Clarusov portalInfodentZakaj je strah pred zobozdravnikom danes odveč?

Zakaj je strah pred zobozdravnikom danes odveč?

03.03.2020

Na kaj najprej pomislite ob besedi zobozdravnik? Ste med tistimi, ki čakajo, da bolečina postane neznosna, preden ga obiščete? Se raje smejite zadržano in nesproščeno, kot da bi sedli na zobozdravniški stol? Gre zgolj za neprijetne občutke ali imate pravo fobijo pred zobozdravnikom?

Pogosta težava ljudi s strahom pred zobozdravnikom je največkrat posledica travmatične izkušnje iz preteklosti, lahko pa je vzrok tudi socialni dejavnik, kot je na primer sram zaradi slabega stanja ustne votline, strah pred ceno zdravljenja in še marsikaj. Strah pred zobozdravnikom ali odontofobija je širok pojem, ki zajema različno močne občutke; od blage tesnobe pred ali med sedenjem na zobozdravniškem stolu, močnejšega stresa in nelagodja, do izredne čustvene napetosti, ko bi naredili vse, da bi se zobozdravniku izognili.

Odontofobiki se upirajo obisku, tudi če jih pesti neznosen zobobol. Raziskave kažejo, da so simptomi po grozljivi izkušnji pri zobozdravniku enaki oziroma zelo podobni tistim, ki jih doživljajo ljudje s posttravmatično stresno motnjo.

Le petina pacientov se odpravi k zobozdravniku, kadar je res nujno. Na žalost pa je takrat velikokrat tako, da je nastala škoda prevelika, da bi se lahko izognili večjim posegom.

V našem dentalnem centru posebno pozornost posvečamo pacientom, ki se spopadajo s tovrstnim strahom. Vsi naši zobozdravniki pacientom že na prvem pregledu pojasnijo celoten postopek zdravljenja, ki zajema tudi lokalno anestezijo in tako preprečijo, da bi med posegom občutili bolečino. Sodobne dentalne klinike so danes opremljene s tehnološko najbolj naprednimi aparaturami, ki so bistveno manj boleče kot nekdaj, poslužujemo pa se tudi drugih tehnik sproščanja, ki so popolnoma prilagojene vsakemu posamezniku, saj prisegamo na individualen pristop.

Temelj odnosa med terapevtom in bolnikom je zaupan in je nujen pogoj za dobro zdravljenje. Zato vas dober zobozdravnik ne bo ošteval, ne glede na to, kakšno je stanje vaših zob. Predvsem pa je pomembno, da svojemu zobozdravniku zaupate svoje strahove, da vam bo lahko z različnimi tehnikami pomagal. Najbolj pomembno pa je, da sledite navodilom in dosledno obiskujete tudi ustnega higienika.

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.