Clarusov portalInfodentNavadna, električna, sonična ali ultrazvočna?

Navadna, električna, sonična ali ultrazvočna?

17.07.2018

Katera je boljša? Navadna, električna, sonična ali ultrazvočna? Večina kupcev bi ob takem vprašanju naletela na veliko zadrego. Kakšna pa je sploh razlika med njimi?

Že pri navadni zobni ščetki se velikokrat zamudimo pred nabito polnimi policami. V soju raznoraznih barvnih kombinacij se nam zobne ščetke ponujajo kar same. Velik dejavnik je na koncu vendarle cena, ki ima tudi pri navadnih ščetkah lahko velik razpon. Ob pestri ponudbi napredne tehnologije lahko posežemo tudi po ščetkah, ki več kot polovico dela opravijo namesto nas.

Električna zobna ščetka je v primerjavi z navadno učinkovitejša, ker ima veliko večje število premikov na minuto. Nekatere glave ščetk premikajo gor in dol, druge izvajajo krožne gibe. In zato je kar 20-krat učinkovitejša od navadne. Priporočljive so za otroke, ki še nimajo povsem razvitih motoričnih sposobnosti in starejše. Vsekakor pa ob pravilni ustni higieni, s pravo tehniko ščetkanja in v kombinaciji z uporabo zobnih nitk ali interdentalnih ščetk, lahko vzdržujemo nego na visoki ravni.

Sonična zobna ščetka za premikanje glave ščetke uporablja elektro magnete. Le-ta lahko izvede nekajkrat več gibov na minuto kot električna sobna ščetka in je zato še učinkovitejša. Ime je dobila zaradi ferkvence zvoka, ki je slišen. Višja kot je hitrost gibanja glave ščetk, večji je kontakt z zobno površino in tako je čiščenje še bolj učinkovito. Za primerjavo, navadne električne zobne ščetke dosežejo med 2000 in 10 000 premikov na minuto, medtem ko sonične med 30 000 in 40 000.

Navdušila pa vas bo tehnologija ultrazvočne zobne ščetke, ki ima vgrajen ultrazvočni element. V konici zobne ščetke je vgrajen Piezo kristal, ki z učinkom kavitacije razbije verižice bakterij že brez dotika ščetin z zobno površino. In to pomeni 192 milijonov premikov na minuto. Najnovejša tehnologija pa ponuja ultrazvoščne ščetke, ki delujejo v kombinaciji s soničnimi gibi.

Torej, če v trgovini niste prepričani, katera zobna ščetka je električna, katera sonična ali katera ultrazvočna, si preberite informacijo na embalaži, kjer je navedeno število premikov na minuto.

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.