Clarusov portalInfodentKaj je parodontalna bolezen?

Kaj je parodontalna bolezen?

17.07.2018

Parodontalna bolezen je vnetje obzobnih tkiv. Dokler je vneta samo dlesen, to imenujemo gingivitis, ko pa se vnetje razširi tudi na druga obzobna tkiva (koreninski cement, pozobnico in alveolno kost), govorimo o parodontitisu.

Večina ljudi, ki ima parodontalno bolezen, se tega ne zaveda, saj je v zgodnji fazi bolezen zelo redko boleča. Ko pa se pojavijo bolečine, je večinoma že prepozno, da bi lahko rešili zob.

Glavni vzrok za parodontalno bolezen je nalaganje zobnih oblog na zobe. Gre za lepljiv, prozoren film, sestavljen iz hrane in bakterij, ki nenehno nastaja na naših zobeh. Dnevna nega, ki obsega natančno ščetkanje, nitkanje in uporabo medzobnih ščetk, je namenjena preprečevanju nastanka zobnih oblog. Če jih ne odstranimo, pa zaradi sestavin, ki so v slini, v manj kot dveh dneh poapnijo. To trdo snov imenujemo zobni kamen. Bakterije, ki so v zobnih oblogah, izločajo strupe. Ti pa v povezavi z imunskim odzivom povzročajo vnetje in propad obzobnih tkiv. Poškodujejo se koreninski cement, pozobnice in čeljustne kosti, ki sicer učvrščajo zob v čeljusti. Z napredovanjem bolezni pride do izgube zob in sistemskega vpliva tudi na urejenost glikemije pri sladkorni bolezni.

Parodontalna bolezen pušča nevarne posledice v ustih in na drugih delih telesa; zahrbtno in zelo prikrito uničuje zdravje ust, in s tem vsega telesa. Zaradi nepovratnega topljenja kosti ima zob vse manj in manj podpore, kar nas zobozdravnike pogosto prisili v puljenje tako rekoč zdravega zoba. Samo en manjkajoči zob je dovolj, da v ustih nastanejo spremembe, ki vplivajo na stabilnost funkcije in nasmeha.

Prva posledica topljenja kosti je majavost zob in ravno zaradi tega je ugriz manj učinkovit, med zobmi pa se pojavijo neestetski črni prostori. Paradontalna bolezen je bakterijsko vnetje, posledica česar je neprijeten zadah, ki je zelo omejujoč dejavnik pri družabnih in poslovnih stikih.

Bakterije pa se ne zadovoljijo samo s povzročanjem škode v ustih. Kaj kmalu njihovi toksini (strupi) vdrejo v krvni obtok in okužijo naše telo. Takrat govorimo o pravi nevarnosti za naše zdravje.

S prelomom tisočletja je zdravje postalo vrednota, po kateri se vse bolj meri kakovost življenja. Današnji ritem od nas čedalje bolj zahteva, da smo zdravi, v formi, se dobro počutimo in imamo dovolj energije za obvladovanje vsakodnevnih izzivov v službi in doma. Zdravje je danes postalo dragoceno, saj si stranske učinke nezdravega sloga težko privoščimo.

Parodontalna bolezen je zahrbtna bolezen. V večini primerov namreč poteka na začetku in tudi v napredovali fazi povsem brez jasnih simptomov in opozoril, ki bi jih lahko dojeli kot skrb vzbujajoče. Simptomi, ki opozarjajo, da mogoče z vašimi obzobnimi tkivi ni vse v najlepšem redu, so:

• boleča, otečena in rdeča dlesen

• krvavitve ob ščetkanju in nitkanju

• premiki zob

• povečana majavost zob

• slab zadah

• odmik dlesni

• vse daljši zobje

• skelenje, občutljivost zob

• kronične bolezni brez jasnega vzroka

Vse omenjene znake odkrijete, ko je parodontalna bolezen že napredovala in je vašemu telesu in zdravju že storjena precejšnja škoda.

Večino zob izgubimo ravno zaradi parodontalne bolezni in dejstvo je, da obzobna tkiva zelo vplivajo na vaše zdravje. Zato se mora naša in vaša pozornost preusmeriti od zob k dlesnim.

Zato se v Dentalnem centru Clarus najprej posvetimo vašim dlesnim in šele nato zobem.

Če ste zaskrbljeni zaradi ustnega zdravja in bi želeli svoje zobe obdržati vse življenje, če želite spremeniti in polepšati svoj nasmeh, vas vabimo, da nas spoznate. Edini način, da obdržite zobe vse življenje, je, da se obravnave ustnega zdravja lotite celostno.

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.