Clarusov portalBlogKako je nastal poklic ustnega higienika?

Kako je nastal poklic ustnega higienika?

30.01.2022

Dandanes pričakujemo, da rutinski pregled pri zobozdravniku vključuje tudi nekaj časa za pregled zob, ustno higieno ter pogovor o morebitnih težavah, ki jih ima pacient in nepravilnostih, ki jih opazi zobozdravnik.

Ampak stvari v zobozdravstvu, ki jih danes jemljemo za samoumevne, niso bile vedno takšne. Nekaj let nazaj (natančneje leta 2017) smo obeležili prvo stoletje strokovnih programov za usposabljanje ustnih higienikov. Prvi razred ustnih higienikov pa je diplomiral v Rochesterju (New York, ZDA), leta 1917.

Prvi, neuspešni poskusi

Dolgo časa so zobozdravniki priznavali potencialno vrednost, ki jo ima zobna asistentka, ki bi jim pomagala pri čiščenju zob in pazila na ustne zdravstvene težave.

Prve »zobozdravstvene sestre« so bile zaposlene v 1880-ih, z namenom, da bi s čiščenjem zob pomagale preprečevati karies in bolezni dlesni. Toda to je spremenil zobozdravnik dr. Alfred Funes, ki se je podpisal pod usposabljanje “Prve ustne higieničarke”. Namreč prav on je skoval ta naziv, ker mu oznaka "zobne medicinske sestre" ni bila všeč. Irene Newman se je leta 1906 naučila čiščenja zobnih oblog ter poliranja zob in na ta način je tako dvignila ugled ordinacije dr. Funes-a, da so mu sledili tudi v drugih zobnih ordinacijah.

Vse je kazalo, da se bodo stvari razvile v pravo smer in leta 1910 je Ohio College dentalne kirurgije odprl program za “zobne zdravstvene sestre”. Vendar so tej formalni izobrazbi močno nasprotovali zobozdravniki v Ohiu in tako so vsi, ki so zaključili usposabljanje na tem programu, ostali brez formalne izobrazbe in so tudi imeli prepoved opravljanja te prakse.

Neformalno usposabljanje zobozdravstvenih higienikov se je seveda nadaljevalo, leta 1915 pa je Connecticut postal prva država v ZDA, ki je ustnim higienikom omogočila licenco. A formalne šole za usposabljanje ustnih higienikov še vedno ni bilo.

Filantropija je ustvarila povpraševanje

V začetku 20. stoletja je bil severni New York žarišče inovacij. To vključuje inovacije na področju ustnega zdravja, kjer je povečana skrb glede stanja zob privedla do širokega nabora programov, vključno s klubi za ščetkanje zob v šolah. Med najuspešnejšimi podvigi je bila ustanovitev zobozdravstvene ambulante Rochester.

RDD (Rochester Dental Dispensary) je zagotavljal preventivno oskrbo revnih ljudi in ubogih otrok v mestu. George Eastman je leta 1915 daroval denar za ustanovitev ambulante pod pogojem, da šole podprejo ta program. Kasneje se je izkazalo, da je ta poteza bila še kako potrebna saj je študija iz leta 1910 na 447 šolarjih v Elmiri pokazala, da je 425 šolarjev imelo nezdravljene zobe . Skupno so odkrili 2063 nezdravljenih zob, zobozdravniki pa so predlagali ekstrakcijo 617 zob.

Prvi diplomanti 

Da bi izpolnil povpraševanje, je vodja RDD zaprosil upravni odbor zvezne države New York za odprtje šole za ustne higienike. Dovoljenje je bilo podeljeno in 9. oktobra 1916 se je odprla Šola za ustno higieno.

Ob odprtju šole so bili pogoji za vpis:

   - Kandidati morajo biti ženske (moški niso smeli biti ustni higieniki vse do šestdesetih let prejšnjega stoletja)

    - Kandidat bi moral imeti končano enoletno srednjo šolo

    - Kandidat mora imeti ustrezen "Temperament, usposobljenost in osebnost"

    - Kandidat mora imeti »duševno uravnovešenost in uravnoteženost, ki mu bosta pomagala prestati preizkus pri delu na živčnih in razburljivih odraslih in otrocih«.

Kot prva tovrstna šola je pritegnila kandidate iz vse države. V prvem razredu je bilo 40 žensk. Prvotni učni načrt je bil 8-mesečni tečaj, ki so ga poučevali lokalni zdravniki in zobozdravniki. Popoldne so bili študenti organizirani v razrede in poslani v šole, kjer so opravljali svoj poklic pod nadzorom zobozdravnika. Hodili so tudi v sirotišnice in zaposlenim v določenih podjetjih celo zagotavljali ustno higieno. Prvi razred je diplomiral septembra 1917. Tega leta je diplomantka SDH (School of Dental Hygiene) Hazel Badgero, postala prva pooblaščena higieničarka v državi New York. In ko je bilo leta 1923 ustanovljeno Ameriško združenje zobozdravstvenih higienikov (ADHA), je bil prvi izvoljeni predsednik diplomant Rochesterskega SDH, kar je pokazalo ključno vlogo, ki jo je imela šola pri uveljavitvi poklica.

Ohranjanje tradicije

S šolo za ustno higieno se je Rochester uveljavil v ospredju preventivnega zobozdravstva. Tudi v Dentalnem centru Clarus močno verjamemo, da je preventivno zobozdravstvo najboljši pristop k zagotavljanju zdravja zob in splošnega zdravja. Verjamemo, da je ustna higiena pomemben del, pravzaprav predpogoj, k celostnem pristopu zdravljenja zob..

Če vas zanima, kakšna je vaša ustna higiena nas pokličite na 051 252 787 še danes in si zagotovite termin pri vašem zobozdravniku (in ustnem higieniku), namreč zdaj vemo, da marsikaj od tega, še 100 let nazaj ni bilo mogoče.

Avtor:

Mihael Vrčkovnik, dr.dent.med.

zobozdravnik in lastnik Dentalnega centra Clarus

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.