Clarusov portalInfodentHerpes in afte so preteklost

Herpes in afte so preteklost

21.10.2019

Najprej skelenje, potem mehurček in bolečina. Bitka organizma z virusom Herpes se je začela! In tako kot nas lahko pri govorjenju ali hranjenju ovira herpes, so pekoče in zelo boleče razjede, imenovane afte, prav tako zelo nadležne. S pomočjo laserja se lahko odlično pozdravi tudi neprijetne spremembe na ustni sluznici, kot so herpes in afte.

HERPES

Herpes je sestavljen iz skupka drobnih, s tekočino napolnjenih mehurčkov, obdanih z rdečino. Povzroča ga virus herpes simpleks tipa 1 (HSV-1). Ko se enkrat okužimo s tem virusom, ostane v našem telesu celo življenje. Okuženih je 30 – 60% otrok do 10. leta starosti, medtem ko skoraj polovica okuženih doživlja ponavljajoče se izbruhe herpesov.

Okužba se razvije na različne načine, simptomi nastajanja so zelo blagi ali pa jih sploh ni. Znaki so lahko tudi povišana telesna temperatura, glavobol, otekle in boleče dlesni in vnetje žrela. Po prvi okužbi se virus v speči obliki hrani v živcu. KO se ponovno aktivira, potuje nazaj po živcu do kože in razvije mehurček. In to se lahko ponavlja večkrat letno. V lekarnah ponujajo veliko mazil, ki lajšajo in skrajšajo celjenje herpesa.

AFTE

Afte so najpogostejša bolezenska sprememba na ustni sluznici, zaradi katere ljudje pogosto poiščejo pomoč tudi v zdravstvenih ambulantah. Pravijo celo, da se z aftami vsaj enkrat v življenju sreča skoraj vsak človek. Pojavijo se predvsem na sluznici ustnic ali na lični sluznici, na jeziku, včasih tudi pod jezikom, redko na mehkem nebu. Nikoli pa se ne pojavijo na dlesni in na trdem nebu.

Afte se lahko pojavijo tudi večkrat na leto, a vzrok za nastanek ni povsem znan. Omenjajo se različni dejavniki, med katere spadajo stres in telesna preobremenjenost, oslabljen imunski sistem, slabokrvnost, opekline zaradi prevroče zaužite hrane ali pijače, pomanjkanje vitaminov, hormonske spremembe, bolezni želodca in črevesja ter preobčutljivost za nekatera zdravila. Prav tako lahko na nastanek aft vplivajo manjše rane v ustih.

Če so afte velike in dolgotrajne, če se slabo počutimo, imamo vročino ter znake prizadetosti drugih organov, priporočamo obisk pri specialistu za ustne bolezni. Prav tako je obisk specialista nujen tudi v primeru katere koli razjede v ustih, ki se dalj časa ne zacelijo in se celo spreminjajo.

V Dentalnem centru Clarus z lasersko tehnologijo odstranjujemo pojav herpesa in aft. Pomembno je, da posameznik pride na poseg takoj, ko začuti spremembo na sluznici. Postopek je končan v nekaj minutah, po potrebi pacient ponovi lasersko terapijo naslednji dan. Vendar že po nekaj dneh sledu o nadležnih herpesih in aftah ni več.

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na