Clarusov portalBlogDepigmentacija dlesni

Depigmentacija dlesni

06.03.2022

Ko sem nedolgo časa nazaj pisal o rdeče beli estetiki sem se razpisal o zdravih in lepih bledorožnatih dlesnih, kako pašejo k belim zobem in prehajajo pri lepem nasmehu v ustnice in njihovo rdečino. Če smo že davno ugotovili, da so temno rdeče, pomodrele ali pa celo vijolične barve dlesni znak za vnetje, pa tega skoraj ne moremo reči takrat, kadar so dlesni rjave.

Ko govorimo o pigmentu, ki daje dlesni rjavo oziroma črno barvo, govorimo o melaninu, ki je normalno prisoten v koži. Tu ne gre za povečano število celic, ki proizvajajo melanin (melanocitov), pač pa za povečano aktivnost melanocitov in s tem hiperprodukcijo melanina. Presežek melanina se lahko odlaga v dlesnih, zato postanejo dlesni rjave ali črne v celoti, lahko pa tudi samo na posameznih mestih. Najpogostejši vzrok za to je genetika, še posebej so temu izpostavljeni Afričani in pa rase bližnjega srednjega vzhoda in Indijci. Ta dodaten pigment ni znak nobene druge bolezni ali sistemske nepravilnosti, tako pač je. Ljudje se odločajo za depigmentacijo dlesni iz čisto estetskih razlogov, da pridejo do lepih, bledorožnatih dlesni.

Sicer se lahko rjavo črni madeži na dlesnih pojavijo še zaradi kajenja, lahko se zabarvajo zaradi kovinskih protetičnih nadomestkov ali pa amalgamskih plomb v ustih, še posebej pri odstranjevanju le-teh. Takrat lahko pride do amalgamskih tatujev, ko se ostružki amalgama zarijejo v dlesni in jih na ta način zabarvajo. Zaradi tega in seveda zastrupitve z živim srebrom je pri odstranjevanju amalgamskih plomb nujno uporabljati posebno opno (koferdam), ki to seveda preprečuje.

Pri nas še nisem zasledil klinike, ki bi se intenzivno ukvarjala z depigmentacijo dlesni, za kar je “krivo” predvsem to, da naš tip kožne pigmentacije ni podvržen tolikšnemu dodatnemu nalaganju melanina. Na naši kliniki smo kar nekaj pigmentacij že uspešno rešili, pri čemer je treba povedati, da se zabarvanja kot posledica kajenja po nekaj letih vrnejo nazaj, če pacient ne preneha s kajenjem. Vsa ostala razbarvanja pa so načeloma trajna ali pa vsaj dolgoročno (pet let in več) stabilna.

Depigmentacija je postopek, ki ga opravimo z Er:YAG laserjem in sicer tako, da odnesemo tanko zgornjo površino dlesni in s tem odstranimo celice (keratinocite), kamor se je melanin naložil. Ko se tkivo poceli in nastane novo tkivo je to rožnate barve in ne več rjavo ali črno. Sam poseg poteka pod lokalno anestezijo, okrevanje je zelo hitro, samo nelagodje po posegu pa ne traja dolgo in ga dobro prenašamo. Že isti dan se lahko normalno prehranjujemo, pijemo in delamo vse kar želimo. 

Kadar so pigmentacije zelo globoke je treba opraviti več terapij, vse dokler se ne odstrani celotnega pigmenta. Lahko se zgodi tudi, da ostanejo samo posamezne pigmentne pike in madeži, te pa lahko samo na teh mestih naknadno “pobelimo”. Kadilce skušamo vedno prepričati, da je mogoče zdaj trenutek odločitve za prenehanje kajenja, sicer pa jih prosimo, da v času po posegu in v fazi celjenja dlesni ne kadijo. Vse skupaj se dokončno zaceli v dveh tednih.

Sam poseg traja od 20 - 45 minut, odvisno od velikosti pigmentacij. Plus nekaj dodatnih minut za aplikacijo anestetika, seveda si želimo, da proces poteka neboleče in udobno kolikor se le da.

Primeren kandidat za depigmentacijo je vsak, ki ima v prvi vrsti zdrave dlesni. Neprimerni pa so ljudje s temnejšimi dlesnimi zaradi parodontalne bolezni, ker to ni težava na površini dlesni, pač pa gre za vnetje, ki poteka bistveno globlje. Prav tako se je zelo težko odločiti, da bi depigmentirali dlesni ljudem, ki imajo zelo poudarjeno izbočene korenine navzven, ker je dlesen na teh mestih precej tanka in obstaja možnost, da jo trajno poškodujemo. 

Kot sem že omenil zgoraj, povpraševanj po tovrstnih estetskih posegih pri nas v Sloveniji ni veliko. Preden se odločimo za tak poseg je seveda treba pogledati v zgodovino teh pigmentacij, ker so lahko tudi bolezenskega izvora ali pa se pojavijo kot stranski učinek določenih zdravil. 

Če želite izvedeti ali ste primeren kandidat za estetsko depigmentacijo dlesni, predvsem pa, če želite izvedeti, kateri je vzrok za nastanek vaše pigmentacije, če le-ta obstaja pri vas, se naročite na brezplačni pregled v našem dentalnem centru. Z veseljem vas bomo pregledali, vas poučili in skupaj z vami našli najbolj optimalno rešitev za vas.

 

 

Avtor:

Mihael Vrčkovnik, dr.dent.med.

zobozdravnik in lastnik Dentalnega centra Clarus

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.