Clarusov portalBlogLe zakaj imam vnete dlesni?

Le zakaj imam vnete dlesni?

14.04.2020

Če hipotetično razmišljamo in posledično predpostavimo, da si vsak zemljan umije svoje zobe dvakrat dnevno, vaš zobozdravnik pa ob vašem obisku ugotovi, da imate kljub vaši redni ustni higieni vnete dlesni. Kako je to mogoče?

Predstava o optimalni higieni se od posameznika do posameznika razlikuje. Nekateri so mišljenja, da mehke zobne ščetke ne služijo svojemu namenu, zato uporabljajo izključno trde ščetke in poleg trdote uporabijo še preveliko silo na zobno površino, drugi so prepričani, da trdota zobne ščetke ni tako pomembna, kot je pomembno katero zobno pasto uporabljajo, tretji pa so stalni uporabniki ustnih vod, saj s pomočjo le te, preprečujejo nastanek bakterij, ki so glavni krivci raznih vnetij mehkih tkiv oz. dlesni, četrti pa po navadi navadno ščetko zamenjajo za električno, ker so prepričani, da odstranjuje obloge bolj natančno.  Malo pa je tistih ljudi, ki poleg uporabe zobne ščetke uporabijo še pripomočke, ki služijo za čiščenje medzobnih prostorov. Brez uporabe nitk in medzobnih ščetk ugotovimo, da ostane približno 40% površin nedotaknjenih. Če medzobnih prostorov ne čistimo redno, se dlesen slej kot prej vname. Nobena ščetka bodisi navadna ali električna ne dosežeta medzobnih površin. 

Kako prepoznamo vneto dlesen? Po spremembi barve, zdrava dlesen je blede rožnate barve, vneta dlesen postane živo rdeče barve, na otip je lahko boleča, če pa je stanje bolj alarmantno, pa že med samim hranjenjem zaznamo okus po železu, kar pomeni, da so dlesni v res slabem stanju, ker krvavijo med samim obrokom. V takšni situaciji se v večini ljudje obrnejo na svojega zobozdravnika, ker nobena ustna voda ne pomaga več, tudi zobna krema izgubi svojo moč z domačimi zelišči pa so že zdavnaj obupali. 

Za čiščenje medzobnih prostorov uporabljamo zobno nitko, medzobne ščetke in različne gumijaste zobotrebce. Z zobno nitko očistimo medzobne prostore v sprednjem sektorju, v zadnjem sektorju, od štirice nazaj se uporabljajo medzobne ščetke. Zadaj so prostori širši zato nitka ne doseže svojega namena, ker je pretanka. Velikokrat dobim vprašanje kdaj očistiti medzobne prostore, pred ščetkanjem ali po ščetkanju. Mnenja so zelo različna. Jaz osebno si pred ščetkanjem očistim medzobne površine. Zakaj? Ker se je izkazalo, da če najprej očistim zobne ploskve, dobim občutek, da imam dovolj dobro očiščene zobe in potreba po čiščenju medzobnih prostorov izhlapi. To je izključno samo moje mnenje, važno je, da čiščenje redno izvajate ne glede na vrstni red en krat dnevno. 

Z optimalno higieno vaše ustne votline, boste veliko prispevali k zdravju vaših zob in dlesni. Izdelkov na tržišču je veliko in velikokrat uporabnik ne ve kateri pripomočki so primerni zanj. Zato je ključno, da vam vaš ustni higienik ali zobozdravnik demonstrira kako se pravilno izvaja ustno higieno in kakšne medzobne ščetke so primerne za vas. 

Verjamem in vem, da bo za nekatere od vas težak izziv, ampak ko boste osvojili prostore med zobmi, bo tri četrt problemov v ustni votlini rešenih. 

 

Avtor:

Špela Blažič

Ustna higieničarka v Dentalnem centru Clarus

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.