Zobne luske

28.02.2022

Če vas zanimajo luske, smo pripravljeni staviti, da imate morda trdovratno zabarvanje zob, morda vam beljenje zob doma ne daje rezultate, kakršne bi želeli ali pa belilni trakovi ne pomagajo.

Mogoče se vam je celo odkrhnil zob in želite to popraviti, morda pa ste samo nezadovoljni z velikostjo in obliko svojih zob in si želite nov nasmeh. Ne glede na razlog, so zobne luske v zadnjem desetletju zagotovo postale bolj priljubljene kot kdaj koli prej, zahvaljujoč tudi vsem prej/potem fotografijam preoblikovanja zob, ki nas dobesedno bombardirajo na socialnih medijh.

Toda čeprav te prej/potem fotografije delujejo enostavno in ne samo to, celo nekatere zobne klinike oglašujejo to storitev kot enostavno in hitro, pa temu ni čisto tako. Če smo iskreni, gre za veliko bolj kompleksno zadevo, kot si mislite. Če vas kljub vsemu zanimajo luske, se najprej prepričajmo o dejstvih. 

Zakaj so zobne luske tako priljubljene?

Ste že videli slike preobrazbe nasmeha?  

Poleg legitimno presenetljivih rezultatov so luske priljubljene tudi za spreminjanje videza vašega nasmeha, hkrati pa vam še vedno pustijo videz pravih in naravnih zob. Ne glede na to, ali imate težave z zobmi ali vam barva zob preprosto ni všeč in jih želite trajno pobeliti, ali imate odkrhnjen ali zlomljen zob, lahko s pomočjo lusk vaši zobje izgledajo perfektno.

 

Kaj pravzaprav so zobne luske?

Luske za zobe (angl. veneers) so protetični nadomestek, tanek kot jajčna lupina (slika spodaj), ki se trajno postavlja na sprednjo površino zoba in omogoča takojšnjo spremembo zobnega niza in nasmeha s tem, da pokrije njegovo naravno barvo, obliko ali položaj zob v vaših ustih. Lahko dobite lusko samo za en zob (na primer, če ste se spotaknili in padli, ko ste bili majhni, zdaj pa ima vaš zob siv odtenek) ali na več zob. Prav tako imate možnost, da dobite delne prevleke (kar pomeni, da ne pokrivajo vašega celotnega zoba) ali popolne prevleke (pokrivajo celoten sprednji del vašega zoba) – v resnici je vse odvisno samo od vaših potreb, želja in seveda vašega proračuna.

Ali so vsi primerni za luske oz. ali so luske za vsakogar?

Čeprav bo vaš zobozdravnik sprejel končno odločitev, lahko večina ljudi z dobro ustno higieno in zdravim tkivom dlesni razmišlja o luskah, če jim ni všeč videz zob ali celoten nasmeh. Ko dobite zeleno luč (v nekaterih primerih bo morda najprej potrebno delo ortodonta), se morate samo odločiti, z izbranim zobozdravnikom seveda, katera možnost bi bila najbolj primerna za vaš nasmeh. Vsekakor je namestitev lusk odgovorno dejanje, zato je izjemno pomembno, da razumete vse svoje možnosti, preden si namestite luske na zobe – navsezadnje so v bistvu trajne, so lahko precejšnja naložba in takšne nove zobe boste “nosili” potem vsak dan. To seveda vpliva na vaš splošni videz in na vašo splošno samozavest in boljšo samopodobo.

Vrste zobnih lusk in nanašanje

Na voljo je več različnih vrst zobnih lusk. Za kateri material se boste skupaj z vašim zobozdravnikom odločili je odvisno od težav, ki jih želite odpraviti. Porcelanske luske veljajo za najboljše, saj se uprejo madežem in posnemajo svetlobni sijaj naravnih zdravih zob, medtem ko so kompozitne luske cenejše in so lahko dobra alternativa, vendar ne zdržijo vedno tako dolgo kot porcelanske luske. Da lahko porcelansko lusko na zob namestimo, moramo načeloma najprej zbrusiti tanko (0,3-0,5 mm) plast zoba; s tem imamo v mislih neboleče brušenje sprednjega dela in pa del stranske površine zoba, zato se postopka ni potrebno ustrašiti. Čemu brušenje zob? S tem lahko pri novi postavitvi zob popravimo manjše nepravilnosti krivih zob in naredimo novo, lepšo obliko. Včasih pa brušenje sploh ni potrebno, če so zobje premajhni že v osnovi ali pa če imajo prevelike medsebojne razmake. Temu sledi jemanje odtisa oziroma skeniranje zob, na podlagi katerega se po meri naredijo zobne luske prav za vas. Zobne luske izdelajo v tehničnem laboratoriju, kamor po odvzemu pošljemo vaš odtis ali sken. Izdelava keramičnih zobnih lusk traja nekaj dni. Ko zobne luske prispejo, jih zobozdravnik namesti na vaše zobe in s tem preveri ali so le te ustrezne oblike in velikosti. Po potrebi se zobne luske prilagodijo. Ko enkrat dosežemo popolno obliko zobnih lusk, jih adhezijsko prilepimo na zobe.

Prednosti keramičnih zobnih lusk so v tem, da so močne in trpežne ter gladke, njihova prosojna površina pa daje občutek naravnega videza, poleg vsega tega pa so odporne tudi na madeže.

Postopek nameščanja kompozitnih zobnih lusk je drugačen kot pri zobnih luskah iz keramike, ampak mogoče vas bo prav ta drugačen način pritegnil. Tukaj so odveč kakršnekoli skrbi, saj tudi tak način daje naraven in sijajen izgled vašemu zobovju. Najprej bo zobozdravnik pripravil zobno lusko in jo skrbno prilepil na vaš zob, za to je potreben samo en obisk. Za to, da se bo zobna luska strdila, bo zobozdravnik uporabil posebno modro lučko. Po tem, ko bo sušenje končano, bo zobozdravnik kompozitno zobno lusko tudi spoliral, da bo izgledala kot gladek naravni zob. Prednosti kompozitnih zobnih lusk so številne. Zahtevajo manj brušenja zobne sklenine kot je to potrebno pri keramičnih zobnih luskah. Odločitev za kompozitne zobne luske lahko pomeni tudi manj obiskov pri zobozdravniku, saj je za njihovo namestitev največkrat potreben le en obisk, na zobne luske v tem primeru ni potrebno čakati. Če boste kompozitno zobno lusko poškodovali, jo bo enostavno popraviti ali zamenjati.

 

Prednosti zobnih lusk

Nekatere od glavnih prednosti lusk so, da so relativno neinvazivne in manj boleče kot nošenje zobnega aparata ali drugi ortodontski posegi.

Prav tako niso popolnoma trajne, zato jih je mogoče prilagajati, medtem ko se vaš obraz spreminja s staranjem. 

Za razliko od bolj invazivnih ali obsežnejših zobozdravstvenih posegov, kot so porcelanaste krone ali implantati, zobne luske tudi ne zahtevajo obsežnega preoblikovanja vaših dlesni ali obstoječih zob za namestitev, zato veljajo za bolj konzervativno možnost in predstavljajo relativno nizko tveganje, saj jih je mogoče odstraniti z nekaj, čeprav verjetno minimalnimi poškodbami. Če se odločite za kasnejšo odstranitev lusk, morajo biti vaši spodnji zobje tudi potem zdravi in ​​funkcionalni.

Ne pozabite, da je najpomembnejše, da preučite vse svoje možnosti in ne pozabite, da vsem nasmehom ne ustreza ista rešitev, zato se je več kot priporočljivo pred kakršnimkoli posegom posvetovati z osebnim zobozdravnikom, ki bo znal prisluhniti vašim željam, hkrati pa je to tudi oseba, ki ima najboljši vpogled v to, kaj je možno, kaj je zaželjeno in kaj priporočljivo.

Vabljeni, da nas pokličete ali pa se oglasite na posvetu v našem centru.

 

Vaš Dentalni center Clarus

 

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.