Clarusov portalInfodentVnetje dlesni ni nedolžna težava

Vnetje dlesni ni nedolžna težava

17.01.2019

Bolezni dlesni so še zmeraj precej razširjenje, saj do njih zlahka pride. Zelo pogosto je nadležno vnetje dlesni, ki je lahko tudi precej boleče. Da bi se parodontalnim boleznim izognili, moramo poskrbeti za ustrezno ustno higieno. Poskrbeti moramo za ustrezno ščetkanje in nitkanje zob ter uporabo kakovostne ustne vodice.

Kako nastane vnetje dlesni?

Navadno je poglavitni vzrok vnetja dlesni slaba oziroma pomanjkljiva ustna higiena. Zobne obloge se namreč na stiku med zobom in dlesnijo nabirajo ves čas. Okoli prav vsakega zoba se nahaja obzobni žep. Ob slabi ustni higieni se tam bakterije razmnožujejo prekomerno, organizmu se nato poruši obrambna sposobnost in prav kmalu se lahko pojavi vnetje dlesni oziroma gingivitis. Ta lahko nastane že po nekaj dneh neustrezne skrbi za naše zobe.

Gingivitis nastane tudi zaradi drugih razlogov. Ti so lahko kajenje, stres, pomanjkanje vitaminov, dedne lastnosti ter kakšne druge bolezni. Poznamo pa tudi nosečniški gingivitis, ki največkrat nastane v drugem ali tretjem trimesečju – zaradi povečanja nivoja hormonov.

Kako vnetje dlesni prepoznamo?

Znaki gingivitisa so na dotik krvaveče dlesni, spremenjena barva dlesni, ki se iz rožnate spremeni v rdečo ali pa celo vijolično barvo, velikokrat se pojavita oteklina in neprijeten zadah, med zobom in dlesnijo se lahko pojavi gnoj, navadno pa je prisotna tudi bolečina.

Najpogostejši znak je krvavenje dlesni. Če to nastane med ščetkanjem ali nitkanjem zob, gre za opozorilni znak, da se bo dlesen vnela. Zdrave dlesni so namreč rožnate, na otip čvrste in ne krvavijo.

Kaj se zgodi, če vnetje napreduje?

Dokler je vneta smo dlesen, se to torej imenuje gingivitis, ko pa se vnetje razširi še na druga obzobna tkiva, torej na koreninski cement, pozobnico in alveolno kost, začnemo govoriti o parodontitisu. Največja težava pri tej bolezni je, da je v začetnih fazah zelo pogosto neboleča. Ko se bolečine pojavijo in opazimo, da je nekaj narobe, pa je navadno že prepozno, da bi zob lahko rešili.

V Dentalnem centru Clarus zato ugotovimo stanje dlesni, pregledamo, kako globoki so žepki in kako poškodovana je kost, ugotovimo, kje je vnetje in njegovo stopnjo ter ugotovimo, kakšni so dejavniki tveganja in povezavo ustnega zdravja s telesnim. Čeprav bolezen ni ozdravljiva, jo lahko omilimo do te mere, da zelo upočasnimo njeno napredovanje.

Kaj pomaga, kadar se nam zgodi vnetje dlesni?

Manjša lokalna vnetja lahko sami odpravite tako, da izboljšate ustno higieno. Zobe morate, čeprav vas boli in dlesni krvavijo, čistiti dvakrat na dan, in sicer z mehko zobno ščetko. Vsaj enkrat na dan pa se morate poslužiti tudi zobne nitke in medzobne ščetke.

Prva pomoč pri vnetju dlesni so lahko kar domača zdravila. Uporabite lahko na primer žajbelj. Ta vsebuje eterično olje, čreslovine in druge sestavine, ki se borijo proti vnetjem, ali pa fiziološko raztopino. V tem primeru žličko soli raztopimo v skodelici tople vode, saj slana voda zmanjšuje vnetja. V primeru močnih bolečin lahko sežete po analgetikih, kupite lahko tudi gele in ustne vode za razkuževanje.

Kdaj moramo k zobozdravniku?

Kadar je vnetje dlesni močnejše ali pa ga ne morate odpraviti sami po dveh tednih, morate obiskati zobozdravnika. Ta preveri stanje dlesni ter globino žepkov, po potrebi pa opravi tudi rentgensko slikanje zob. Če je vnetje večje, lahko zobozdravnik namesti drenažni trak in seveda predpiše ustrezen antibiotik.

Izredno pomembni so preventivni pregledi in redno čiščenje zobnega kamna. Če ste zaradi ustnega zdravja zaskrbljeni, lahko kontaktirate Dentalni center Clarus, kjer bomo vrhunsko poskrbeli za vaše zobe in dlesni.

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.