nastopi kot predjed ali pa kot priloga k glavni jedi je jed, za katero nad katero bi Francozi samo privihali z nosom, večina ljudi pa jo obožuje. Da boste zablesteli s francosko solato, ki jo sicer dobite v vsaki delikatesi in da bo francoska solata nekaj posebnega, vas prosimo, da dobesedno sledite spodnjemu receptu.

 

Potrebujete:

  • ½ kg krompirja 

  • ½ kg kislih kumaric 

  • 5 trdo kuhanih jajc 

  • ½ kg korenja, ki ga ne razkuhajte preveč

  • velika tuba majoneze

  • pol tube gorčice

  • 0.5 dcl belega olja

  • 3 limone

  • sol, poper

Krompir skuhate neolupljen. Bistveno je, da vse sestavine narežete na precej drobne kockice, do pol centimetra in ravno v tem segmentu bo vaša francoska solata kraljevska. Tudi jajca narežite na drobne kockice, nikakor pa ne dodajajte graha. V vse skupaj umešajte eno veliko tubo majoneze, pol tube gorčice, pol decilitra olja (lahko tudi olivnega, če vam je okus všeč) in limonin sok. Limonin sok dodajate skupaj s soljo in med vmešavanjem sproti degustirate in preverjate kislost in slanost. Kislo mora biti toliko, da vam je okus všeč. Poper ni potreben, lahko pa si ga kasneje tudi kdo od gostov doda. Francoska solata je vedno še boljša naslednji dan, ko se vsi okusi povežejo, zato lahko za večjo količino enostavno samo podvojite sestavine.

Francoska solata à la Julija
Francoska solata à la Julija

Francoska solata je priloga, ki se jo lahko ponudi ob narezku, ob biftku ali katerikoli drugi jedi, sam pa nimam nič proti temu, da jo je veliko in da jo jem čisto samo, brez dodatkov. Tako da sem zelo vesel, če me francoska solata spremlja preko celega večera in še cel naslednji dan. Celoten pripravljeni meni je že večkrat preverjen in mogoče ste dobili kakšno dodatno idejo ali pa boste mogoče katerega od vaših že standardiziranih receptov predrugačili. Kakorkoli, sam verjamem, da hrani dasta okus tudi energija in razpoloženje, ki nas spremljata ob pripravi, zato je bistveno, da v tem uživate.

Pa dober tek!

Lep preostanek tretje adventne nedelje vam želimo,

Ekipa Dentalnega Centra Clarus

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.