Clarusov portalBlogOlimpijske igre in zobozdravniki

Olimpijske igre in zobozdravniki

13.02.2022

Zimske olimpijske igre so se prevesile v drugi del in so po številu kolajn za Slovenijo že ene izmed najuspešnejših do sedaj. Velikokrat, kadar gledam velike športne dogodke, me v mislih občudovanjem zanese tudi k svojim kolegom zobozdravnikom, ki so bili ali pa še vedno so prisotni na športnih poligonih.

Zagotovo je občudovanje toliko večje, ker se zavedam kolikšna količina odrekanja in disciplina so potrebni, da lahko uskladiš težavnost študija z neizprosnimi termini obveznih vaj in vsakodnevne treninge.

Zagotovo najbolj zveneče ime med zobozdravniki je gospod Gerhard Keller, Nemec, ki je na dveh zaporednih olimpijskih igrah (1968 Grenoble, 1972 Sapporo)  osvojil zlati medalji v hitrostnem drsanju na 500 m. Postavil je šest svetovnih rekordov, tisti na 500 m pa še vedno ni presežen. Vsekakor vzdevek “Flying dentist” s katerim so ga takrat naslavljali, ni bil naključen. Univerzo je končal v Münchnu.

Še en dobitnik olimpijske medalje je bil za Francoze v Rio de Janeiru, Pierre Le Coq, ki je v jadranju osvojil bron. Še pred tem je bil tudi že svetovni prvak v jadranju.

Kolesarka Wendy Houvenaghel je za Veliko Britanijo nastopala na poletnih olimpijskih igrah leta 2008 in 2012. Tekmovala je tako v klasičnem kolesarstvu kot na velodromu, kjer je osvojila srebrno medaljo leta 2008 v Pekingu. Bila je tudi večkratna svetovna prvakinja v ekipnih tekmah na dirkalni stezi (velodromu) v letih 2008, 2009 in 2011. Po rodu je iz Severne Irske.

Kar nekaj zobozdravnikov se je športno udejstvovali v severno ameriških ligah ameriškega nogometa in bejzbola, nekaj pa je tudi takih, ki so bili aktivni sodniki. Zagotovo med njimi najbolj izstopa nogometni sodnik, Nemec Markus Merk, ki je med drugim delil pravico na finalu evropskega prvenstva leta 2004. Sodil je tudi na olimpijskih igrah, v ligi prvakov, na svetovnih prvenstvih in seveda eni izmed najmočnejših nogometnih lig na svetu, nemški Bundesligi. Maja 2008 je odpiskal zadnjo tekmo med Bayernom iz Münchna in Hertho iz Berlina.

Med Slovenci je zagotovo najbolj znan zobozdravnik, ki je kadarkoli sodeloval na najvišjem možnem nivoju Matic Osovnikar, še vedno najhitrejši Slovenec vseh časov. Sodeloval je na treh olimpijskih igrah (2000, 2004 in 2008), bil je bronast na evropskem prvenstvu leta 2006 v Göteburgu, zagotovo pa je bil eden izmed vrhuncev kariere svetovno prvenstvo leta 2007 v Osaki na Japonskem. V četrtfinalu šprinta na 100 metrov je postavil še zdaj veljaven slovenski rekord, prebil se je v polfinale in na koncu še v finale. Kulisa osmih šprinterjev, ki so bili vsi temnopolti razen Osovnikarja na prvi progi, je še zdaj legendarna in jo bomo v Sloveniji zagotovo zelo težko ponovno doživeli. V Šprintu kraljujejo temnopolti šprinterji in takrat si je Matic pritekel sedmo mesto v konkurenci, kjer so bili prvi trije po vrsti Tyson Gay (ZDA), Derrick Atkins (BAH) in Asafa Powell (JAM).

Avtor: Eckhard Pecher (Arcimboldo)
Avtor: Eckhard Pecher (Arcimboldo)

Na koncu pa seveda ne moremo mimo zobozdravnika, ki je trenutno edini na olimpijskih igrah. Albin Tahiri je Korošec iz Raven, nastopa že drugič zaporedoma na olimpijskih igrah za Kosovo, in je prvi športnik iz te države, ki je kadarkoli sploh bil na zimski olimpijadi. Kljub temu, da je njegov moto res olimpijski, je vseeno potrebno poudariti, da se tudi na olimpijske igre ne pride samo po sebi in da je potrebno investirati čas, denar, voljo in seveda imeti željo in ljubezen do športa. Tega Albinu ne manjka, čestitamo seveda za  odlično petnajsto mesto v kombinaciji. Za katerikoli spust na glavo potrebuješ še pogum in tega mu ne manjka. Dentalni center Clarus se lahko pohvali, da je prav zobozdravniško pot začel v pri nas in intenzivno delamo na tem, da proizvedemo še kakšnega olimpijca No, do takrat pa je naše poslanstvo intenzivno delati na tem, da nudimo najboljše zobozdravstvene usluge in da se vi, drage stranke, rade vračate k nam. 

Lepo olimpijsko nedeljo vam želim,

Avtor:

Mihael Vrčkovnik, dr.dent.med.

zobozdravnik in lastnik Dentalnega centra Clarus

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.