Clarusov portalInfodentGlavni vzrok so bakterije

Glavni vzrok so bakterije

16.07.2018

Glavni vzrok vnetja dlesni so bakterije, ki se zadržujejo ob njenem robu. Če bakterije vsakodnevno ne odstranjujemo, se kopičijo na zobeh in povzročile bodo vnetje dlesni.

Vnetje se kaže tako, da dlesni spremenijo barvo, obliko in površino. Na dotik tudi zakrvavijo. Zaradi vnetja in izgube obzobnih tkiv se ob zobeh pojavijo obzobni žepi. Dlesen lahko sledi čeljustni kosti, ki izginja in zobje postajajo daljši. Izpostavljene zobne korenine so občutljive na temperaturne spremembe.

Dvigovanje in umik dlesni lahko nastaneta zaradi različnih vzrokov: anatomskih značilnosti alveolne kosti, to je ličnega dela, ki je včasih prekinjen v obliki okna ali celo manjka in zobno korenino pokriva le dlesen, parodontalne bolezni, nepravilnega položaja zoba v zobni vrsti, stiskanja zob ali škripanja, ortodontskega pomika zob, pa tudi nepravilne uporabe pripomočkov za ustno higieno.

V Dentalnem centru Clarus priporočamo uporabo mehkih zobnih ščetk, s poudarkom na času ščetkanja, ne pa silo, s katero pritiskate ščetko na zobovje in dlesni. Prav tako je nujna uporaba tudi ostalih pripomočkov, kot so zobna nitka in medzobne ščetke, ki morajo biti pravilne velikosti. Za učinkovito čiščenje medzobnih prostorov vam bo zobozdravnik ali ustni higienik s posebno sondo izmeril velikost medzobnih prostorov, da boste lahko kupili ustrezno medzobno ščetko.

Samo zdrave dlesni bodo zagotovile tudi zdrave zobe, v skrbi za ustno in splošno zdravje pa je veliko pozornosti potrebno nameniti tudi zdravi in uravnoteženi prehrani. Izogibajmo se ogljikovim hidratom, lepljivi hrani, gaziranim pijačam, bombonom, lizikam in žvečilnim gumijem.

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.