Clarusov portalBlogAsistent - desna roka zobozdravnika

Asistent - desna roka zobozdravnika

22.10.2019

Danes se zelo pogosto oglašujejo stomatološke ordinacije z visoko razvito dentalno tehnološko opremo in vrhunskimi materiali, lasersko zobozdravstvo brez bolečine, kamere, 3D-tiskanje, 3D-skeniranje.

Uporabljenih je še in še lepljivih marketinških napihnjenih besed, na katere se posamezniki, ki potrebujejo zobozdravstvene usluge, z lahkoto prisesajo. Vse te visokorobotizirane naprave so zelo uporabne, vendar za upravljanje nujno potrebujejo človeka. In včasih ne samo enega, ampak tudi dva, tri ali celo ekipo. Največkrat v stomatološki praksi tesno sodelujeta zobozdravnik in asistent ali asistentka. Pri zahtevnejših delih je v Dentalnem centru Clarus navada, da zobozdravniku asistirata dve osebi. Tako lahko delo poteka enostavneje, bolj umirjeno in sproščeno. Timsko delo je neke vrste dodana vrednost v ordinaciji. Dobra asistenca je za zobozdravnika pomembna komponenta, saj ga v veliki meri razbremeni in mu omogoči, da se posveti strokovnemu delu. Iz lastne izkušnje lahko povem, da najraje delam z enim zobozdravnikom, ker tako lažje spremljam različne terapije pacientov in sem v celoti seznanjena s potekom in procesom nastajanja lepih nasmehov. Tudi »leteče menjave«, s čimer mislim občasno delo z drugimi zobozdravniki, imajo svoje prednosti. Nabiranje tovrstnih izkušenj je vedno dobrodošlo in preprečuje rutinirano delo.

Dentalni center Clarus ima tri ordinacije, v katerih zobozdravniki zadovoljnim pacientom na usta privabijo nov nasmeh. Vsak dan opravljamo preglede, odpravljamo bolečine in nudimo protetično oskrbo ali estetske rešitve. Da se lahko zobozdravnik popolnoma posveti pacientu, je ob njem asistentka, »desna roka«, ki prijazno sprejme pacienta, ga pospremi do stola in pripravi za načrtovano delo. Pacienti, ki imajo slabe izkušnje in so zato razvili strah pred odpiranjem ust, so deležni posebne pozornosti. Asistenti jih s sproščenim pogovorom razbremenimo in jim predstavimo bolj človeško plat uniformiranega osebja. Potolažimo jih, ko je treba, in nasmejimo, kadar tega ne pričakujejo. Naše delo se ne konča pri delu s pacienti. Mi smo »kontaktne osebe« pri sodelovanju z zobotehničnimi laboratoriji, dobavitelji materialov, serviserji dentalne opreme, recepcijo … V prvi vrsti pa smo nekakšna vez med pacientom in zobozdravnikom. S svojim odnosom, pozitivno energijo, prijaznimi besedami in nasmehom pričaramo topel ambient ter ordinacijo spremenimo v bolj domač prostor.

Avtor:

Danijela Kovačič

asistentka v Dentalnem centru Clarus

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.