Clarusov portalInfodentSlina je življenjsko pomembna

Slina je življenjsko pomembna

21.06.2021

Ali ste vedeli, da človek v svojem življenju proizvede toliko sline, da bi lahko napolnil kar dva bazena? Pri vzdrževanju zdravja trdih in mehkih tkiv v ustni votlini ima slina poleg redne in pravilne ustne higiene ključno vlogo. 

V zdravih ustih je dnevna količina izločene sline med 0,5 l in 1,5 l. Funkcija sline ni le vlaženje hrane, ampak sodelovanje tudi pri celoviti mehanski in kemični zaščiti mehkih in trdih tkiv ustne votline. Slina pomaga pri govoru, poleg tega pa omogoča tudi normalno okušanje hrane. Pomembno vlogo ima tudi pri prebavi hrane, saj se razgradnja ogljikovih hidratov s prisotnostjo amilaze v slini začne v ustni votlini. Antimikrobno delovanje sline je učinkovito predvsem takrat, ko so bakterije v ustih prisotne v majhnem številu. Poleg tega, da slina ovlaži hrano, tudi čisti ustno votlino od ostankov hrane in ščiti zobe pred demineralizacijo.

Če je sline premalo, zobje postanejo krhki v nekaj mesecih in dobesedno razpadejo. Največ sline se iz ust odstrani s požiranjem. To je tudi način odstranjevanja oralnih mikroorganizmov in škodljivih snovi iz ust. Pri zmanjšanju izločanja sline poraste v ustih število bakterij. Čezmerno izločanje sline, najpogosteje povzročajo nevrološke spremembe, katerih vzrok je motnja požiranja in s tem zastajanje sline v ustni votlini.

Kako povečati količino sline?

Več sline lahko dosežemo z vajo, ki ji pravimo vrtenje jezika. Zaprimo usta in začnimo vrteti jezik za zobmi, po stenah ustne votline – 9-krat v vsako smer. Krožimo nežno in počasi. Če nas kroženje utruja, se ustavimo, počivamo in nadaljujemo kasneje. Daoisti svetujejo, da to vajo izvajamo zjutraj in zvečer. Prvi teden se držimo devetih kroženj v vsako smer, drugi teden v vsako smer krožimo 18-krat, tretji teden, ko bomo vrtenja jezika že bolj vešči, pa 36-krat. S takšnim vrtenjem potem nadaljujemo vsak dan, do konca življenja.

SLAB OKUS SLINE

Če vas moti okus vaše sline, to lahko pomeni, da je stanje vaših notranjih organov slabo. Slab okus je lahko tudi posledica uživanja zdravil, drog, alkohola, kave, nikotina … Daoisti učijo, da je zdrava slina sladkega okusa, saj taka slina vsebuje vse potrebne esence, tudi spolno. Pravi eliksir zdravja je slina, ki je sladka kot nektar, tekoča in brez mehurčkov – več take sline imamo, bolj smo zdravi, saj sladka slina dobro navlaži notranje organe in premaže sklepe. Pogosto pljuvanje ni koristno, saj s tem postopoma izgubljamo svojo vitalno energijo, opozarjajo tradicionalni kitajski zdravniki.

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.