Clarusov portalInfodentNajprej ščetkanje zob, potem nitkanje? Znanstvena študija je raziskala pravilen vrstni red

Najprej ščetkanje zob, potem nitkanje? Znanstvena študija je raziskala pravilen vrstni red

02.05.2021

Zobozdravniki priporočajo, da si pacienti vsak dan umivajo in nitkajo zobe, za vzdrževanje dobre ustne higiene pa je zelo pomembno uporabljati pravilne tehnike. Vendar pa so znanstveniki z Univerze medicinskih ved Mashad v Iranu dokazali, da je zelo pomembno, da najprej uporabite nitko in si nato umijete zobe.

V raziskavi je sodelovalo 25 študentov zobozdravnikov, ki so pri vzdrževanju ustne higiene uporabili obe možni kombinaciji. Po ščetkanju in nitkanju udeleženci študije niso uporabili nobene od obeh tehnik vzdrževanja ustne higiene 48 ur. V prvem delu raziskave so najprej ščetkali zobe in potem nitkali, po dveh tednih pa so spremenili vrstni red; najprej nitkali in potem ščetkali zobe.

Po obeh fazah raziskave so izmerili količino plaka (preko plak indeksa) in koncentracijo fluora. Rezultati so pokazali, da so bili v drugi fazi testiranja, torej najprej nitkanje in potem ščetkanje zob, rezultati bistveno boljši - višja koncentracija fluorida in manjše količine zobnih oblog, zlasti med zobmi.

Rezultati študije so objavljeni v Journal of Periodontology.

 

Vir: si.dental-tribune.com

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.