Clarusov portalBlogLaser - čudežni pripomoček

Laser - čudežni pripomoček

17.07.2018

Uporaba laserjev v zobozdravstvene namene ni neka nova pogruntavščina super razvitih skandinavskih dežel ali pa Severne Amerike. Eden izmed najboljših proizvajalcev zobozdravstvenih laserjev prihaja iz ljubljanskih Stegen, to je praktično desno čez severno ljubljansko obvoznico.

Fotonini laserji so s svojo preciznostjo in neverjetnim razponom delovne moči prva izbira zobozdravnikov, ki se ukvarjajo z laserskim zobozdravstvom. Da ne bo pomote, obstaja precej različnih laserjev. Večina se jih uporablja predvsem za pomoč pri zdravljenju mehkih obzobnih tkiv in s tem povezane parodontalne bolezni. Laserji, ki so precej močnejši in sposobnejši pa se v zadnjem času ne uporabljajo več zgolj kot podporna terapija, pač pa velikokrat kar že kot terapija izbora. Kar pomeni, da najprej začnemo zdraviti z laserjem, šele potem se poslužimo drugih rešitev, če laserska ni uspešna.

Zagotovo je prvi izbor laserske terapije zdravljenje parodontalne bolezni, saj lahko s Fotoninim laserjem odstranjujemo tako zobni kamen in isti čas tudi dezinficiramo globoke in hudo vnete obzobne žepke. Rezultati so izvrstni in v več kot devetdesetih procentih se lahko izognemo dodatni antibiotični in kirurški terapiji. Prvi izbor zdravljenja s Fotoninim laserjem je tudi zdravljenje aft in herpesov, za katere si morate vzeti zgolj deset minut časa in to takoj, ko ugotovite, da bo zadeva na ustnici "vzniknila". Zdravljenje zobnih kanalov z mikroskopom je praktično minimalno napredno, če ne uporabiš poleg vsega še laserske dezinfekcije, ki je skupaj z natrijevim hipokloritom brutalna ubijalska moč v koreninskih kanalih z ogromno bakterijskega infekta.

Laserji s tako močnim razponom delovanja se uporabljajo tudi pri zdravljenju smrčačev, to so ljudje ki pretirano smrčijo ponoči in mogoče celo na brezboleč in brezoperativen način pomagajo mnogim "izseljencem" iz zakonskih postelj. Delovanje laserja je odvisno od izvora laserske svetlobe. Fotonin Lightwalker AT ima dva izvora laserske svetlobe, eden deluje bolj površinsko in drugi bolj globinsko. Na tak način je Fotonin zobozdravstveni laser eden izmed najprimernejših za kombinirano delo v zobozdravstveni ordinaciji. Zaradi izredne moči, ki jo lahko razvije na zelo majhni površini je prav tako primeren za brezbolečinsko zdravljenje v trdih zobnih tkivih pri otrocih in odraslih. Je najboljša možna rešitev pri vedno večjem številu periimplantitisov, to je vnetju ob implantatih, ki je vedno bolj v porasti in ga še vedno ne jemljemo zadosti resno. Vsaj ne takrat, ko nagovarjamo paciente k implanatatom.

Najbolj se v zadnjem času izpostavlja možnost fotobiomodulacije tkiv, ki v sebi skriva hitrejšo regeneracijo poškodovanih tkiv po puljenjih, po dolgem držanju odprtih ust v ordinacijah, po vbodu igel zaradi omrtvičenja, po vstavitvi implantatov in po kostnih presaditvah ter ostalih tkivnih regeneracijah. Deluje tudi protivnetno in protibolečinsko. Fotobiomodulacija tkiv deluje na nivoju celičnih mitohondrijev, ki skrbijo za celično dihanje. Zelo dobro se laserji obnesejo tudi v estetiki in ostalih kozmetičnih procesih, ki se odvijajo na površini naše kože. Lahko si z njimi pomagamo k bolj gladki in napeti koži, odstranjevanju bradavic in ostalih pigmentnih znamenj. Ali lahko rečemo, da so laserji danes pravzaprav neke vrste čudežni pripomoček, ki nam lahko privarčuje bolečine, stres, strah in nenazadnje denar? Zagotovo.

Avtor:

Mihael Vrčkovnik, dr.dent.med.

zobozdravnik in lastnik Dentalnega centra Clarus

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.