USTNICE

14.11.2021

»Oblika tvojih ustnic je odraz tvoje preteklosti« je že davno izjavil Oscar Wilde. Že v enem od prejšnjih člankov sem pisal o tem, kako je nasmeh odraz naše preteklosti in k lepemu nasmehu defenitivno sodijo lepe ustnice.

Še več, menim, da so ustnice, poleg oči, del obraza, ki najprej pritegnejo. Ustnice so postale tako pomembne za kozmetično in lepotno industrijo, da je polnjenje ustnic že nekaj let najbolj priljubljen nekirurški kozmetični tretma, ki eksponentno raste. O tem priča tudi statistika, namreč iskanja polnil za ustnice v Googlu v Združenem kraljestvu so bila desetkrat višja kot pred štirimi leti in se še naprej povečujejo je v enem od članku izjavila Theresa Yee, višja urednica lepote pri podjetju WGSN za trende in napovedi. Oblikovanje ustnic je bilo včasih redko in tvegano razkošje, rezervirano za zelo premožne ljudi, vendar je oblikovanje le-teh zahvaljujoč današnjim nekirurškim tehnikam cenovno ugodnejše in lažje dostopno. Kjer je povpraševanje, je tudi ponudba pravijo in mogoče se vse skupaj zdi kot fenomen čez noč, vendar, če se sprehodimo malo po zgodovini, bomo lažje razumeli celotno sliko.

Polnila za ustnice segajo vse v začetek 19. stoletja. Injekcijska polnila iz analogne maščobe so bila prvotno uvedena v dermatologiji kot način za rekonstrukcijo obraznih deformacij pri bolnikih s tuberkulozo, a kljub njihovemu nekoliko grozljivemu izvoru so zdravniki v zgodnjih 1900-ih začeli izvajati povečanje ustnic kot povsem kozmetični postopek. Od zasnove polnil so kirurgi v ustnice vbrizgali skoraj vse. Za maščobo je prišel tekoči parafin, a se je hitro izkazalo, da je to velik neuspeh. Kmalu za tem v 60-ih letih na sceno vstopi silikon, ki je rodil “trout pout” ali prenapihnjen videz »ribjih ustnic«. Rezultati so bili vprašljivi in ​​potencialno nevarni, zato so metodo hitro opustili. Nekaj ​​časa v 70-ih letih so kirurgi celo injicirali goveji kolagen v ustnice. Do tega trenutka so v takšni ali drugačni obliki polnila za injiciranje obstajala že celo stoletje, a šele v 90-ih letih prejšnjega stoletja so se polnila zares uveljavila in predstavili so človeku naraven kolagen. Dandanes so polnila veliko bolj izpopolnjena in narejena iz hialuronske kisline, snovi, ki jo naravno najdemo v telesu in v bistvu v vsakem izdelku za nego kože. Leto 2015 je bilo nedvomno leto, ki je polnila za ustnice pripeljalo do nivoja, kjer so danes, in jih spremenilo v lepotni trend, ki je definiralo to desetletje. Kylie Jenner je priznala, da si je uredila ustnice in v 24 urah se je število povpraševanj za polnila za ustnice povečalo za 70 %. Po podatkih Ameriškega združenja plastičnih kirurgov je imelo več kot 27.000 Američanov tretma povečanja ustnic v letu 2015. To je ena oseba na vsakih 20 minut. 

Dovolj o zgodovini polnil in trendih ter nazaj k ustnicam in k vprašanju, kakšno funkcijo sploh imajo te na našem telesu? Kot prvo in predvsem, so zelo namenjene prezentaciji našega uma. Kar razmišljamo, kar smo, vse to lahko ubesedimo in skozi usta spravimo na plano, v eter. Ustnice pa seveda niso samo pomemben komunikativen organ, so tudi erotičen organ. Z ustnicami se poljubljamo, ustnice zapeljujejo. Vsak zlog, vsak glas, prelepa pesem, prelepa misel, lepe besede in lepe stvari gredo skozi usta in se končajo na ustnicah. Vendar pa, če ta dva čudovita rdeča loka nimata podpore zob, izgledata zelo upadlo in takrat ne bo mogel pomagati niti sam David Copperfield. In tudi zobje niso pomembni samo za to, da držijo ustnice na mestu, pač pa jim določajo tudi obliko. Zobje z lepo in pravilno linijo smeha naredijo tudi ustnicam lepo linijo. Še posebej spodnji ustnici. Zgornji sprednji zobje morajo biti v mirovanju v stiku s spodnjo ustnico. Na ta način se spodnja ustnica naredi v rahlem smejalnem loku. Spodnji ustnici sledi zgornja in tako se vse lepo poklopi v harmoničen nasmeh. Še eden izmed segmentov rdeče bele estetike, kjer ne bosta pomagala ne šminka, niti polnilo. 

Triki, kako poudariti, polepšati, tudi povečati ustnice segajo daleč nazaj v zgodovino, kot smo razbrali iz podatkov zgoraj in najbrž jih bo s časom vedno več. Tak ali drugačen kompleks v zvezi z ustnicami je v naši družbi prisoten vedno bolj, kar se žal kaže v potrebi po prejemanju pozornosti preko srčkov in lajkov. To instant zadovoljitev potrebe po biti občudovan lahko opazimo v povečanju količine “ponosnih” fotografij na socialnih omrežjih in ta začaran krog postaja vedno večji. Zgolj v razmislek bi predlagal, da se večkrat vpraša tudi nas moške, kaj si mi mislimo o vsem tem? Verjamem, da bi lepotni industriji posel upadel za več kot polovico. Pa ne zato, ker smo moški indiferentni ali pa ignorantski do estetike. Ne, smo samo malo bolj pragmatični, namreč določene stvari se nam zdijo pač lepe takšne kot jih je ustvarila mati narava in pika.

Najbrž se sprašujete zakaj zobozdravnik razpreda o estetiki ustnic? Odgovor leži v Fotoninem laserju Dynamis SP, ki je nova pridobitev v našem laserskem centru in s katerim bomo med drugimi estetskimi posegi izvajali tudi t.i. Lip Lase. Gre za nekirurško, neinvazivno metodo, pri kateri s pomočjo laserske energije dosežemo, da so vaše ustnice polnejše, bolj gladke in bolj mladostne, BREZ KIRURŠKIH POSEGOV IN IGEL in to je tudi bistvo vseh laserskih posegov. S pomočjo svetlobne energije spodbuditi potencial lastnega kolagena, ki se skriva v naših telesih, ga izkoristiti in hkrati ustvariti najbolj optimalno estetsko podobo. Osebno sem mnenja oz. si želim, da bo prihodnost estetike v smeri čim bolj naravnega in laser je tukaj eden najbolj pomembnih pripomočkov za to. Vabim vas, da se oglasite pri nas in se prepričate v moč svetlobnega žarka.

Pa lepo nedeljo, seveda 😊

Avtor:

Mihael Vrčkovnik, dr.dent.med.

zobozdravnik in lastnik Dentalnega centra Clarus

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.