Clarusov portalBlogBeljenje zob - 2. del

Beljenje zob - 2. del

05.12.2021

O TEM ALI IN ZAKAJ BI BELJENJE ZOB LAHKO BILO ŠKODLJIVO TER 6. KORAKOV, KAKO SE LOTITI BELJENJA, VZDRŽEVATI BELE ZOBE PRED, MED IN PO BELJENJU.

Kot sem pisal v prejšnjem članku, se profesionalno beljenje zob v ordinacijah izvaja že skoraj eno stoletje. Od leta 1989 dalje pa imamo na razpolago belilne sisteme za domačo uporabo, ki so se izkazali za cenejše, a vseeno zelo učinkovite. Ti sistemi so precej popularni in se na zobe nanašajo preko belilnih folij in pod nadzorom zobozdravnika. Težave nastanejo, ko se nekateri belilni sistemi za domačo uporabo nenadzorovano uporabljajo. Nekatere je možno dobiti tudi direktno od trgovcev, so popularni v spa-jih, kozmetičnih salonih, trgovskih centrih in celo na samih križarkah ipd.

Trenutni belilni sistemi, ki se jih uporablja bodisi doma bodisi v ordinacijah, skoraj ekskluzivno uporabljajo peroksidne spojine, karbamid peroksid in vodikov peroksid (H₂O₂), ki povzročata belilni efekt. H₂O₂ je zelo dobro raziskana kemijska spojina, odkrita leta 1818 in zaznana v dihalnem sistemu človeka leta 1880. Leta 1969 je bil H₂O₂ prepoznan kot pomemben stranski produkt pri metabolizmu kisika in od takrat se je število raziskav na temo vodikovega peroksida znatno povečalo. H₂O₂ je normalen vmesni metabolit v človeškem telesu, katerega dnevna produkcija v jetrih je 6.48 g. Ena od glavnih karakteristik vodikovega peroksida je, da je močan oksidant in pri kemijskih reakcijah tvori precej prostih radikalov, ravno ti pa so glavni akterji pri povzročanju belilnega efekta. Zaradi potencialne karcinogeneze prostih radikalov je bilo narejeno precej študij na temo sistemske nevarnosti prostih radikalov H₂O₂ sproščenih pri beljenju. Sama tema kancerogenosti H₂O₂-ja je zelo kontroverzna in v literaturi marsikdaj kontradiktorna. Večina študij ni imela rezultatov, ki bi dokazovali kancerogenezo H₂O₂-ja, nekaj jih je dokazalo protirakavo delovanje in nekaj, da je H₂O₂ kancerogen. Predvsem ponovno ovrednotenje teh pro kancerogenih študij je pokazalo precej pomanjkljivosti pri oblikovanju le-teh in ocenjevanju rezultatov. Posledično so bile vse štiri študije označene kot nepopolne za to, da bi njihove rezultate utemeljili. Kasneje so zaradi močne konotacije kancerogeneze eno študijo ponovili s pravilnimi postopki in vodenjem, ugotovili so da 3 % H₂O₂ ni kancerogen. Tudi vsesplošno znani podatki o beljenju zob iz preteklih dvajsetih let potrjujejo ta zaključek. 

V svoji zgodovini beljenja sem preizkusil že precej različnih metod in načinov beljenja. Začel pa sem pravzaprav s prvim sistemom laserskega beljenja, ki je prišel na trg v začetku tisočletja. Belilo je bilo iz prahu in vode japonskega proizvajalca SHOFU. Šlo je za 36 % peroksid. Ti dve sestavini si zmešal in modro obarvan gel nanesel na zobe. Z lasersko svetlobo si gel dodatno aktiviral in ko se je obarval belo, si ga pobrisal z zobne površine. Ta gel je bil eden prvih, če ne celo edini takrat, ki je bil primeren za tretiranje z laserjem. To belilno sredstvo so kasneje nehali izdelovati saj si lahko iz ene stekleničke prahu pobelil vsaj deset pacientov in kot tak za ceno dvesto dvajsetih evrov tržno najbrž ni bil zanimiv za proizvajalca. 

Zelo kmalu zatem so se v Sloveniji začela množično uporabljati belilna sredstva, katerih osnova je visokoprocentni belilni gel (nad 15 % peroksida), kot dodatek pa vedno luč, ki aktivira belilni gel. Kot taka smo pri nas uporabljali in testirali sistema ZOOM in pa Britesmile. Oba produkta imata 25 % aktivno spojino vodikovega peroksida in oba imata svojo lastno aktivacijsko luč za belilno sredstvo. Ta luč ni laserska, največkrat gre za plavo svetlobo, ki aktivira belilni gel. Tukaj moramo razločiti med laserskim beljenjem in med beljenjem z aktivacijsko lučko, ki jo večkrat radi oglašujejo tudi kot lasersko, a to ni. 

V primeru, da ste se odločili za beljenje zob, bi vas rad popeljal skozi nekaj uporabnih korakov:

  1. Najprej optimizirajte vašo ustno higieno 

Vsi strokovnjaki se soglasno strinjamo: Vaš prvi korak je, da pred postopkom poskrbite za optimalno ustno higieno. To pomeni, da ste dosledni z vašim ritualom ščetkanja in nitkanja. Sicer je to vedno zaželeno in priporočljivo, ampak poudarek je na dnevih in tednih pred postopkom beljenja.  Če imate običajno občutljive zobe, lahko približno teden dni pred obiskom uporabljate zobno pasto za občutljive zobe. Prav tako ne bo odveč, če se naročite na ustno higieno, kjer vam res temeljito očistimo zobe, ki bodo po obisku ustnega higienika še najbolj pripravljeni za postopek beljenja.

  1. Naročite se na posvet pri zobozdravniku

Recimo, da ste se odločili za beljenje zob in kaj zdaj? S toliko belilnimi izdelki in postopki, ki so na voljo tako v trgovini kot na spletu, je lahko zastrašujoče izbrati metodo, ki je enostavna in učinkovita. Za rezultate z resnično obstojnostjo je večina zobozdravnikov mnenja, da beljenje v ordinaciji običajno daje najboljše rezultate. Poleg tega ima vaš zobozdravnik orodja in veščine, da vaše zdravljenje prilagodi vašim željam in potrebam. Namreč gre za bolj nadzorovano okolje. V ordinaciji lahko uporabimo močnejši gel vodikovega peroksida, da dosežemo boljši rezultat, kajti beljenje doma ne dovoljuje večjega odstotka peroksida, prav tako pa doma ne morete zaščititi tkiva dlesni, kar je še posebej pomembno za tiste, ki imajo občutljive zobe.

  1. Beljenje doma ima svoje prednosti

Nastavki za beljenje oziroma belilne folije, ki jih izdela vaš zobozdravnik so lahko odlična alternativa. Največja prednost beljenja zob doma je priročnost, ne vzame vam časa za naročanje na pregled pri svojem zobozdravniku in tako si lahko zlahka ter varno pobelite zobe v udobju svojega doma. Pogosto je tudi cenejše kot beljenje v ordinaciji, zaradi česar je to cenovno ugodnejša možnost. Še ena prednost je v tem, da imate nadzor nad tem, kakšno belino želite. Namreč z beljenjem zob doma se vam ni treba zavezati k odtenku, kot bi to morali storiti, če bi se odločili za beljenje zob v zobozdravniški ordinaciji. Imate možnost, da postopoma gradite željeno belino, brez dodatnega naročanja v ordinaciji, edino na kar morate biti pozorni je dosledno upoštevanje navodil za uporabo. Na primer, če je priporočljiva uporaba izdelka vsak dan v trajanju enega tedna, potem je navodilo jasno in se ga držite. 

  1. Ne popuščajte pri ustni higieni

Ko ste enkrat opravili beljenje zob, ohranjanje rezultatov ne bi smelo biti pretežko. Redno ščetkanje, nitkanje in čiščenje s kakovostnimi izdelki je najboljši način, da ohranite biserno belo barvo. Tukaj je spet priporočljiva redna ustna higiena doma ter obisk ustnega higienika na šest do devet mesecev. Lahko da zvenimo že »zlajnano«, ampak dejansko je redna, kvalitetna in temeljita ustna higiena najboljša za ohranjanje belih zob po beljenju.

  1. Pazite kaj jeste!

Četudi so nas naučili, da je najboljši način prehranjevanja takšen, ki je raznolik, tako v barvah kot v spektru hranil, je pravzaprav redno uživanje temnih ali ultra pisanih jedi v času postopkov beljenja ena najslabših stvari, ki jih lahko naredite, če želite ohraniti rezultate beljenja zob. Ne glede na to ali ste si zobe pobelili v ordinaciji, v salonu, ali doma je bistveno, da se v času postopka beljenja izogibate pijačam kot je kava, rdeče vino, raznim ajurvedskim napitkom kot je kurkuma latte oz. karkoli v povezavi s kurkumo, potem so tukaj še jagode, borovnice in gazirane pijače, ki so že tako ali tako sovražnik številka ena vašim zobem. To ne pomeni, da tega nikoli več ne smete piti ali jesti, samo v času pred in po beljenju zob se je priporočljivo izogibati tem jedem oz. pijačam.

  1. Prilagodite/izboljšajte svoj življenjski slog

Zadnja točka je nekakšen logičen povzetek vseh predhodnih. Zakaj na primer ne bi opustili kajenja, prekomernega pitja kave ali vina? Ne samo, da boste zmanjšali verjetnost zabarvanja zob, ampak boste tudi sicer vplivali na kakovost vašega zdravja. Nekatere študije so celo pokazale korelacijo med pitjem alkohola ter zdravjem vaših dlesni, da o kajenju ne izgubljamo besed. Priporočljivo je tudi pitje pijač skozi slamico, saj se s tem izognete neposrednemu stiku z vašimi zobmi, kar je samo še dodaten plus.

p.s. Naj bodo vaši zobje bolj bleščeči kot današnja vremenska prognoza ;) Lepo nedeljo vam želim.

Avtor:

Mihael Vrčkovnik, dr.dent.med.

zobozdravnik in lastnik Dentalnega centra Clarus

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.