Luske

21.11.2021

Pisal sem že o mnogih vrstah estetike, vedno doslej pa je bila rdeča nit rdeče bela estetika; dlesni, ustnice in med njimi dva prelepa bela loka zob, ki jih lahko odlično poudarita šminka ali pa laser.

Kaj sploh lahko naredimo, kadar v ogledalu med zobmi vidimo črne lise in zabarvanja? Prva in najbolj pomembna stvar je seveda obisk ustnega higienika. Kadar čiščenje in poliranje zob ne zadostujeta za odstranitev madežev in zabarvanj med zobmi, je treba pogledati, če slučajno ta zabarvanja niso zaradi desetletja ali dveh starih plomb, ki so postale porozne, se rade obarvajo in so potrebne menjave. 

Ko začnemo zobozdravniki odstranjevati take stare plombe, večkrat pod njimi odkrijemo še karies in ko vse gnilo dokončno odstranimo, nam od zoba ob straneh večkrat ostane bore malo. Če smo slučajno v preteklosti ponoči še stiskali in škrtali z zobmi, smo zagotovo “pojedli” ali obrabili še nekaj zoba in hitro pridemo do prevelikega defekta za kvalitetno plombo. Zagotovo se z današnjimi plombirnimi materiali da rešiti precej estetskih zadev na zelo lep način tudi v sprednjem sektorju zob, a razmislek zaradi velikosti takega defekta v smer drugačne rešitve je nujen.

Tokrat ciljam predvsem na rešitve z estetskimi luskami ali estetskimi fasetami oziroma venirji, kot jim radi rečemo s tujko. V praksi se je že večkrat izkazalo, da nekateri, ki so si želeli lusk, sploh niso vedeli kaj luske v resnici so. Še več pa je bilo takih, kjer zob nismo mogli rešiti na drugačen način kot pa s prevlekami, torej porcelanskimi kronami. To pomeni, da so bili zobje precej bolj poškodovani, kot so si ljudje predstavljali.

Najprej razčistimo, kaj luske v resnici so. Če govorimo o estetskih luskah, ki največkrat rešujejo barvo, obliko, velikost ali pa rahlo deviacijo zob levo ali desno, potem govorimo o reševanju sprednjega dela zob, tako imenovane fronte. Luska ima dejanski izgled luske, ki je narejena iz porcelana in njeno lepo obliko prilepimo na sprednjo stran zoba. Sega od roba dlesni do vrha zoba, njena oblika in barva sta idealni in precej unikatni, vsaj morali bi biti,  pri vsakem posamezniku. Luska je estetsko in tehnično dovršeno delo iz porcelana, v povprečju je debela polovico milimetra in je pred cementiranjem zelo krhka. Če nismo previdni jo kaj hitro lahko odkrhnemo na robovih, ko pa je enkrat zacementirana na našo zobovino, lahko to postane krasna nova fasada, ki jo ob rednih pregledih in higienskih fazah nosimo desetletja. 

Večkrat, ko pogledamo na televiziji razne govornike, napovedovalce, voditelje TV oddaj, nenazadnje tudi politike, se sprašujemo, pa kaj neki imajo tam med zobmi. Res je, v maski jih lahko naličijo do popolnosti, odstranijo znake utrujenosti, skorigirajo kakšno pomanjkljivost, zob jim pa žal ne morejo zretuširati za nastop v živo pred TV kamerami. 

Kot večino rešitev v zobozdravstvu tudi luske niso nekaj, kar bi nastalo čez noč. Luske je namreč izumil kalifornijski zobozdravnik Charles Pincus že davnega leta 1928, z namenom, da bi jih uporabil za snemanje filma, za začasno spreminjanje videza igralčevih zob. Na žalost, čeprav je svojo idejo še naprej razvijal v 30-ih letih, ni imel cementa ali vezi, ki bi jih držala na mestu dovolj dolgo. Šele z razvojem jedkanja sklenine dr. Michaela Buonocore-a leta 1959 in porcelana s kislinami Simonsen-a in Calamie-a leta 1982 (Calamia, 1989) se je pokazalo, da se porcelan predvidljivo veže na zob s kompozitnimi smolami. 

Skoraj dve desetletji jih že rezkamo z manjšimi rezkalnimi stroji iz že izdelanega porcelana, a klasična metoda izdelave iz porcelanskega prahu in vode je še vedno bistveno bolj prisotna od rezkane. Smo v fazi prehoda na serijsko 3D tiskanje lusk, a kljub temu bo klasična metoda izdelave aktualna še precej časa. Nekatere stvari se pač ne dajo tako preprosto prekopirati in natisniti, pa tudi sicer na koncu vsaka luska zahteva dodatno dodelavo in oplemenitenje, vse z namenom, da bi na koncu imeli zobne perle, kakršne si želimo.

Nenazadnje, vendar zato nič manj pomembno je izpostaviti, da je vedno najbolj pomemben dotik maestra, ki ima pri izdelavi estetskih lusk in seveda tudi pri vseh ostalih protetičnih nadomestkih, daleč najbolj aktivno vlogo. V Sloveniji imamo kar nekaj odličnih zobotehnikov in vrhunskih zobotehničnih laboratorijev, kjer nastajajo res lepi, unikatni in estetsko dovršeni zobje. Prav gotovo gre njim enak, če ne celo večji del zasluge, kot pa zobozdravnikom. 

Naj bo vaš preostanek nedelje lep kot nasmeh izdelan v Dentalnem centru Clarus ;)

Avtor fotografij: Vid Gjurin, dr. dent. med.

Avtor:

Mihael Vrčkovnik, dr.dent.med.

zobozdravnik in lastnik Dentalnega centra Clarus

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.