Clarusov portalInfodentKako deluje fluorid?

Kako deluje fluorid?

12.05.2021

Zobna pasta lahko tudi pomaga slini pri procesu remineralizacije ali pomaga zavirati demineralizacijo. Najpogostejši in najcenejši način remineralizacije je sestavina v obliki fluorida. 

Najosnovnejši namen zobne paste je pomagati vaši zobni ščetki opraviti svoje delo. Teorija optimalnega oralnega zdravja pomeni ohraniti nevtralen pH, medtem ko odstranjujemo biofilm in zobne obloge ter tako ponovno remineraliziramo sklenino po potrebi. To dosežemo s hidriranjem, ščetkanjem zob, čiščenjem jezika, nitkanjem in uporabo dobre zobne paste. 

Fluorid je naravno prisoten v naši slini. Veliko držav ga dodaja v pitno vodo, prisoten pa je tudi v številnih živilih, kot so sol, čaj, zelenjava, vino, sadni sokovi in ​​ribe. Fluorid sam po sebi ne remineralizira sklenine, temveč se vključi v remineralizacijo zob z združevanjem s kalcijevimi in fosfatnimi ioni, ki so že prisotni v naši slini, ali pa so ti dodani v zobnih pastah. Ko se pH v ustni votlini poviša, se fluoridi povežejo z drugimi ioni, nastane manj topna oblika hidroksiapatita, ki se zato raztaplja pri nižjem pH, s čimer se okrepi sklenina in se zavre demineralizacija.

V popolnem ravnotežju, enako kot vodikovi ioni v slini znižujejo pH vrednost v ustih pod 5,5, s čimer se povzroči demineraliziraja sklenine, povečanje pH sline nad vrednostjo 5,5 ponovno mineralizira sklenino z naravno prisotnim nanohidroksiapatitom (nHAp) ali nano-fluorohidroksiapititom (nFHAp), ki se nahajata v slini.

vir: dental-tribune.com

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.