Clarusov portalBlogODONTOFOBIJA?

ODONTOFOBIJA?

20.02.2022

Za kaj gre in kaj lahko storimo, da bi jo zmanjšali ali celo odpravili? Najprej naj pojasnimo, kaj odontofobija sploh predstavlja; gre za neracionalen in ponavljajoč se strah pred obiskom zobozdravnika. Da bi lahko govorili o fobiji in ne samo o strahu, se mora ta tesnoba ponavljati in trajati vsaj 6 mesecev.

Pojasniti moramo tudi, da je popolnoma drugo govoriti o tesnobi, ki jo lahko vsi čutimo, preden gremo k zobozdravniku kot pa o fobiji do zobozdravnika (odontofobija). Všeč ali ne, je včasih odhod k zobozdravniku neprijeten zaradi invazivnih posegov, ki jih običajno opravijo, saj so usta zelo občutljivo področje. Normalno in razumljivo  je, da na nek način zaznamo obstoj »nevarnosti« v našem telesu in posledično aktiviramo tesnobo »bežanja« ali »boja«. Vendar je odontofobija nekoliko resnejša za osebo, ki jo čuti in lahko zelo negativno vpliva na kakovost življenja.

Zelo primerna analogija za razumevanje je primerjava z letalno fobijo. Mnogi ljudje se pred poletom počutijo tesnobni, vendar ne gredo na letalo brez potrebe po alternativnih ukrepih. Ljudje s fobijo letenja se bodo v največji možni meri izogibali letalom in, kolikor le lahko, se bodo odločili za alternativni prevoz, tudi če to objektivno škodi (ekonomska raven, vreme itd.).

V primeru osebe z odontofobijo se bo le-ta kar se da izogibala obiska zobozdravnika, oseba z anksioznostjo pa se bo s tem soočila, ne da bi temu pridala velik pomen, kljub neugodju ali bolečini, ki jo lahko čuti.

Močan strah pred zobozdravniškimi obiski je lahko pogost vzrok za tesnobo. Mnogi ljudje si predstavljajo osebo z vrtalnikom v beli halji, ki samo čaka, da povzroči bolečino in odstrani zobe. Realnost pa je zelo drugačna. Udobje, sprostitev in sreča pacienta so glavni poudarek vsake dobre zobozdravstvene prakse. Osebje v ordinaciji bo storilo vse, kar je v njihovi moči, da zmanjša tesnobo, ublaži strahove in zagotovi neboleče in hitro zdravljenje.

Nedavni tehnološki napredek je pomenil, da lahko zobozdravniki v mnogih primerih zamenjajo hrupne vrtalnike z nebolečimi laserskimi žarki. Na voljo je tudi širok izbor varnih anestetikov za odpravo bolečine in zmanjšanje tesnobe med rutinskimi obiski.

 

Tukaj je seznam nekaterih najpogostejših dentalnih strahov:

- Strah pred zadrego zaradi (slabega) stanja zob

- Strah pred goltanjem (refleks požiranja).

- Strah pred injekcijami. 

- Strah pred izgubo nadzora. 

- Strah, da ob anesteziji le-ta ne bi pomagala. 

- Strah pred bolečino. 

- Strah pred zobozdravnikom kot osebo. 

- Strah pred ročnim delom (ali vrtalnikom).

 

In kako lahko premagate zobozdravstveno tesnobo?

Zobna tesnoba in strah lahko postaneta popolnoma prevladujoča. Ocenjujejo, da kar 35 milijonov ljudi zobozdravstvene ordinacije sploh ne obišče, ker jih je preveč strah. Redni zobozdravniški pregledi in čiščenje so izjemno pomembni. Redni rutinski pregledi so najlažji način za vzdrževanje odlične ustne higiene in zmanjšanje potrebe po kompleksnejših zdravljenjih.

 

Ponujamo nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali zmanjšati zobozdravstveni strah in tesnobo:

  1. 1. Pogovorite se z nami – žal ne znamo brati misli. Čeprav je z neznancem težko govoriti o iracionalnih strahovih, lahko med obiski sprejmemo dodatne previdnostne ukrepe, če strahove in tesnobo sporočamo.

  1.  

  2. 2. Prosite nas, da vam med posegom predvajamo vam priljubljeno glasbo – glasba deluje sproščujoče in tudi zaduši vse zvoke, ki povzročajo strah. Poslušanje pomirjujoče glasbe med posegom bo pomagalo zmanjšati tesnobo.

  1.  

  2. 3. Lahko se dogovorimo za signal – mnogi se bojijo, da zobozdravnik med pregledom ne bo vedel, da čutijo hude bolečine in bo ne glede na to nadaljeval s posegom. Najboljši način za rešitev te težave je dogovor o ročnem znaku "stop". Obe strani zlahka razumeta signale, kot je dvig roke ali tapkanje po stolu.

  1.  

  2. 4. Lahko uporabimo razpršilo za grlo – pršila za grlo lahko dejansko nadzoruje refleks požiranja (naraven refleks, ki povzroči stiskanje grla in onemogoča požiranje). Dva ali trije razprški običajno držijo refleks pod nadzorom približno eno uro.

  1.  

  2. 5. Prosite nas za uporabo ogledala – če ne morete videti, kaj se dogaja, lahko to poveča tesnobo in sproži vašo domišljijo. Opazovanje postopka lahko pomaga ohraniti resničnost, kar bo vašo domišljijo zmanjšalo in posledično odpravilo tesnobo.

 

  1. 6. Sedacija – če ni drugega načina za obvladovanje, je sedacija odlična možnost za mnoge ljudi. Obstaja več vrst sedacije, vendar je splošna premisa za njimi enaka: bolnik po končanem zdravljenju ponovno pridobi svoje sposobnosti (čuti ustno votlino, zobe, ustnice,...),

 

  1. 7. Vprašajte o alternativah – napredek tehnologije pomeni, da je zobna mikrokirurgija zdaj možnost. Laserji se lahko uporabljajo za pripravo zob za zalivke, beljenje zob in odstranjevanje madežev. 

 

8. Z nami se dogovorite o vseh možnostih in se odločite za tisto, ki je učinkovita in povzroča minimalno tesnobo in ne pozabite, da smo zobozdravniki tudi samo ljudje, ki imamo čustva, razumemo strahove, morda se tudi sami spopadamo s kakšnimi od njih in naše primarno poslanstvo je imeti zadovoljne stranke, ki se bodo rade vračale k nam. 

 

Vabljeni, s strahovi ali brez ;)

 

Lep vikend vam želi vaš Dentalni center Clarus

Avtor:

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.