Clarusov portalInfodentZobni aparat, ki uresničuje želje

Zobni aparat, ki uresničuje želje

17.01.2019

Se še spomnite časov, ko je aparat za zobe pomenil nekaj nezaželenega? Časov, ko je samo njegova omemba v večini ljudi pustila negativen prizvok? No, danes zagotovo ni več tako. 

S pomočjo sodobne medicine in tehnologije je zobni aparat postal nepogrešljiv pripomoček za odpravo nepravilnosti pri legi vaših zob ali za uravnavanje ugriza. In če je nekoč veljalo, da zobne aparate dobijo samo otroci in mladostniki, je dandanes tudi ta mit razbit. Zdravljenje z ortodontskim aparatom je zahvaljujoč naprednim ortodontskim metodam postalo široko dostopno, z njegovo pomočjo pa bo nasmešek, o kakršnem ste do doslej samo sanjali, postal resničnost.

Kaj je zobni aparat?

Ortodontski zobni aparat je priprava, s pomočjo katere odpravljamo zobne in čeljustne nepravilnosti. Deluje tako, da s primerno silo delujemo na zobe in jih premaknemo iz nepravilnega v ustrezen pravilni položaj. Z njegovo pomočjo boste uresničili svojo dolgoletno željo po lepem nasmehu, poleg tega bodo funkcijske izboljšave pri žvečenju in grizenju hrane omogočile lažje prehranjevanje. Seveda je ob večjih nepravilnostih aparat za zobe najbolje pridobiti čimprej, a sedaj se zanj odloča tudi vse več odraslih, ki v svojem otroštvu še niso imeli te možnosti. Zaradi hitrega napredka v ortodontskem zdravljenju je danes na voljo mnogo različnih vrst aparatov, glede na potrebe, želje in finančne zmožnosti pacienta skupaj izberemo pravega ter poskrbimo za končno zadovoljstvo.

Vrste zobnih aparatov

V Dentalnem centru Clarus ponujamo več vrst zobnih aparatov, ki jih v grobem razlikujemo glede na vstavljanje (fiksni ali snemljivi), znotraj tega pa še glede na vidnost oz. nevidnost.

· Fiksni zobni aparat – to so nesnemljivi aparati, ki si jih pacienti ne morejo sami odstraniti. Na zobe jih namesti ortodont, tam pa ostanejo vse do konca zdravljenja. Njihova glavna prednost je, da lahko z njihovo pomočjo zobe premikamo v ustrezen položaj v vseh smereh, sile aparata pa so šibke, vendar stalno delujoče. Nosilci aparata (t. i. zvezdice) so izdelani iz različnih materialov: klasični kovinski nosilci, nosilci v barvah zob ali prozorni nosilci (t. i. Damon sistem kot vrsta samozaklepnega zobnega aparata). Delujejo tako, da ortodont skozi zvezdice napelje tanko žico loka, ki poteka od enega nosilca do drugega in sočasno pritiska na zobe.

· Snemljivi zobni aparat – to so aparati, ki jih pacienti lahko sami snamejo ali namestijo v usta. Ključnega pomena pri njih je, da so v ustih nameščeni dovolj časa in po navodilih ortodonta, s čimer dosežemo optimalen učinek delovanja. Glavni prednosti snemljivih aparatov sta lažje vzdrževanje ustne higiene in to, da jih ni treba imeti nameščene 24 ur na dan. Tudi snemljivih aparatov je več vrst, med njimi pa so danes najbolj uporabljane aktivne snemne plošče in nevidni snemni aparati iz prozornih plastičnih folij.

Posebnost našega dentalnega centra je nevidni ortodontski aparat Invisalign, ki v ortodontskem zdravljenju velja za inovacijo, danes pa ga poznajo že po vsem svetu. Je snemni aparat, skoraj neviden in popolnoma nemoteč za hranjenje. Omogoča premikanje zob brez nosilcev in lokov, saj se nepravilen položaj zob popravlja s pomočjo zaporedja plastičnih prozornih folij. Tak aparat se izdela na podlagi odtisa zob v mavčnem odlitku, z napredno računalniško tehnologijo pa nato nastane končni pripomoček, ki pacientu na enostaven način pomaga do lepega estetskega nasmeha.

Zobni aparat kot modni dodatek

Klasični nesnemni kovinski aparati so najbolj učinkoviti in najcenejši, vendar so tudi najbolj vidni, zato je danes na voljo več možnosti, kako te aparate estetično izboljšati. Za estetski izgled vašega aparata lahko izberete najraznovrstnejše barvne elastike, s katerimi popestrite svoj videz. Tudi nosilci so skladno z napredkom ortodontske tehnike postali manjši in manj moteči. Še manj opazni so brezbarvni oz. beli aparati, zato so pri pacientih izjemno priljubljeni. Njihova funkcija postaja dvojna – uravnavanje položaja zob, hkrati pa predstavljajo dodatek, s katerim boste nadgradili svoj nasmešek.

Bojazen pred zobnim aparatom je danes tako popolnoma odveč, saj lahko izbirate med celo paleto možnosti, kako izboljšati svoj nasmeh in samozavestno zakorakate v svet.

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.