Clarusov portalBlogRdeče bela estetika v praksi

Rdeče bela estetika v praksi

24.10.2021

Ker smo v prejšnjem članku načeli temo o rdeče beli estetiki, vam bom tokrat predstavil primer pacienta Mateja, ki ga je hujša oblika parodontalne bolezni doletela že v tridesetih.

Predstavil vam bom primer kombinirane zobozdravstvene terapije in primer, ki kaže, da lahko parodontalna bolezen doleti tudi mlajše.  

Gospod je prišel k nam z željo po puljenju zgornje leve enke (slika 1). Videz zoba ga je estetsko motil zaradi pomika naprej, izven pravilne zobne linije. Levo enko je gospod želel nadomestiti z zobnim vsadkom. 

Slika 1
Slika 1

Omenjeni  je imel zelo vnete dlesni z močno poglobljenimi obzobnimi žepki s precej gnoja v njih. Globine obzobnih žepkov so bile med 4 in 8 milimetrov, na posameznih mestih tudi do deset milimetrov. Odločili smo se za izdatno higiensko nego s čiščenjem mehkih in trdih zobnih oblog in lasersko sterilizacijo obzobnih žepkov z 980nm diodnim Kawo laserjem. Gospoda smo podučili o pravilnem čiščenju zob in medzobnih prostorov.

Slika 2
Slika 2

Po enem mesecu (slika 2) je bila dlesen bistveno manj vneta, leva enka se je pomaknila nekoliko bolj nazaj v vrsto. Vzrok za to, da je enka stala tako pomaknjena naprej je bil dejansko zobni kamen, nabran zelo globoko v obzobnem žepku okoli in okoli korenine. Gospoda smo v naslednjih mesecih večkrat povabili na kontrole in spremljali reparacijo in regeneracijo dlesni. 

Po sedmih mesecih (slika 3) so bile dlesni lepe in bistveno bolj zdrave. Bledo rožnata barva je nakazovala, da se je vnetje zelo umirilo, skoraj popolnoma izginilo.

Slika 3
Slika 3

Zaradi izrednega napredka in vzpostavitve zaupanja smo se skupaj z gospodom Matejem odločili za namestitev zobnega aparata (slika 4).

Slika 4
Slika 4

Čez deset mesecev je bil videz zob bistveno celovitejši, lepši in predvsem bolj zdrav (slika 5).

Slika 5
Slika 5

Parodontalna bolezen ne počiva in vedno znova najde tarčne zobe, mesta ob zobeh, kjer se nabira zobni kamen in lahko povzroča kronične težave. Tokrat pa tarča sploh ni bila leva enka, ki je pred prihodom k nam tako močno štrlela iz zobnega loka, ampak se je razlog skrival v precej globokem obzobnem žepku, s konstantnim krvavenjem in gnojnim izcedkom, ki je tokrat nastal na desni enki. Zelo globok, vnet, obzobni žepek nam je bil trn v peti vse dokler nismo naredili terapije s Fotoninim dvovalovnim Lightwalker AT laserjem.

Po štirih letih od prvega prihoda smo lahko z navdušenjem ugotovili, da nam je uspelo brez puljenja zob, brez zobnih vsadkov, brez brušenja zob, samo z ustno higieno in zobnim aparatom, ustvariti lepo rdeče belo estetiko (slika 6).

Slika 6
Slika 6

Avtor članka: Mihael Vrčkovnik, dr.dent.med.

Ortodontija: Maja Kovačič, dr.dent.med.

Vzdrževalne higienske faze: Špela Blažič, dipl. ustna higieničarka

Avtor:

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.