Clarusov portalInfodentZobozdravnik - nepogrešljiv strokovnjak, ko gre za zdravje

Zobozdravnik - nepogrešljiv strokovnjak, ko gre za zdravje

17.01.2019

V današnjem času zobozdravnik še zdaleč ni več samo zdravnik za zobe, ampak ga zanima zdravje celotne ustne votline. Je strokovnjak, ustrezno usposobljen za prepoznavanje in zdravljenje bolezenskih sprememb zob, dlesni, jezika ter ustne sluznice in ustne votline.

Stanje zob in ustne votline namreč vpliva na zdravje celotnega organizma – srca, ožilja, ledvic, sklepov in imunskega sistema, zato je vzdrževanje zdravih zob ključnega pomena za splošno zdravje in dobro počutje. To pa lahko dosežemo samo s pravilno, natančno in redno ustno higieno – izbrati moramo primerno zobno ščetko in pasto, pozabiti pa ne smemo niti na zobno nitko, s pomočjo katere odstranimo nevidne medzobne obloge. Pomemben dejavnik je tudi ustrezna prehrana, do neke mere pa vlogo igrajo še genski dejavniki, saj so nekateri ljudje bolj dovzetni za težave z zobmi kot drugi.

Vsekakor na zdravje vaših zob in ustne votline največ vplivate sami, pomembno pa je, da vsaj enkrat na leto obiščete svojega zobozdravnika, ki bo pregledal stanje vaših zob in ustne votline ter opazil morebitne spremembe. Če želite celostno obravnavo, kjer vam bodo na voljo strokovnjaki z različnih področij, se obrnite na Dentalni center Clarus, kjer se bomo skupaj z vami soočili z vsemi težavami, poiskali rešitev ter vam pomagali do brezhibnega nasmeha.

Kako prepoznati kakovostne zobozdravstvene storitve?

Mnogo ljudi se vsakodnevno sooča z izzivom, kako izbrati novega zobozdravnika. Seveda si vsak želi kar najboljšega, dober zobozdravnik pa je tisti, ki lahko ponudi kakovostne zobozdravstvene storitve.

Med njimi je zagotovo na prvem mestu znanje in usposobljenost zobozdravnika, kajti samo ustrezno kvalificiran strokovnjak, ki sledi novostim in razvoju na področju zobozdravstva, bo prepoznal težave in jih znal ustrezno odpraviti. Pri tem igrata pomembno vlogo oprema zobne ambulante – zobozdravniški stol, UV lučka, čistilec zobnega kamna, zobni rentgen, laser itd. – in uporaba različno kvalitetnih zobnih materialov – npr. bele zalivke ali sistem za beljenje zob, s pomočjo česar bo zobozdravnik ali zobozdravstveni specialist ustrezno ukrepal, pri tem pa poskrbel tudi za varnost pacienta.

Seveda je pred vsakršnim postopkom najbolje, da se zobozdravnik s pomočjo rentgena in drugih postopkov prepriča o stanju vaših zob in ustne votline, zato je pomemben pokazatelj za kakovostne zobozdravstvene storitve tudi izvajanje diagnostičnih postopkov. Navsezadnje šteje še celovitost ponujenih zobozdravstvenih uslug, saj bo zdravljenje potekalo hitreje, če bo pacient več storitev opravil na enem mestu, pod vodstvom skupine strokovnjakov, ki bo s pravim pristopom pripomogla do učinkovitih rešitev.

Prvi pregled pri zobozdravniku

Prvi pregled se navadno začne s pogovorom. Zobozdravnika bo najprej zanimalo, zaradi katerih težav ste ga obiskali, temu pa bo sledil pogovor o vašem splošnem zdravstvenem stanju in zdravju vaše ustne votline, saj lahko tudi druge težave vplivajo na zdravje vaših zob.

Po pogovoru je na vrsti pregled obzobnih tkiv – dlesni in kosti, ki ležijo pod dlesnijo, nato pa še pregled zdravja zob in stanja zalivk. Ko zobozdravnik dobi celostno sliko, pripravi načrt zdravljenja, kjer je na prvem mestu odprava urgentnih stanj, kot so otekline in bolečine. Nato sledi higienska faza, kjer zobozdravnik (ali ustni higienik) odstrani zobne obloge, zobni kamen in morebitne zobe, ki jih ni mogoče več zdraviti. Kasneje se posveti še zdravljenju parodontoze, menjavi zalivk in morebitnim kirurškim posegom, pri čemer po potrebi vključi še druge zobozdravnike specialiste. Šele na zadnjem mestu je protetična rehabilitacija in čisto na koncu še posegi s področja estetskega zobozdravstva, če se pacient zanje odloči.

Storitve, ki so dostopne vsakomur

V Dentalnem Centru Clarus izvajamo storitve, pri čemer pacientom zagotavljamo celostno obravnavo in individualni pristop k zdravljenju. Naši strokovnjaki na podlagi pregleda in natančnega načrta zdravljenja za vas pripravijo ustrezno ponudbo ter vam stojijo ob strani na poti do želenega cilja. Naše usluge so vam na voljo po prijaznih cenah, brez čakalnih dob, tudi termini pregledov in posegov so prilagodljivi, zato bo pot do cilja še krajša, vaše zadovoljstvo pa še večje. Seveda je veliko pozornosti namenjene tudi preventivi in že v osnovi spodbujanje pacientov k redni ustni higieni.

Zobozdravnik je več kot samo zdravnik

Poleg zobozdravstvenega pregleda zob in ustne votline je naloga dobrega zobozdravnika tudi, da preveri, kako si čistimo zobe – kako pogosto to počnemo in katere pripomočke uporabljamo – ter da nam ob tem ustrezno svetuje, da lahko sami kar najbolje poskrbimo za primerno nego. Pacienta je namreč treba spremljati in ga motivirati za nego ust, saj lahko le ta prispeva k trajnemu zdravju ustne votline, k zmanjšanju zapletov in k odpravi težav z zobmi.

Ključno je, da zobozdravnik s pacientom vzpostavi partnerski odnos, ki pri pacientu odpravi morebiten strah, ter gradi na medsebojnem zaupanju. Biti mora zanesljiv, ob tem pa zagotoviti pogoje, v katerih se bo pacient dobro počutil. Prav tako ga mora dobro poslušati in razumeti njegova pričakovanja, saj je samo tako mogoče pripraviti učinkovit načrt zdravljenja. Le s pomočjo dobrega zobozdravnika bodo vse vaše težave odpravljene, s samozavestnim nasmeškom pa boste rade volje pokazali svoje končno zadovoljstvo.

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.