Clarusov portalInfodentSladkor je strup za zobe

Sladkor je strup za zobe

28.01.2021

Pretiranemu uživanju sladke hrane in pijače se je dobro izogibati iz več razlogov. Kadar se uživajo prepogosto v naših ustih povzročajo nastanek zobne gnilobe. 

 

 

 

Glavna nutricijska naloga sladkorjev je, da zagotavljajo energijo. Del zdrave in uravnotežene prehrane nam zagotavlja vnos količine sladkorja, vendar težko spremljamo, koliko smo ga čez dan v resnici zaužili, saj je sladkor dodan že skoraj k vsaki industrijsko predelani hrani, od mlečnih izdelkov, kruha, najdemo ga celo v nekaterih mesnih izdelkih (hrenovke, itd.) ga lahko najdemo. Četudi čez dan nismo jedli sladkarij, smo z veliko verjetnostjo kljub temu dobili v telo sladkor in to celo v prekomerni količini. Le ena pločevinka gazirane pijače lahko vsebuje tudi do 40 g sladkorja, kar je 10 čajnih žličk sladkorja.  

In koliko sladkorja sploh lahko zaužijemo na dan? 

Največ 3 žličke na 1000 kcal/dan oziroma odvisno od naše starosti: 

  1. - Otroci stari od 4-6 let: zaužijejo lahko maksimalno 19 g sladkorja na dan (5 čajnih žličk) 

  1. - Otroci stari od 7 do 10 let: zaužijejo lahko maksimalno 24 g sladkorja na dan (6 čajnih žličk) 

  1. - Otroci stari 11 let in več ter odrasli: zaužijejo lahko največ 30 g sladkorja na dan (to je 7 čajnih žličk), pri jedilniku z okoli 1600 kcal, pri obroku z okoli 3000 kcal pa približno 70 g. 

Sladkor kariogenim bakterijam v zobnih oblogah predstavlja hrano. Bakterije začnejo izločati kislino, ki raztaplja zobno sklenino. Zelo škodljivi so sladko-kisli bonboni. Škodljiv učinek je dvojen, saj raztapljajo sklenino že ob stiku z njo. Lepljive sladkarije se prilepijo na zobe in tam ostajajo dolgo časa, v nasprotju z nelepljivimi, ki jih slina hitro odnese. Bakterije se z lepljivimi sladkarijami dolgo hranijo in dodatno škodujejo zobem. Kisline pa so dodane tudi vsem osvežilnim, gaziranim pijačam, vodam z okusom, raznim sokovom. Sladkarije je sicer bolje zaužiti takoj po glavnem obroku, ko je sladkorju onemogočen dostop do zobnih oblog in ko se še vedno izloča več sline. Škodo lahko v veliki meri zmanjšamo, če po zaužitju sladkorjev splaknemo usta z vodo. 

Pomembnost ustne higiene 

Naš cilj mora biti,  da obdržimo svoje zobe vse življenje. Dovolj je že, da očistimo zobe dvakrat dnevno, pomemben pa je tudi ustrezen čas čiščenja. Najbolje si je zobe umiti zjutraj in zvečer po jedi, toda nikoli takoj po pitju kislinastih sadnih pijač. Sklenina namreč potrebuje od pol do ene ure, da spet postane trdna. Nedosledno in nepravilno čiščenje zob pomeni trajno poškodbo zob in obzobnih tkiv, zato redno obiskujte tudi zobozdravnika in ustnega higienika.  

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.