Clarusov portalInfodentNadležni herpes

Nadležni herpes

04.01.2021

Ljudje, ki imajo težave z virusom herpesa simpleksa, dobro vedo, kdaj se pojavi. Seveda se sprožilni dejavniki razlikujejo od vsakeg posameznika, a ker jih pozna, lahko izbruh herpesa na ustnicah prepreči s pravočasnim začetkom zdravljenja ob pojavu prvih znakov.

Ljudje, ki imajo težave z virusom herpesa simpleksa, dobro vedo, kdaj se pojavi.

Herpes je sestavljen iz skupka drobnih, s tekočino napolnjenih mehurčkov, obdanih z rdečino. Povzroča ga virus herpes simpleks tipa 1 (HSV-1). Ko se enkrat okužimo s tem virusom, ostane v našem telesu celo življenje. Okuženih je 30 – 60% otrok do 10. leta starosti, medtem ko skoraj polovica okuženih doživlja ponavljajoče se izbruhe herpesov.

Zlato pravilo zdravljenja herpesa na ustnicah je, da začnemo ukrepati takoj, ko se pojavijo prvi znaki, na primer ščemenje, bolečina, pekoč občutek, srbenje in/ali rdečina. Okužba se razvije na različne načine, simptomi nastajanja so zelo blagi ali pa jih sploh ni. Znaki so lahko tudi povišana telesna temperatura, glavobol, otekle in boleče dlesni in vnetje žrela. Po prvi okužbi se virus v speči obliki hrani v živcu. Ko se ponovno aktivira, potuje nazaj po živcu do kože in razvije mehurček. In to se lahko ponavlja večkrat letno.

V lekarnah ponujajo veliko mazil, ki lajšajo in skrajšajo celjenje herpesa. V Dentalnem centru Clarus pa se poslužujemo najnovejše tehnologije. Pojav herpesa namreč zdravimo z fotoninim laserjem Lightwalker.  Pomembno je, da posameznik pride na poseg takoj, ko začuti spremembo na sluznici. Postopek je končan v nekaj minutah, po potrebi pacient ponovi lasersko terapijo naslednji dan. 

Lasersko zdravljenje herpesa je popolnoma varen postopek, ki daje odlične rezultate.

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.