Clarusov portalInfodentNadzorujte bolezen z ustreznim čiščenjem

Nadzorujte bolezen z ustreznim čiščenjem

16.10.2019

Sladkorna bolezen je metabolična motnja, pri kateri imajo pacienti povečano količino sladkorja v krvi zaradi motnje v izločanju ali delovanju inzulina. Sladkorna bolezen je posledica stalno povišane koncentracije glukoze v krvi. Ljudje, ki imajo to bolezen, so bolj dovzetni za nastanek vnetij.

Sladkorna bolezen je glavni vzrok za hitrejše napredovanje parodontalne bolezni, saj so bolniki bolj dovzetni za vnetja obzobnih tkiv. Pri bolnikih, ki že trpijo za parodontalno boleznijo, pa se možnost zapletov te zahrbtne bolezni še poveča. Zato parondotalno bolezen uvrščamo med glavne zaplete pri sladkornih bolnikih. V ustni votlini diabetikov se v prekomernih količinah tvorijo nekateri pospeševalci vnetja, ki jih bolniki različno občutijo. Najbolj pogosti simptomi so: suha usta, pekoč jezik, vnetje ustnih kotičkov, karies in ustni koti, kariozno zobovje in napredovana parodontalna bolezen. Ker so prizadete obrambne celice, je odpornost pri diabetikih bistveno slabša in zato je tudi obramba proti škodljivim bakterijam v ustni votlini bistveno slabša. Ljudje, ki trpijo za sladkorno boleznijo, imajo tudi dvakrat več možnosti za razvoj hude oblike parodontalne bolezni.

Kljub dobri ustni higieni priporočamo, da bolnik s sladkorno boleznijo nekajkrat letno obišče svojega zobozdravnika in ustnega higienika. Slednji lahko ob obisku odkrije slabo očiščena mesta in odstrani zobni kamen. Na pregledih vedno znova tudi osveži znanje pravilnega čiščenja in svetuje pri izbiri novih pripomočkov za vzdrževanje optimalne ustne higiene.

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.