Clarusov portalBlogRdeče bela estetika

Rdeče bela estetika

18.10.2021

Če združimo odlikirdeče in bele barve, dobimo zmagovalno kombinacijo, ki jo radi vidimo, gledamo, se z njo poistovetimo in tako je tudi v dentalnem svetu.

Rdeče bela barvna kombinacija je že od nekdaj kraljevala na vseh področjih vse od pravljic, kjer je sneguljčica imela rdeče ustnice v kombinaciji s snežno belo poltjo, pa do analiz, ki so pokazale, da so najmočnejše blagovne znamke kot so Coca Cola, Netflix, Heinz, Cannon, Nissan, H&M izbrale ravno rdeče belo barvno kombinacijo, ki očitno deluje in še in še bi lahko naštevali. Mogoče ste se vprašali, kakšno zvezo ima vse to z dentalno industrijo? Takšno. Po psihologiji je rdeča barva strasti, poguma, moči, pozornosti, ljubezni, akcije,... Bela je preprosto barva umirjenosti, preprostosti, čistine, refleksije, enosti, enotnost. Če združimo odliki obeh barv, dobimo zmagovalno kombinacijo, ki jo radi vidimo, gledamo, se z njo poistovetimo in tako je tudi v dentalnem svetu.

Ko govorimo o estetiki zob moramo pogledati precej širšo sliko kot pa zobe same. Barva zob, kot sem se razpisal že v prejšnjem članku, je lahko mavrica v tonih rumene, bele in sive, ki sploh ne pride do izraza, če zob nimamo vstavljenih v zdrave dlesni. Krvavo rdeča barva vnetih dlesni zlahka preglasi še tako lepe bele zobe. Zato je nujno, da v prvi fazi priprave zob na katero koli estetsko olepšavo, pozdravimo vnete dlesni. Kadar so dlesni vnete so lahko temno rdeče, tudi pomodrele ali pa temno vijoličaste barve. 

Zdrave dlesni so lepe bledo rožnate barve in če jih pogledate od blizu boste opazili profil pomarančnega olupka. Poudarjam, da to ni isto kot celulit na stegnih ali zadnjici, to je dejansko čvrsta, bledo rožnata dlesen, ki se mora lepo vraščati v medzobne prostore. Zdrava dlesen je elegantna kakor loki stebrov na viaduktih. Treba je razložiti ljudem, da za lepim, trdnim in zdravim nasmehom stojijo čvrste dlesni in zdrava kost pod njimi. In da za tem stoji pravilna in dosledna uporaba medzobnih krtačk in zobne nitke. In da za poukom o higieni stoji ponavadi ustna higieničarka oziroma higienik, ki svoje zaupnike uči in spodbuja k doslednemu upoštevanju navodil, ki bodo pripeljala do lepe rdeče komponente našega nasmeha.

Če so bile dlesni predolgo vnete, je pod njimi vneta tudi kost, ki se počasi topi in izgineva. Tako se umikajo tudi dlesni in ko se tega zavemo je nastali defekt že precej viden in težko popravljiv. 

Kaj sploh pomeni rdeče bela estetika? To je v bistvu vse, kar je v zvezi z zobmi bele in rdeče barve. Da vas ne medem, govorim o zobeh, dlesnih in ustnicah in ne o rdečih licih, nosu ali šminki. Še posebej šminka ne bo pomagala, če se bomo nasmejali s črnimi prostori med zobmi, ki so posledica izginule dlesni zaradi napredovale parodontalne bolezni.

Pa zakaj se sploh toliko pogovarjamo o teh dlesnih in vsepovsod te dlesni in parodontoza in ponovno te dlesni? Zato, ker je vse, kar se naredi na zobeh v ustih, od ročnosti protetičnih izdelkov, življenjske dobe plomb, lusk, prevlek, mostičkov, do zobnih vsadkov, v precejšnji meri odvisno od ene same stvari - zdrave dlesni. In se vprašate, pa kako samo od dlesni? Ne, ni samo dlesen, pomembna je tudi kvaliteta materialov, ki jih uporabljamo, spretnost rok zobozdravnika in dokazano tudi spretnost in doslednost zobne asistentke oz. asistenta. Ampak spet dlesni, zakaj te dlesni in toliko teh dlesni? Zato, ker če pride do defekta na zobeh, zaradi zobne gnilobe, izpadle plombe, nove luske, nove prevleke, zobnega vsadka, bo do težav vedno prišlo nekje v bližini dlesni. Če dlesen ni zdrava, nas bo to oviralo pri doslednem opravljanju dela. Nenehno minimalno krvavenje onemogoča vzdrževanje dobrih pogojev dela ter nujno suho in čisto površino zoba. Tako smo že na samem začetku obsojeni na slabši in estetsko nesprejemljiv rezultat.

Če pa želimo zaradi neporavnanega nasmeha nositi zobni aparat, je na vnete in nezdrave dlesni popolnoma nesmiselno in tudi nemogoče lepljenje ali nameščanje kakršnihkoli ortodontskih aparatov. Tud nevidnih! V času nošenja ortodontskega aparata je vzdrževanje ustne higiene in kontrola dlesni še toliko bolj pomembna, ker je čiščenje bistveno bolj oteženo kot v katerem koli drugem primeru!

Niso pa nujno samo vnete in prizadete dlesni vzrok za slabšo rdeče belo estetiko zob. Nemalokrat se zgodi, da dlesni preraščajo zobno površino precej preko zobnih kron. Takšna dlesen ni vneta, samo pokriva zobe in to seveda moti. Med smejanjem se nam zdi, da kažemo pretežno dlesni (gummy smile), da so zobje zelo kratki in precej široki in tudi selfiji to potrjujejo. Vendar pa je v takih primerih namesto bustanja ustnic s hialuronom boljše nekoliko “poradirati” dlesni in kaj hitro lahko dobimo zelo lep rezultat. Vsekakor je treba najprej pogledati še ortopan, zato da slučajno kratki zobje niso posledica bruksizma, o čemer bomo razpredali kdaj drugič.

Potem je tukaj še ena, ne tako redka, še manj pa lepa stvar, ki se lahko zgodi tudi na zdravi dlesni - zabarvanje; lahko je posledica kajenja, mrtvih zob, amalgamskih ali drugih pigmentov. Lahko izgleda tudi kot da je črn zob do nosu, vendar je tudi to dokaj rešljivo, v nekaterih primerih se lahko bistveno zmanjša vidnost zabarvanj, kdaj popolnoma izginejo, kdaj pa se povrne nazaj.

Za konec bi lahko povzel, da imamo tri situacije:

- Prvič, vneto dlesen, ki nam izgineva in v tem primeru je vprašanje časa rešiti, kar se rešiti da.

- Drugič, preveč dlesni, ki jo moramo odstraniti ali pa je zabarvana in je treba odstraniti pigment. 

 

- Tretjič, imamo zdravo dlesen, za katero skrbimo sami z medzobno krtačko in zobno nitko, vsakih šest mesecev pa se odpravimo na ustno higieno.

Upamo, da ste se prepoznali v slednji situaciji, če pa temu ni tako, ne obupajte, ampak nas pokličite in se naročite na brezplačen pregled, ki traja vse do konca tega meseca.

 

Avtor:

Mihael Vrčkovnik, dr.dent.med.

zobozdravnik in lastnik Dentalnega centra Clarus

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.