DomovStoritveOrtodontija

Ortodontija

Poravnava zob že dolgo ni več domena le mladostnikov. Zaradi funkcijskih izboljšav pri grizenju in žvečenju hrane ter dolgoletnih želja po lepem nasmehu, so takšni ali drugačni zobni aparati vse bolj zaželeni tudi pri odraslih. Nove hitre in manj vidne ortodontske metode so pripeljale do tega, da se vse več odraslih odloči za poravnavo svojih zdravih zob.

 

Nudimo tudi fiksne zobne aparate z nosilci v barvah zob ali s prozornimi nosilci (Damon sistem) in Incognito, ki je skrit v notranjosti.

 

V Dentalnem centru Clarus nudimo tudi nevidni zobni aparat Invisalign, ki ga poznajo po vsem svetu in velja za inovacijo v ortodontiji. Neustrezen položaj zob se popravlja z uporabo zaporedja prozornih plastičnih folij oziroma opornic (alignerjev). Prednost Invisalign sistema je, da omogoča premike zob brez t.i. bracketov in lokov, ki so pri klasičnem fiksnem zobnem aparatu pritrjeni na zobe. Opornice so snemljive, kar predstavlja veliko prednost pri vsakodnevni ustni higieni, ki je v času ortodontskega zdravljenja še kako pomembna. Nevidni zobni aparat Invisalign vas ne bo oviral pri hranjenju, saj ga takrat enostavno snamete.

 

Invisalign se uporablja pri naslednjih stanjih zob: 

 

 • - križnega griza, 
 • - globokega griza, 
 • - razmika med zobmi, 
 • - prekrivanja zob. 

 

Prednosti sistema Invisalign:

 

- Je skorajda neviden, kar je odlično za vse, ki delajo z ljudmi ali pa nastopajo v javnosti. 

 

- Snemljive opornice lahko iz ust odstranite, ko se prehranjujete, zato vzdrževanje ustne higiene z doslednim čiščenjem ostane na najvišjem nivoju. Tako je tveganje za nastajanje ustnih bolezni veliko manjše.  

 

- Opornice so udobne za nošenje in jih v ustih skoraj ne čutite, zato vas ne ovirajo pri govoru ali pri izvajanju športnih aktivnostih.  

 

- Tudi kontrolni obiski pri ortodontu so redkejši kot pri klasičnem kovinskem zobnem aparatu, saj so opornice pripravljene vnaprej. Pri nekaterih sistemih je postopek lahko tudi drugačen. 

 

- Ni nevarnosti za poškodbe, kot je to pogosto pri klasičnemu zobnemu aparatu, pri katerem pokajo zobni loki ali se odlepijo zvezdice, kar zahteva dodatne obiske pri ortodontu. 

 

Slabosti sistema Invisalign:

 

 • - Ker je Invisalign snemljiv zobni aparat na vsakem koraku, morate biti pri tej vrsti zdravljenja dosledni in disciplinirani, sicer se zdravljenje zaplete in podaljša. 

 •  

 • - Pri snemanju opornic obstaja večja verjetnost, da opornico izgubite ali založite. 

 •  

 • - 22 ur je čas, ko morajo biti opornice nameščene v ustih. Zato je potrebno prilagoditi tudi število obrokov, sicer lahko hitro presežete čas dveh ur, ki dovoljujejo nenošenje opornic. 

 •  

 • - V nekaterih primerih se za boljše delovanje sistema dodajajo na zobe majhne ojačitve, ki niso tako neopazne. 

 •  

 • - Opornice se lahko zabarvajo – Uporaba pri kadilcih je omejena, saj kajenje lahko obarva opornice. Podobno velja za pitje čaja ali kave ter uporabo ustne šminke. 

 •  

 • - Opornice lahko snamete s pomočjo nohtov, zato so lahko preveliki ali predolgi nohti vzrok za poškodbo opornic. 

 •  

 • - V primeru težjih nepravilnosti je po mnenju mnogih ortodontov še vedno učinkovitejše klasično ortodontsko zdravljenje. 

 •  

 • - Praviloma so sistemi nevidnih snemljivih opornic dražji kot klasični kovinski aparat.

 •   

Kako poteka zdravljenje s sistemom Invisalign? 

 

Po pregledu in posvetu z terapevtom ali zobozdravnikom, ki zajema podroben pregled ustne votline in obzobnih tkiv, vam bo le-ta najprej svetoval, ali ste sploh primerni za tovrstno ortodontsko zdravljenje Invisalign. Za izdelavo je potreben še odtis zobovja z uporabo silikonske ali poliestrske mase. Odtis se nato pošlje v Invisalign center, kjer model poskenirajo in spremenijo v 3D model in v približno dveh tednih po potrditvi in oddaji naročila so snemljive opornice pripravljene in zdravljenje se lahko začne. 

 

Z ortodontom se boste dogovorili, kako pogosto se bodo menjale opornice iz termoplastičnega materiala in določili tudi kontrolne preglede. V večini primerov je treba tekom zdravljenja zamenjati več kot 20 opornic, kontrole pa so običajno na 3 tedne.  

 

Opornice morajo biti nameščene na zobeh vsaj 22 ur na dan. Odstranijo se v času prehranjevanja in čiščenja zob. Posamezna opornica lahko zobe premakne za približno 0,25 mm, nato se zamenja z novo. Opornice se menjujejo na 7 do 14 dni. 

Po doseženem rezultatu sledi še retencijska doba, kar pomeni, da boste morali nositi opornico še nekaj časa, odvisno od vsakega posameznika. Retencijska doba je namenjena ohranjanju novega stanja in preprečuje, da bi se zobje vrnili v prvotni položaj. 

 

Skupni cilj ortodonta in pacienta so zdravi zobje, lep nasmeh in ustrezen griz. Verjamemo, da se tudi vi zavedate, da samo zdravi in pravilno uravnani zobje omogočajo dobro žvečenje, pravilen govor ter skladen zunanji videz obraza. 

 

 

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.

PODATKI PODJETJA

Clarus dental in partnerji d.o.o.

Grška ulica 13

BTC LJUBLJANA

SI-1000 Ljubljana

 

O piškotkih

Politika zasebnosti

 

Sledite nam:

NUJNA POMOČ

Naročnanje pacientov je možno od ponedeljka do petka od 7.00 do 15.00 ure.

Ob bolečih in nesrečnih situacijah vam uredimo termin čimprej, najkasneje pa v roku 24 ur. 

 

01 810 90 30 ali 051 252 787 

Delovni čas:

pon-pet: 7:00-20:00 

ZA PACIENTE

Koristne informacije in navodila pred prvim obiskom v Dentalnem centru Clarus:

Pred prvim pregledom ali posegom

 

Ob morebitnih zapletih pri posegih boste naprej obveščeni, v izogib nevšečnostim vas seznanjamo z določilom o izvensodni poravnavi:

Določila o izvensodni poravnavi

PRAVILNIK O SODELOVANJU

S pacienti si želimo vzpostaviti profesionalen odnos, saj le tako lahko zagotavljamo kvaliteto in zadovoljstvo, zato z vsemi našimi strankami podpišemo pravilnik o sodelovanju:

Pravilnik o sodelovanju