Clarusov portalBlogAvto ali zobje?

Avto ali zobje?

15.11.2020

Avtomobili in zobozdravstvene ordinacije imajo več skupnega, kot bi si sploh lahko predstavljali. Velikokrat se primerja cene zobozdravstvenih storitev s cenami avtomobilov.

Ni ga lastnika avtomobila, ki ne bi vedel zakaj gre, ko omenimo 15. november ali pa 15. marec. Če med tema dvema terminoma nimamo na avtomobilih zimskih gum ali v prtljažniku zimske opreme, nam bodo policisti pošteno olajšali denarnico.  

Avtomobili in zobozdravstvene ordinacije imajo več skupnega, kot bi si sploh lahko predstavljali. Velikokrat se primerja cene zobozdravstvenih storitev s cenami avtomobilov. “Marija, saj sem za en nov avto denarja pustil pri vas,” sem slišal že večkrat. Ja res je, vendar sedaj vozite mercedesov E razred, pred tem ste vozili pa renaultov model Clio, letnik 1998, z vsaj 250 tisoč  prevožnimi kilometri. 

Da je po desetih letih treba menjati avto, je jasno vsem. Še bolj pa se zavedamo, da moramo avto redno voziti na servise in seveda, če se slučajno kaj pokvari, je treba to nemudoma zamenjati, ker drugače smo v časovni in posledično finančni izgubi. Zato se mora denar za popravilo najti takoj. Tako ali drugače in to razumejo vsi. Žena, mož, otroci, sosedi, sodelavci, pes. Vsi te podpirajo in noben se ne zgraža. 

Roko na srce, tudi avto je bistveno lažje izbrati kot zobe in lažje ga je tudi prodati. V bistvu ga lahko vedno prodamo in zamenjamo, če nam ni všeč. Vse to lahko storimo z nekaj kliki na internetu. Najprej moramo izbrati znamko, potem model, nato barvo, dodatno opremo in tako naprej do avto salona, ki nam bo dal najboljši popust ali pa celo vzel naš star avto v zakup. 

Pri zobeh seveda ni tako enostavno. Ne dobimo jih iz katalogov, barve težko določimo sami, samo da bo lepa in ne preveč rumena, ampak tudi ne preveč bela. To tudi ni lepo. Razen rabljenih protez na ulicah New Delhija in pa zlatih zob pokojnih, se rabljeni zobje načeloma ne prodajajo. Ampak, a ne bi potem morali biti zobje ravno zaradi tega precej dražji kot pa avto, ki ga dobiš ob vsaki cesti vsaj v naši deželi?  

Če razmislimo, imamo srečo, da smo v življenju obdarjeni z dvema serijama zob. Ampak, ker nam je mati narava to podarila, je nekako samoumevno, da jih imamo in temu primerno se velikokrat tudi vedemo. Na drugi strani avto garažiramo, ga čistimo, ga vozimo na servis, menjamo olje, se izogibamo slabim vremenskim razmeram, bognedaj da ga klati toča. Vsaj dvakrat na leto je poleg letnega servisa tudi pri vulkanizerju in če se pnevmatike obrabijo, jih zamenjamo. Vendar, boste rekli, to niti ni tako drago. Pa res ni? 

Če primerjamo. Naši zobje se neprestano vozijo po mokrih avtocestah, ki so vedno slane ali sladke, vroče ali mrzle, včasih celo v enem samem kosilu uspemo zapeljati zobe po njivi presenečenj. Vroča goveja juha, ocvrt piščanec s kostmi, idealnimi za glodanje, polnozrnat riž, kisla solata in za desert še dve kepici sladoleda s smetano in čokolado. Ob kosilu kozarec zdravega cvička, hladna limonada, lahko koka kola, tudi sok. In veselo na delo. Vsak dan enkrat. Po kosilu seveda paše kavica. Makijato s samo polovičko žličke sladkorja. Ste opazili, da ne sladkamo več toliko kave, ker ni zdravo? In tako mi to vozimo vsak dan. Pa jih peljemo dvakrat letno na servis? 

Več kot petindvajset odstotkov ljudi pa tudi ponoči ne parkira svojih zob. Še hujše, z njimi se zaletavajo in meljejo zobe drugega z drugim do onemoglosti po nekaj ur na noč. Takim ljudem pravimo bruksisti in verjemite mi, da jim zavarovalnica kasko zavarovanja sploh ne bi odobrila. Ne glede na to, kako nove in drage zobe bi si kupili, ker jih bodo ne glede na garancijo še enkrat pojedli, če serviser ni preveč osveščen.  

Ko smo že pri garanciji, to je v zobozdravstvenih ordinacijah eno izmed najpogostejših vprašanj: Zakaj sprašujete, kako je z garancijo? Saj niste avto. Izvolite odgovor. Na titan, porcelan in amalgam ter ostale kovinske strukture damo dvesto let, na kompozite trideset let. Na vaše zobe pa sedem let pod naslednjimi pogoji: nič sladkega in kislega, vročega ali hladnega ne jejte in pijte. Umivajte zobe dvakrat na dan, po večini pijte leo vodo, jejte predvsem zelenjavo in kruh brez semen. Nikakor ne posegajte po slanem čipsu ali lepljivih smokijih, oreščki so sicer zdravi, vendar jih prosim, zmeljite. Aha in ponoči prosim ne škrtajte z zobmi. Če vam slučajno nekaj poči v čeljustnem sklepu, pridite takoj k zobozdravniku in ne šele čez deset let ko poka med jedjo, zehanjem in celo petjem. 

Na tem mestu bi rad avtomehanikom samo čestital. Zato, ker gredo njihove stranke najprej na zavarovalnice in se same dogovarjajo z zavarovalniškimi predstavniki kdaj, koliko in kaj dobijo povrnjeno, kaj je všteto v zavarovanje in druge pomembne stvari. Seveda si tudi zavarovalne agente in zavarovalnice izbirajo sami. Če slučajno niste opazili, so avtomobili popravljeni hitro in ni čakalnih dob. Recimo eno leto in pol za menjavo menjalnika? Se hecate? Mogoče za totalke, pa še tam so čakalne dobe prej za popravilo, kot pa novo vozilo. Seveda zavarovalni agenti budno spremljajo aktivnosti šoferjev, le-ti pa brez pomislekov sami vozijo vozila na redne servise in kontrole. V rokah imajo servisno knjigo in pridno zbirajo štampiljke.  

Težko si predstavljamo, da bi nosili dvajset ali pa celo trideset in več let s sabo brošurico, ki bi ji rekli Servisna knjižica našega zdravja. Naj vam povem, da to obstaja in ne tako daleč od nas. Večina tujih pacientov pri nas ima take brošure, v katere se mora vsaj enkrat letno podpisati tudi zobozdravnik, sicer ne dobijo od zavarovalnic nič. V nekaterih brošurah tudi piše, koliko plačuješ zavarovanje in koliko lahko od tega pričakuješ. Vsaka zavarovalnica ima različne pakete in vsak si jih lahko določi po svoje oziroma izbere sebi najprimernejšega. Vam zveni znano? 

Če bi se naprimer neka zavarovalnica odločila in bi uvedla kasko zavarovanje za zobe, bi najprej zahtevala nakup novih in potem seveda še precejšnje mesečne premije do izteka nekje sedemletne garancije. Kaj? Za nas bi bilo normalno, da bi si najprej uredili zobe zastonj in šele potem bi plačevali kasko. In ne preveč drago prosim, kakih pet, deset evrov na mesec pa lahko, to pa ja. 

Kar želim povedati je, da velika večina voznikov, ki ima v lasti avtomobil višjega cenovnega razreda, v ustih nimajo enakega prestiža. Kljub temu, da zaradi odličnega jeklenega konjička preklinjajo slovenske luknjaste in slabo popravljene ceste, jih ne moti preveč, da njihovi zobje izgledajo podobno. Po drugi strani pa nikoli ne bomo vedeli, komu na mestnem avtobusu je več do zdravih in lepih zob, kot do Mercedesa. 

 

Avtor:

Mihael Vrčkovnik, dr.dent.med.

zobozdravnik in lastnik Dentalnega centra Clarus

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.