Clarusov portalBlogKorona kriza se odraža tudi pri ustni higieni

Korona kriza se odraža tudi pri ustni higieni

01.03.2021

Živimo v času, ko nas intenzivno spremlja epidemija in v katerem je posledično  prisoten strah pred samo okužbo s korona virusom, žal pa ta čas ni najbolj naklonjen preventivi ustne votline. 

V obdobju korona krize opažam pri naših pacientih, da zobna nitka in medzobna ščetka bolj služita kot dekoracija na policah kopalnic in ne kot redni pripomoček za čiščenje medzobnih prostorov. Vneta dlesen in na novo odkrita zobna gniloba postaja stalnica pri mojem delu. Zanimivo je dejstvo, da se ljudje zavedajo posledic, ampak kljub temu, je motivacija za optimalno higieno padla, kar pomeni, da nam zmanjkuje volje in energije že za osnovne stvari, ki so ključne za dobro ustno zdravje, kar pa je zelo zaskrbljujoče.  

Pride trenutek, ko se zalotim, da razlagam pacientu, ki hodi na redne vzdrževalne higiene že dalj časa, zakaj je zobna nitka in medzobna ščetka nujna za dobro ustno higieno.  Ampak moja populacija je odrasla populacija, vsaj v 95 %, kar pomeni, da smo zopet na začetku osnov zakaj, kako, katere in kolikokrat na dan je potrebno uporabljati pripomočke za ustno higieno, da ne pride do vnetja dlesni in da se ne pojavi zobna gniloba. Kljub težkih časih in negotovosti, ki jo vsi doživljamo, smo nenazadnje mi sami odgovorni za naše celotno zdravje. Ko spuščamo določene faze, goljufamo samega sebe in si na dolgi rok naredimo več škode kot koristi. Mogoče kot zanimivost napišem, da skoraj vsi moji znanci vsakodnevno uživajo D vitamin, ker je bojda dokazano, da je potem okužba s korona virusom manj verjetna, ker telo postane bolj odporno na viruse, torej izboljšuje imunski sistem,  po drugi strani pa jim zobna nitka ni tako zelo pomembna, ker ni dokazano, da redna uporaba zmanjša verjetnost, da se okužite z zloglasnim virusom. Je pa veliko raziskav narejenih, da preprečuje nastanek kariesa in vnetja tkiv, vendar v času epidemije pa to res ni pomembno. Premalo se javno govori o ustnem zdravju, zato predpostavljam, da bi bili rezultati drugačni ob rednem opozarjanju na spremembe v ustni votlini. Informacije izrečene preko medijev imajo veliko težo in te informacije ljudje hitro ponotranjimo. In kar se tiče korona virusa je tega res ogromno.  

V času korona krize je prepričanje pri pacientih zelo močno, da z uporabo električne ščetke ne rabite popolnoma nič drugega, živite v zmoti, ker nobena električna ščetka vam ne očisti medzobnih prostorov, zato poslušajte svojega zobozdravnika ali ustnega higienika, ki vam svetuje katere  pripomočke rabite za optimalno ustno higieno. Malce v hecu, malce zares se vedno pošalim, da nobena električna ščetka pa tudi, če je za milijon dolarjev ne nadomesti nitke in medzobnih ščetk. Žal.  

Moj cilj in želja za vse nas je, da v letu 2021 ostanemo zdravi, da bomo imeli veliko poslovnih priložnosti ter da bomo lahko veliko časa posvetili tudi svojim najbližjim. Seveda tudi, da bo ostalo še nekaj časa za naše » konjičke«. Med naštetimi željami nam privoščim, da bomo večino časa pozitivno naravnani in da nas še tako majhna malenkost osreči in napolni z veliko pozitivne energije. In ko smo obdani z pozitivno energijo, se bomo držali navodil svojih zobozdravnikov in ustnih higienikov glede preventive vaše/naše ustne votline, da ohranimo dlesni in zobe v dobri kondiciji. Res je potrebno zelo malo časa in energije, da se izognemo marsikateri težavi. Zato ne dopustite, da vam korona kriza »kvari« vaš nasmeh, ker v vaš edinstven nasmeh ste vložili veliko truda, časa in navsezadnje tudi denarja.  

Avtor:

Špela Blažič

Ustna higieničarka v Dentalnem centru Clarus

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.