Gummy Smile

07.11.2021

Kako se lotiti teme, kjer je že naslov problematičen ali kako prevesti gummy smile v slovenski jezik, če lepega prevoda za ta izraz ni?

Se lahko pošalim in ga poimenujem kot nasmeh Ronaldinha - znanega brazilskega nogometnega zvezdnika, ki so ga vsi občudovali zaradi izjemne igre in se mu na skrivaj posmehovali zaradi njegovega “povdarjenega” nasmeha? Ali pa grem še korak naprej in ga poimenujem kot nasmeh rezgetajočega konja, vendar potem dopuščam možnost, da bi užalil kakšno od 14 % žensk oz.  7% moških, saj je po statistiki sodeč ravno to razmerje populacije, ki se spopada z gummy smile-om?  Seveda si ne prvega ne slednjega ne želim, zato bom ta pojav stanja dlesni v ustih imenoval kar gummy smile in se raje posvetil vsebini,vzrokom za nastanek ter možnostim za odpravo le-tega.

Vzroki za gummy smile so lahko prirojeni ali pa pridobljeni. K prirojenim vzrokom štejemo nezadostno erupcijo zob iz kosti, nepravilen razvoj čeljusti, krivo postavljene zobe, nepravilen ugriz, težave z žvečnimi mišicami ali pretanko zgornjo ustnico itd.

Tekom življenja pa lahko zaradi bruksizma ali povečano dnevno nočne aktivnosti (stiskanje in škrtanje) zob le-te obrabimo do te mere, da izgledajo prekratki. Tu ne gre za preveč dlesni, pač pa za optično prevaro zaradi prekratkih zob.

Rešitev za odpravo gummy smile-a je kar nekaj in se razlikujejo glede na vzrok nastanka:

1.)Kadar imamo lepe zobe v harmoniji z dlesnimi se nam lahko zgodi, da je vzrok za gummy smile previsoko dvignjena ustnica ali pa pretanka ustnica. Takrat lahko to rešimo operativno z notranje strani ustnice.

2.) Pri premalo izraslih zobeh prav tako s kirurškim posegom “podaljšamo klinične krone” na zobeh in tako iodkrijemo preostanek zobnih kron, ki so bile skrite pod kostjo. Tako se dlesni potem postavijo v pravilno pozicijo.

3.) Pri obrabljenih zobeh zaradi stiskanja in škrtanja si lahko pomagamo z estetskimi prevlekami, včasih tudi z estetskimi luskami. Na ta način lahko podaljšamo zobe in tako bo nasmeh s pravilnimi medsebojnimi razmerji zob in dlesni spet izgledal lep. 

4.) Ortodontski aparat je lahko rešitev, kjer dlesni prekrivajo zobe zaradi njihove nepravilne lege.

5.) Laserska gingivektomija pa je tisti poseg, s katerim lahko rešimo največ težav zaradi dlesni, ki je prerasla zobe. Z laserjem zelo elegantno in neboleče odstranimo višek dlesni in tako prikažemo preostanek zoba skritega pod njo. Včasih so zadostne samo manjše korekcije dlesni za dobro viden učinek.

Tako remodelirana dlesen je stabilna in končna estetska rešitev. Poleg same estetike pa je pomembno to, da se zobne obloge in zobni kamen lažje očistita.

Dobra novica glede gummy smile-a je ta, da naštete opcije ponujajo rešitev skoraj za vsak gummy smile, le da je treba pravilno oceniti, analizirati in pristopiti k reševanju te težave. Tako lahko ponovno vzpostavimo lep in širok nasmeh na obraz. 

Ste morda vi ali kdo izmed vaših bližnjih ti, ki jih pesti gummy smile? Potem ste lepo vabljeni k nam na pregled, kjer bomo z veseljem pregledali stanje zob v vaši ustni votlini in vas opremili z nadaljnjimi napotki, smernicami in strategijami za katerokoli težavo. 

 

Avtor članka: Mihael Vrčkovnik, dr.dent.med.

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.