Clarusov portalInfodentAli ste vedeli?

Ali ste vedeli?

14.07.2018

Jutranja rutina pitja kave ima pozitivne in negativne posledice na vaše zobe. Kava z visoko koncentracijo kofeina ima antibakterijski učinek, saj lahko uniči bakterije, ki povzročajo nastanek zobnih oblog.

Zobne obloge pa so kompleksni biofilm, ki je tudi glavni krivec za nastanek bolezni dlesni in zobne gnilobe. Kava z visoko koncentracijo kofeina je Coffea Canephora ali kava robusta. Je veliko bolj grenka od arabice in in ima manj izraziti okus, zato je tudi manj cenjena. Gojijo jo v Vietnamu, Braziliji in Afriki. Vsebuje pa velike količine polifenolov, ki lahko preprečujejo ustne bolezni.

In tako kot pri vsaki stvari, je tudi pri uživanju kave potrebna zmernost. Preveč uživanja kave lahko poveča kislost v vaših ustih in privede do zobne erozije, ki zobe naredi bolj krhke, občutljive in prosojne. Kava pa vsebuje tudi tanine, ki jih najdemo še v vinu in čaju. Tanini so vrsta polifenolov, ki sčasoma zobe obarvajo rumeno.

Zato kavo pijte v zmernih količinah, spijte jo hitro, da preprečite obarvanje zob, nato jih splaknite z vodo. Uživajte jo brez sladkorja, saj sladkor povečuje rast škodljivih ustnih bakterij.

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.