Clarusov portalBlogLep nasmèh

Lep nasmèh

11.10.2021

V SSKJ preverim besedo nasmeh, kjer dobim sledeč opis: “izraz obraza, navadno raztegnjene ustnice, ki kaže zlasti veselje, radost”. 

Lep nasmeh je skupek večih posameznih delov obraza, kamor primarno uvrščamo ustnice in zobe. Nekomu lahko rečemo tudi, da ima lepa usta. Niso pa ustnice in zobje edini, ki določajo naš nasmeh. Bolj ko se staramo, bolj se nam na celem obrazu pozna kakšno življenje živimo oziroma smo živeli. Mimika obraza, ki jo določajo vesele, otožne, optimistične, nezadovoljne, resne, zaskrbljene ali pa brezskrbne gube z leti bistveno bolj poudarijo našo lepoto in veselje, lahko pa tudi otožnost in zaskrbljenost. Torej lahko rečem, da se naša dolgotrajna čustva vidijo na našem obrazu in odrazijo v mimiki našega nasmeha.

Vendar pa se v praksi lahko izkaže tudi drugače. Kar nekaj strank je prišlo k nam, ker so zaradi lastne slabe »zobopodobe« skozi leta razvili čisto svoj način kazanja oziroma prikrivanja zob. Ko spoznaš svoje zaupnike malo bolj od blizu, ko vzpostaviš odnos in si seveda kar naenkrat pogosteje v stikih, takrat dejansko vidiš,  kdo tvoji zaupniki v resnici so. Včasih na prvi pogled mrkim, vase zaprtim, zahtevnim, neprebojnim obrazom sledi popolnoma druga slika osebnosti. Velikokrat zelo prijazni, nasmejani, pozitivni ljudje, ki so v preteklosti imeli smolo z mehanskimi nesrečami, padci, udarci, travmami zaradi hudih bolečin ali težjih zobozdravstvenih zapletov, ki so že v rani mladosti spremenili njihov nasmeh in jih lahko tudi trajno osebnostno zaznamovali. 

Kakršnekoli slabe izkušnje se nam še kako globoko zakoreninijo v našo podzavest in seveda pustijo posledice. Nekomu se lahko dogaja, da se v družbi že desetletja ne nasmeji iz vsega srca in na glas. In to se na dolgi rok seveda odrazi in opazi na mimiki obraza. Večkrat zaradi travmatskih izkušenj kdo zbira pogum leta in leta, celo desetletja, ker mu je preprosto nerodno. Celo pred nami zobozdravniki, ki včasih tudi nehote kaj bleknemo in dodamo še malo krivde in obsodbo v stilu “Kje pa ste hodili do sedaj???« ali pa “ Ja, kaj ste pa delali z zobmi?”, oziroma “ A nič ne umivate zob?”, in podobnimi vprašanji, ki človeka spravijo do tega, da bi se pogreznil v zemljo od sramu. 

Z redkimi izjemami nas je mati narava obdarila z dvema serijama lepih zob. Prvi so za prikupljanje odraslim in za učenje žvečenja, drugi za zares. Se pravi, da skoraj vsi nekako startamo iz iste pozicije. Kaj se kasneje zgodi in dogaja z zobmi je skupek družbenosocialnih vplivov in seveda tudi karakterja lastnika zob z dodatkom zgoraj opisanih travm.

Obstajajo določene prirojene anomalije zob, vendar pa nam mati narava v osnovi dodeli lepe zobe. Definitivno so precej različnih oblik ; ženski so bolj trikotni, moški bolj oglato - kvadratni ali pa nekje vmes, bolj ovalni. Oblike zob so precej različne, a vsake zelo lepe in prilegajoče se posameznemu obrazu. Zobni odtenki so pri nekaterih bolj rumeni, pri drugih bolj prosojni, sivi ali bolj beli. Nekateri imajo bele lise in madeže, drugi spet temnejše, rjave, rumene, črne. 

Kadar z zobotehniki  izbiramo barve za protetiko ali prevleke, boste slišali tudi govora o rdeči, rumeni, celo modri barvi. Govorimo seveda o svetlobnih niansah, ki jih, razen specialisti za barve, ne vidimo ali prepoznamo. Obstajajo pa, zagotovo. In to cela paleta. 

Ko govorimo o lepem nasmehu je ravno barva tista, okoli katere se najprej opredelimo. Lepi beli, grdi rumeni, sivi, rjavi, zabarvani. Prav neverjetno je, kako je lahko včasih ten kože zavajajoč. Naprimer pri bolj temnopoltih rasah lahko gledamo v bele zobe, barvni ključ pa nam pokaže temno rumene. Pri bolj bledih rasah gledamo v rumene zobe, barvni ključ nam pa pokaže zelo bele. Torej imamo objektivno merilo, ki se imenuje barvni ključ in pa naše subjektivno videnje barve zob ter takojšnjo oceno. To se mi zdi pomembno predvsem z vidika, ker ljudje sami sebe največkrat oviramo pri sproščenem življenju, pogovorih in smejanju, zaradi lastne slabe zobopodobe. To lahko pripelje do zmanjšane samopodobe in vseh ostalih posledic, ki se potem zrcalijo v človekovi biti. 

Sam večkrat opazim ljudi, ki se nasmejejo iz srca in tu pa tam pokažejo kakšen črn brezzobi prostor ali pa škrbino. Meni je škrbina sicer s profesionalnega vidika moteča, me pa nasmeh pozitivnih ljudi povsem razoroži. Za vse, ki pa nimajo toliko poguma, da bi se na široko smejali, zaradi po njihovem mnenju ne-lepega nasmeha, so si pa izmislili zobozdravnike. In tukaj nastopimo mi s svojim znanjem in dejansko željo po tem, da bi vam pomagali, do lepega nasmeha.

V prihodnjih nekaj tednih se bomo sprehodili po vseh možnih poteh, ki vas pripeljejo do lepega nasmeha, vam pojasnili trende, smernice in zakaj je pomembno vsako stranko, oz. našega zaupnika obravnavati individualno in zanj pripraviti njemu lasten, personaliziran načrt obravnave zob.

V sklopu današnje teme smo za vas pripravili NAGRADNI VPRAŠALNIK, ki bo na FB strani DC Clarus na voljo vse do nedelje zvečer. Nagrajenca ali nagrajenko pa bomo objavili v ponedeljek.  Vabljeni k sodelovanju… in pa lep vikend!

Avtor:

Mihael Vrčkovnik, dr.dent.med.

zobozdravnik in lastnik Dentalnega centra Clarus

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.