Clarusov portalInfodentOčistimo tudi jezik

Očistimo tudi jezik

12.08.2020

Jutranja osebna nega mora vključevati tudi čiščenje jezika. Med spanjem je telo zaposleno z izločanjem strupov prav prek jezika. Na jeziku so to obloge; lahko so bele, rumene, rjave ali zelene. 

V oblogah so strupi in bakterije. Povzročajo zadah, parodontozo, zobno gnilobo in lomljenje zob. Zato jih moramo z jezika odstraniti. Če jezika zjutraj ne očistimo, se bakterije in strupi, ki obležijo na njem, vrnejo v organe in jih zastrupljajo. Vsak del jezika je povezan z enim od vitalnih organov. Tako na primer v korenu jezika nabrani strupi vplivajo na pljuča in preprečujejo normalno dihanje. 

Zaradi strupov in bakterij, ki se zadržujejo na jeziku, se okusi hrane, ki jih naši organi kot informacijo zaznavajo prek okusov, ne morejo povsem dobro prenesti po telesu. S čiščenjem poskrbimo, da naše brbončice prepoznavajo okuse in hkrati odpremo energijske poti, po katerih potujejo vibracije teh okusov po našem telesu.  

Kako očistiti jezik?

Obstajajo strgala z več loki, ki bolj očisti močne obloge. Najučinkovitejše je kovinsko strgalo. Strgala so ergonomsko oblikovana, kar zmanjšuje siljenje na bruhanje, sicer pa lahko z rednim čiščenjem jezika čez nekaj časa uspešno očistite tudi zadnje predele jezika, saj ponavadi refleks bruhanja sčasoma izzveni. Strgala, ki so na navadnih zobnih ščetkah, ne odstranijo oblog dovolj dobro. 

Kako uporabljati strgalo za jezik?

1. Široko odprite usta in rahlo potisnite jezik navzven za lažji dostop.

  1. 2. Izbočeno površino strgala za jezik postavite čim dlje nazaj na koren jezika, kolikor dovoljuje refleks bruhanja.
  2.  
  3. 3. Z nekaj potegi očistite jezik od zadaj naprej. Obloge se medtem zberejo na strgalu, ki ga sperite z vodo.
  4.  
  5. 4. Poleg zgornje površine, lahko očistite tudi stranska in zadnji predel jezika. Strgalo lahko uporabljate vsak dan, sčasoma pa se lahko omejite na nekajkrat ali enkrat tedensko.

 

Kakšen je zdrav jezik?

Zdrav jezik je rožnat. Na njem je rahla bela obloga in jezik se prilega ustom. Rdeč jezik je lahko pokazatelj preveč toplote v telesu, denimo vročine ali hormonskega neravnovesja. Škrlatna barva je znak preobremenjenosti obtočilnega sistema, morda zaradi poškodbe, bolečine, vnetja ali okužbe. Bled jezik je znak pomanjkanja energije, morda gre za slabokrvnost ali za oslabljen imunski sistem po dolgotrajni bolezni. 

Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.