Umik dlesni

02.09.2020

Za dentinsko preobčutljivost je usodna kombinacija dolgoletnega ščetkanja s ščetkami s trdimi (oz. »medium«) ščetinami, uporabe abrazivne paste ter pitja sladkih in kislih pijač ter veselega hranjenja z agrumi.

Pogosto se pacienti pritožujejo zaradi občutljivosti zob na hladno, sladko ali kislo hrano ali pijačo. Pogled v usta lahko pokaže obrabljene grizne in lične ploskve zob, v nekaterih primerih je prisoten tudi umik dlesni. Temu pojavu pravimo dentinska preobčutljivost, ki nastane zaradi obrabe, kislinske erozije ali odloma zoba. Pojavi se lahko v vseh starostnih skupinah, a je zaznava bolečine pri mlajših običajno bolj izrazita .

Dentinska preobčutljivost nastane zato, ker je površina dentina iz zgoraj navedenih razlogov nenadoma nezavarovana. Kronski dentin pokriva sklenina, ki je bolj mineralizirana, koreninski dentin pa v normalnih pogojih ni izpostavljen vplivom iz ustne votline. Dentin kot plašč obdaja zobno pulpo in je sestavljen iz kanalčkov, ki povezujejo pulpo — živec s površino dentina. V teh kanalčkih se nahaja dentinska tekočina, ki se lahko premika navzven ali navznoter (proti pulpi). V pulpi na vhodu v kanalčke se nahajajo živčni končiči, ki zaznavajo premike dentinske tekočine. Dentin je tako sestavljen zato, da se lahko odziva na zunanje dražljaje (npr. vdor bakterij skozi površino sklenine) s tvorbo tako imenovanega sekundarnega in terciarnega dentina in s tem zaščiti pulpo pred vnetjem. Pri starejših ljudeh je naloženega že veliko »obrambnega« dentina in je zato razdalja od površine do pulpe večja. Pri mladih pa je pulpni prostor še velik, dentinski kanalčki široki in odziv pulpe toliko bolj buren.

Za dentinsko preobčutljivost je usodna kombinacija dolgoletnega ščetkanja s ščetkami s trdimi (oz. »medium«) ščetinami, uporabe abrazivne paste ter pitja sladkih in kislih pijač ter veselega hranjenja z agrumi, ki vsebujejo sicer veliko C-vitamina, imajo pa tudi zelo nizek pH. Problem nastane, če te dejavnosti počnemo eno za drugo. Sčasoma bomo dobesedno odbrusili dobršen del zoba, najhitreje se to zgodi v predelu vratu, s čimer pride do klinastih erozij. Posledica uporabe trdih ščetk v horizontalni smeri pa je odmik dlesni, ki tudi prispeva k preobčutljivosti zobnih vratov.

Erozije nastanejo tudi zaradi želodčnih težav ali prehranskih motenj, poklicne izpostavljenosti (npr. pri plavalcih zaradi klora v bazenih) ali drugih vzrokov. Abfrakcije običajno nastanejo na lični strani zobnega vratu. Tu gre za še ne povsem razjasnjen pojav, pri katerem pride zaradi griznih sil in razlik v debelini lične in nebne oz. jezične kosti do odloma sklenine, in sicer tam, kjer je ta najtanjša, torej na predelu vratu. Običajno pa gre za kombinacijo različnih mehanizmov.

Vse te spremembe pripeljejo ne samo do povečane površine izpostavljenega vratnega dentina, temveč z leti tudi do vbočenosti področja vratu zob. Krajša ko je razdalja med površino zoba in pulpo, bolj se bodo živčni končiči v pulpi odzivali na zunanje dražljaje. Ti  so lahko hladni ali topli — ne glede na to, kateri so, jih bo živec označil za boleče.

Kaj lahko storimo mi?

V primeru, da je obraba majhna, lahko prizadeto površino samo premažemo z zaščitnim premazom, možna pa je tudi desenzibilizacija zobnih vratov z laserjem. Če je obraba večja, lahko naredimo plombico z adhezivno tehniko (plombo »zalepimo« na zob). Včasih pa se odločimo tudi za prevleke ali luske. V primerih odmika dlesni se lahko odločimo za kirurški poseg, ki bo pokril manjkajočo dlesen.

Kaj lahko storite sami?

Doma si lahko po ščetkanju date za grahovo zrno zobne paste na prst in jo vtirate na skeleče mesto. V vsakem primeru zamenjajte trdo ščetko za zelo mehko in začnite uporabljati zobne paste, namenjene občutljivim zobem. Po obrokih oz. sladkokislih prigrizkih ali pijačah počakajte s ščetkanjem vsaj pol ure oz. splaknite usta z vodo ali ustno vodo. S tem lahko preprečite nadaljnjo obrabo zob.

Avtorica članka: Ana Višnjar, dr.dent.med.

 
Imate vprašanje? Z veseljem vam odgovorimo. Pišite nam na info@clarus-dental.si ali pa se naročite na pregled.