Clarusov portalBlogPopravek ugriza

Popravek ugriza

13.03.2022

Vsak pacient, ki je šel skozi protokol totalne rehabilitacije zobovja, se je srečal z besedami zobozdravnika, ki je govoril o ugrizu. Veliko tega večkrat ni razumljivega pacientom, jim je pa jasno, da gre za pomembno stvar. Kaj pa je sploh ugriz in zakaj ga je treba sploh popravljati in kaj se zgodi, če ga ne popravimo?

Do nepravilnega ali podrtega griza lahko seveda pride zaradi več vzrokov.

Ugriz bi po moje najlažje opisal na naslednji način: ugriz je stanje zgornje čeljusti v odnosu do spodnje čeljusti takrat, ko ugriznemo skupaj. Pravilen ugriz je določen s tem, da vsi zobje zgornje čeljusti (od štiric nazaj) na zunanji strani gledajo preko spodnjih zob, na notranji strani pa segajo z vrški v sredino spodnjih zob. Sprednji zobje od trojke do trojke pa morajo gledati preko spodnjih zob, medtem ko se spodnji zobje z zadnje strani dotikajo zgornjih. Skratka, takrat ko ugriznemo skupaj in so vsi zobje obeh čeljusti v kontaktih in zgoraj opisanih odnosih, govorimo o pravilnem ugrizu.

Do nepravilnega ali podrtega griza lahko seveda pride zaradi več vzrokov. Še najbolj nazorni so primeri pri prehodu otroka v mladostnika ko izgublja mlečne zobe in prihajajo v usta stalni zobje. To celotno obdobje traja več let in poteka seveda po določenih zakonitostih in vrstnem redu izpadanja mlečnih in nadomeščanja le-teh s stalnimi zobmi. Vendar pa lahko v tem procesu zaradi različnih vzrokov prihaja do odstopanj in hitro zobje zrastejo izven pravilnih linij in proporcev. Vzroki so lahko v nesorazmerni rasti čeljusti in izrasti zob, lahko zaradi kariesa, ki povzroči prehitro izgubo zob, lahko zaradi travme (padci, udarci) ali pa tudi zaradi stalnega zoba, ki ga sploh ni in ga ne bo. Zobje v izginjanju so dvojke, petice in osmice, temu rečemo napredna genetska zobna formula.

Če se vam zdi, da pri vašem otroku z izrastjo zoba nekaj ni v redu ali pa rast zob zaostaja, najprej ne paničarite. Poravnavo zob lahko opravljamo v kateremkoli življenjskem obdobju, pri otrocih pa lahko že z nočnimi ali dnevnimi opornicami in žvečnimi trenerji opravimo veliko dela za razvoj pravilne čeljusti in posledično pravilne postavitve zob in pravilnega ugriza. Tukaj seveda priporočamo obisk ortodonta, da se pravilno odločimo o poteku kakršnekoli terapije. 

Ko sem še desetleje nazaj delal v študentski ambulanti, sem opazil, da imajo študentje največ problemov s šesticami. Večinoma so bile že zaplombirane, koreninsko zdravljene, večkrat pa jih v ustih tudi že ni bilo. Vzrok? Zobna gniloba in granulomi. Če pa pogledamo vzroke za to še malo globlje, pridemo do ugotovitve, da so šestice prvi stalni zob, ki zraste v ustni votlini. Takrat so otroci še premajhni, da bi lahko sami odlično in pravilno čistili vse zobe, stari pa so ravno toliko, da jim mi že zaupamo in počasi prevzemajo nadzor nad čiščenjem in higieno zob. To se začne nekje od šestega leta dalje. In tako pride do prvega kariesa na stalnih zobeh na šesticah in potem sledi vse že prej omenjeno. Prva luknjica, potencialno koreninsko zdravljenje, puljenje.

In predvsem slednje je tisto, kar prispeva k temu, da se lahko začne podirati pravilen ugriz. Ne samo pri mladostnikih, še bolj se to pozna pri odraslih. Zelo pogosti so primeri, ko pridejo odrasli v ordinacijo z željo po sanaciji samo ene malo večje luknje, ki je nastala na mestu, kjer so izpulili šestico že davno, naprimer že v srednji šoli. Zdaj bi si pa želeli to luknjo z nečim zapolniti, zob izpuljen pred desetletji bi radi končno nadomestili. Ker zdaj pa že čutijo, da je čas. Kaj pa se je v vmesnem času sploh dogajalo, ko zoba ni bilo na mestu? 

Če govorimo o spodnji šestici, ki je ni več, potem se je najbrž v to luknjo vsaj delno že spustila zgornja šestica, ki se je s sprednjo stranjo naslonila na spodnjo petico, ki je zaradi vseh teh sil in nobene opore z zadnje strani, kjer ni šestice, že začela rotirati na mestu. Sedmica, ki prav tako nima opore s svoje sprednje strani se je začela počasi nagibati s krono v luknjo, kjer manjka šestica in tako smo začeli izgubljati, poleg že izgubljene šestice, še pravilen ugriz. Zgodi se en kup kompenzacijskih dogodkov, za katere ne vemo ali je bilo prej jajce ali kura, vemo edino le, da so najprej izpulili šestico, vse ostalo je bil domino efekt; izrast nasprotnega zoba, rotacija petice in nagib sedmice naprej in navzdol.

Nemalokrat se zaradi tega ukrivi celotna zobna vrsta in ugriz se deformira. V idealnih razmerah to najprej popravimo z ortodontskim aparatom, nato pa vrzeli v zobni vrsti nadomestimo z zobnim vsadkom ali pa klasičnim mostičkom. Če si pacient ne želi ortodontske terapije, se to potem rešuje izključno s protetičnimi nadomestki (prevleke in mostički, keramični inleji, luske). Včasih gre pri kompenzacijah izgube zob tako daleč, da začnejo sklepi škrtati in pokati, kar lahko postane tako moteče, da tudi sami ljudje opazijo, da je nekaj narobe.

Če povzamem, izguba že samo enega zoba lahko pripelje do močne nepravilnosti griza in kompenzacije celotne čeljust, izguba še večih zob ali pa kar cele zobne vrste pa lahko pripelje do ireverzibilne nepravilnosti in poškodbe griza, ki ga zelo težko kadarkoli popravimo v prvotno stanje. Mogoče celo z operacijo čeljusti, vsekakor pa je treba vsako izgubo zoba vzeti resno in vsak zob nadomestiti, ne samo najpomembnejše sprednje zgornje, od tri do tri.

Kot vedno bom tudi tokrat zaključil pozitivno, nič ni nepopravljivo, vedno obstaja nekakšna “kreativna” rešitev, za slehernega med nami. Zato vas lepo vabim, da se oglasite na pregled, posvet, kjer bomo skupaj našli rešitev za nastale težave. 

Avtor:

Mihael Vrčkovnik, dr.dent.med.

zobozdravnik in lastnik Dentalnega centra Clarus

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.