Clarusov portalBlogOktobrska revolucija

Oktobrska revolucija

05.10.2021

Pred kratkim so me vprašali po mnenju o članku, ki je že lani izšel v New York Times (avtor: Wudan Yan, New York Times, 26.11.2020) z zelo populističnim naslovom, ki bi v prevodu glasil nekako tako »Zobje so jim izpadli. Je to lahko še ena izmed izmed možnih posledic covida-19?« 

Zgornji naslov se sliši strašljivo, tako kot naslovi premnogih člankov v času koronavirusa, na to ali ono temo, in tudi sicer je bil članek s strani stroke označen kot »preveč na prvo žogo«, posplošujoč, nepreverjen in kot sem ga že sam zgoraj poimenoval – populističen. Pa vendar, avtor je dosegel svoje, bil je objavljen v najuglednejšem ameriškem dnevnem časopisu, nekaterim je nagnal strah v kosti, nekatere pa je pognal v razmišljanje, tudi mene, priznam. V članku avtorica na posameznih primerih opisuje, kako so zaradi posledic covida-19 ljudem kar naenkrat izpadli zobje. Šlo naj bi nekako tako, da covid-19 vpliva na krvožilni sistem in močan imunski odziv telesa, oba pa močno vplivata na stanje dlesni v ustni votlini. Še posebej z drugo trditvijo se popolnoma strinjam. Veliko bolezenskih stanj, prirojenih anomalij, poslabšanj zdravja povezanih s krvožilnim ali imunskim sistemom, se velikokrat odraža v ustih ali na ustnicah. Pekoča usta, razjede, afte in herpes, krvaveče in vnete dlesni, močno prizadeto obzobno tkivo, ki kronično in logično po desetletjih pripeljejo do izgube zob. Dobesedno si jih lahko tudi sami izpulimo, že videno, ali pa jih izpljunemo, nič novega.

Vendar pa tega zaenkrat še ni mogoče neposredno povezati s covidom-19, ker je minilo premalo časa, na voljo imamo premalo dokazov in kljub temu, da se nam zdi, da se celotna zadeva vleče že dolgo, predolgo, je dejstvo, da je vse skupaj še precej »sveže« in špekulativno.

Glede na to, da covid-19 vpliva na krvožilni sistem in vnetni odgovor telesa seveda moramo ostati pozorni, saj se že kažejo nekatere posledice dolgotrajnega covida, na primer utrujenost in zmanjšane sposobnosti koncentracije ter spomina. V primeru tega članka nas lahko pomiri podatek, da je gospa, ki je izgubila zob, sicer med žvečenjem žvečilnega gumija, dolgoletna kadilka z daljšo zgodovino zobozdravstvenih težav. 

Če so kakšne stvari, ki sem jih sam kot zoboz​​dravnik opazil v zadnjem letu in pol covida -19, bi jih lahko strnil v sledeče: po prvem valu je izgledalo, kot da so se vsi ljudje kar naenkrat toliko sprostili, da zob praktično niso več umivali, kar se mi je zdelo takrat »normalno«. Vsi smo bili dobesedno zaprti v domovih, zjutraj nismo hodili v službe in živeli smo malodane v pižamah. Človek se rad poleni, prisiljen dopust je prišel pa za malo več časa kot običajnih štirinajst dni in rezultat je bil tu - predvsem povečana količina zobnih oblog in vnetih dlesni. Nič kaj nerešljivega, vendar alarm za čimprejšnjo ustno higieno se je vendarle sprožil.

Naslednji valovi pa so prinesli povsem druge težave. Pacienti so navajali precej netipične bolečine v čeljustnih sklepih, čeljustih in mišicah. Po rentgenskih preiskavah in pregledih ust sem največkrat prišel do spoznanja, da je na samih zobeh in dlesnih vse v redu, so pa začeli ljudje močno stiskat in škrtati z zobmi. To dogajanje poteka pretežno ponoči, se pa ljudje zavedajo, da to počnejo tudi podnevi. Iz škrtanja in stiskanja zob se lahko razvije močan bruksizem s poudarjenimi ličnimi mišicami in zelo pogostimi glavoboli ali celo hudimi migrenami. Vzrok vsega tega dogajanja je psihološki stres, ki pa ga v zadnjem letu ni bilo malo. Vsa zapiranja na vseh nivojih, preobremenjenost staršev zaradi šolanja otrok od doma, izguba služb, nenehno prisoten strah pred covid-19, strah pred prihodnostjo, partnerska razhajanja, razkoli med prijatelji »za in proti cepljenju«, nenehna represija in strašenje, nedostopnost do zdravstva, stranski učinki, zdaj pa še celo tankerji in inflacija... Normalno je, da nas boli glava, da nam je slabo in da doživljamo anksiozna stanja in panične napade, saj je vse skupaj že zdavnaj močno poseglo v našo notranjost, intimo in preseglo meje dobrega okusa.

Kljub vsemu bi želel zaključiti v pozitivnem duhu, kot pritiče moji naravi, in sicer s 3 dejstvi:

1. Pri nas so vedno odprta vrata za takšne in drugačne zobozdravstvene težave brez (dolgih) čakalnih vrst.

2. Z veseljem vam bomo opravili ustni pregled ter vam predlagali nadaljnje korake.

3. Ker se zavedamo, da je dobra ustna higiena alfa in omega zdravih zob, za vas v mesecu oktobru pripravljamo posebno akcijo na storitev ustne higiene.

Želim vam vesel oktober in dobrodošli pri nas!

Avtor:

Mihael Vrčkovnik, dr.dent.med.

zobozdravnik in lastnik Dentalnega centra Clarus

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.