Clarusov portalInfodentOrtodont je ključen strokovnjak za ravnanje zob

Ortodont je ključen strokovnjak za ravnanje zob

17.01.2019

Krivi zobje so nadloga, ki teži številne posameznike, tako odrasle kot mladostnike. Velikokrat opazimo ljudi, kako svoj nasmešek živčno skrivajo, namesto tega, da bi se sproščeno in samozavestno smejali. Navadno je to prav zaradi nezadovoljstva z njihovimi zobmi. Hkrati lahko slabo naravnani zobje vodijo do funkcijskih motenj pri grizenju in žvečenju hrane. K sreči pa lahko te nadležne težave odpravi ortodont s takšnimi ali drugačnimi zobnimi aparati!

Kdaj lahko ortodont začne z zdravljenjem?

Na obisk k ortodontu lahko gredo tako otroci in najstniki kot odrasle osebe. Z dejanskim zdravljenjem navadno začnemo, kadar je oseba v obdobju poznega menjalnega zobovja, torej, ko so že izrasli skoraj vsi stalni zobje. Včasih je z zdravljenjem potrebno začeti prej, saj imajo mlajši pacienti lahko kakšne poškodbe, razcepe, prognatijo spodnje čeljusti, preveč nazaj postavljeno spodnjo čeljust ali pa anteriorni odprti griz.

Ortodontsko zdravljenje se bo začelo takrat, ko bo tudi pacient izpolnjeval določene obveznosti. Eden izmed pogojev je, da bo pacient vzdrževal brezhibno ustno higieno. Ta se navadno kontrolira s prvimi obiski z razmakom parih mesecev. Če je ustna higiena neustrezna, lahko pride do prekinitve ali opustitve ortodontske obravnave. Potrebno je redno prihajati na kontrolne preglede in vestno izpolnjevati navodila ter nasvete zdravnika.

Seveda lahko ortodont tudi oceni, da zdravljenje ni mogoče, če je ustna higiena slaba in če pacientu še niso izrasli vsi potrebni zobje, ali pa so ti že močno poškodovani.

Zakaj nastanejo čeljustne in zobne nepravilnosti ter kako postavimo diagnozo?

Trije glavni razlogi za nastanek nepravilnosti so lahko dednost, razvoj in vplivi okolja. Pacient lahko ima nepravilno razvito čeljust ali pa je potreba po aparatu nastala zaradi kariesa, poškodb zob ali življenjskih navad.

Da lahko ortodont diagnozo oblikuje, postavi pacientu številna specifična osebna in družinska vprašanja. Temu sledi klinični pregled zobovja in obraza, nato pa odtis zobnih lokov, izdelava modela in meritve tega. Sledijo še rentgenski posnetek zobovja in stranski rentgenski posnetek glave, fotografije zobovja in obraza ter izjemoma tudi CT. Diagnostika je povsem neboleča.

Kakšne pripomočke ortodont uporablja?

Uporabljajo se tako snemni, torej aparati, ki jih sami namestite v ustno votlino za določen čas v dnevu, kot nesnemni oziroma fiksni aparati. Lahko so tudi kombinirani. To, kateri zobni aparat potrebujete, pa je odvisno od narave napake, starosti otroka in mladostnika ter drugih dejavnikov.

Snemni aparati so bolj primerni za mlade paciente, ki imajo mešane ali mlečne zobe, ki so v času rasti. Uporabljajo se za reševanje neskladja obeh čeljusti in funkcionalnih motenj. Fiksni aparati so učinkoviti pri premikanju zob iz nepravilnega v pravilni položaj. Primerni so za paciente s stalnimi zobmi, mladostnike ter tudi odrasle.

V našem dentalnem centru imamo na voljo tudi nevidni zobni aparat Invisalign, ki v ortodontiji velja za pravo inovacijo. Zobni aparat popravlja neustrezen položaj zob z uporabo zaporedja prozornih plastičnih folij oziroma opornic. Premike zob omogoča brez uporabe lokov in tako imenovanih bracketov, ki jih pri fiksnem zobnem aparatu pritrdimo na zobe. Takšne opornice so tudi snemljive, kar olajša vsakodnevno skrb za ustno higieno. Uporaba nevidnega zobnega aparata vas ne bo ovirala niti pri hranjenju, saj ga lahko povsem preprosto snamete.

Obstajajo kakšna tveganja ali posledice?

Zdravljenje je navadno neboleče, rahlo bolečino oziroma nelagodje lahko občutite le ob naravnanju zobnega aparata. Možnost posledic pa je zelo majhna. Najpogostejši posledici, še posebej, kadar uporabljamo fiksni ortodontski aparat, sta karies ali zobna gniloba ter vnetje dlesni ali gingivitis. Ti posledici nastaneta, če pacient ne skrbi ustrezno za zobno higieno. Neupoštevanje navodil povečajo tveganja in možnost za posledice. Pri premikanju zob lahko pride do skrajšanja zobne korenine, ki je navadno komaj opazna in praktično nima posledic. Gre sicer za precej redek pojav.

Vsekakor pa ortodont ni nekdo, ki bi se ga morali bati!

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.